Đir po Istraživačkom brodu

22_04_2016  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Martina Melvan
Đir po Istraživačkom brodu

U sklopu Festivala znanosti brod Instituta za oceanografiju i ribarstvo IB BIOS II bio je usidren na splitskoj Zapadnoj obali te je, prema temi Znanost i umjetnost, za posjetitelje pripremio podsjetnik na umjetnička djela koja kreira prirod

Brod Instituta za oceanografiju i ribarstvo IB BIOS II privukao i ove godine na svoju palubu brojne posjetitelje, pretežito djece i mladih predškolske i školske dobi, dok je na Zapadnoj obali stajao usidren prošle srijede, 20. travnja, u sklopu Festivala znanosti u Splitu.

U sklopu ovogodišnje teme Znanost i umjetnost, članovi Instituta nadahnuli su se u kreativnošću prirode koja stvara predivne oblike organizama u moru, te atmosferske pojave koje utječu na ljepotu oblaka i morske površine.
- Istraživači koji se bave sistematikom, istražujući recimo planktonske organizme pod mikroskopom, svjedoče ljepoti koju stvara priroda, tako da mi uistinu živimo u umjetničkom svijetu – rekla nam je voditeljica aktivnosti Slavica Matijević.

Dobre bakterije za dobru ribu

Stoga su posjetitelji na BIOS-u imali priliku podsjetiti se estetike koju priroda kreira svakodnevno, a istraživači Instituta su im uz to demonstrirali uzorkovanja i mjerenja koja se u sklopu različitih laboratorija odvijaju tijekom putovanja. Između ostalog, prezentiran je i novi projekt laboratorija za akvakulturu pod nazivom Dobre bakterije za dobru ribu.
- BIOS već godinama sudjeluje na Festivalu znanosti i svake godine se trudimo prezentirati dio naših istraživanja, koliko je to već moguće s obzirom na to da je brod usidren za vrijeme razgledavanja. Ove godine posjetiteljima su se predstavili laboratorij za kemijsku oceanografiju i sedimentologiju, fiziku mora, akvakulturu, ribarstvenu biologiju i mikrobiologiju. – pojasnila nam je Matijević.

Ciljana skupina su, kaže, uistinu svi: od vrtićke do umirovljeničke dobi. Sudeći prema interesu koji ne opada tijekom godina, građani dobro reagiraju na program koji se može naći na njihovom brodu.
- Uvijek se netko od posjetitelja pronađe u našoj priči, počevši od učenika koji bi se jednog dana htjeli baviti nautikom, do onih koji bi htjeli biti kemičari i znanstvenici. Interes im probude naravno i živi primjerci, pa je kolegica izronila bentoske organizme koje mogu pogledati u akvariju. U čitavoj priči se naravno fokusiramo i na edukaciju pa pojašnjavamo posjetiteljima razliku između uzgojene i divlje ribe, prezentiramo projekte i slično – zaključila je Matijević.

Festival znanosti završava 23. travnja, i to Astropartyjem na Obojenoj svjetlosti, a o svemu se više može pronaći na Facebooku.


Ovaj je članak nastao uz potporu Agencije za elektroničke medije, putem Javnog natječaja 03/15 Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.