Besplatno upoznaj početke Splita

19_09_2012 / 15:30h
Besplatno upoznaj početke Splita

U Muzeju grada Splita je do 17. listopada otvorena izložba posvećena caru Dioklecijanu i njegovoj povezanosti sa splitskom palačom. Svakog četvrtka organizirano je besplatno stručno vodstvo za posjetitelje.

U Muzeju grada Splita je do 17. listopada otvorena izložba pod nazivom Car Dioklecijan i njegova palača u Splitu ili punim nazivom: Gaius Aurelius Valerius Diocletianius Pius Felix Invictus Augustus i njegova palača u Splitu, a svakog četvrtka u 19 sati organizirano je besplatno stručno vodstvo za posjetitelje.

Na izložbi posvećenoj caru Dioklecijanu i njegovoj povezanosti sa splitskom palačom predstavljeni su originalni muzejski predmeti - modeli, rekonstrukcije, odljevi skulptura i reljefa te multimedijalni i tekstualno-slikovni prikazi. Uživo možete vidjeti i Mensu, svojevrsni stol, koja se vjerojatno nalazila u Dioklecijanovom stanu, te je pronađena u podrumima, kao i dvije originalne Sfinge (od 12 dosada pronađenih), koje je, zajedno sa više od 200 stupova, Dioklecijan donio sa sobom iz svoje vladavine u Egiptu.

Posjetitelji tako imaju priliku saznati više o samom caru, njegovom životu, funkciji palače te danjem razvitku grada. Kako je cijela priča oko nastanka Splita još uvijek nedovoljno istražena, ova izložba bitan je korak naprijed u razjašnjavanju nekih pretpostavki i saznanja o počecima Splita.