Dječacima je u Splitu najlakše

16_06_2012 / 20:05h  |  Autor: Marijana Munitić
Dječacima je u Splitu najlakše

Dječaci su zaokružili set listu uz riječi - Edo Majka kaže da mu je najteže nastupat u Splitu, a nama je najlakše. Nakon svega, stječe se dojam da su mlađi dobili neke nove idole koji ne pjevaju o falšem nakitu...

Netom je pao zadnji kadar petog Festivala mediteranskog filma Split, a ljetno kino Bačvice su u petak ponovo okupirale mlade splitske snage. Ivo Sivo, Vojko Vrućina i Zondo, okupljeni pod zajedničkim imenom Dječaci, su nakon beogradskog koncerta prošlog vikenda došli kući promovirati svoj drugi album Istina.

Kako je i bilo najavljeno, u 21 sat se na glavnu pozornicu popeo mladi DJ Djiggibao i 2 sata malobrojnu publiku zabavljao mješavinom hitova Splićanima već odavno poznatima s pultova DJ Matana i Štale Maria Kovača. Kroz presjek uspješnica 90ih i 2000ih, Djiggibao je bez interakcije bezuspješno pokušavao rasplesati publiku. Usprkos tome, stotinjak prisutnih osnovnoškolaca se okupilo na okolnim zidićima i padinama, odlučujući proslaviti posljednji dan škole uz pivo i cigarete uz brižne poglede mnogobrojnih snaga osiguranja.

U 22:55 je nekoliko stotina okupljenih pljeskom otpratilo DJ-a s pozornice da bi odmah dočekali zvukove Istine uz iskazivanje apsolutnog oduševljenja. S prvim korakom na pozornicu, Dječaci su imali izvrsnu interakciju s maloljetnom publikom koja kroz 27 izvedenih pjesama nije spuštala ruke i prestajala skakati na svaki beat i rimu. Već na Svodničin' publika je pokušavala probiti ogradu do pozornice što je naišlo na odobravanje Dječaka, ali su redari uspješno odradili svoj posao. Najavljujući Meko sranje, nisu zaboravili pred mnogobrojnim pripadnicima MUP-a spomenuti novi zakon koji stupa na snagu u Novoj godini, a radi se prekvalifikaciji pušenja dima iz kaznenog u prekršajno djelo. Početne taktove njihovog trenutno najvećeg hita Lovrinac popratio je inspirirajući govor Ive Sive koji je rekao prisutnima da  - oće vidit Split kakav Split može bit - i da - oće da sutra budu bolji nego sad - aludirajući na trenutni mentalitet i atmosferu koji prevladavaju gradom. Uz pomoć Kid Rađe, Kreše Bengalke i Vuka Oreba koji su se, redom, penjali na pozornicu da odrepaju Med, Cigana i ZGB, Dječaci su zaokružili set listu ponavljajući Lovrinac uz riječi  - Edo Majka kaže da mu je najteže nastupat u Splitu, a nama je najlakše - čime su pohvalili publiku koja je znala riječi svih pjesama i pomagala održati atmosferu usijanom puna dva sata.

S gašenjem svjetala na glavnoj pozornici, na manji stejđ se popeo DJ VRH i uz zaglušujuće zvukove techna zabavljao sada već malobrojnu publiku do ranih jutarnjih sati.

Nakon svega što se moglo vidjeti i čuti na koncertu Dječaka u ljetnom kinu Bačvice, stječe se dojam da su mlađi umjesto Jelene Rozge dobili neke nove idole koji ne pjevaju o falšem nakitu već im brutalno iskreno otvaraju oči o svijetu kakav jest.