Digitalna Noć muzeja

31_01_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Noć muzeja
Digitalna Noć muzeja

Noć muzeja 2019. održat će se 1. veljače.

Umjesto tradicionalnog posljednjeg petka u siječnja, 14. izdanje Noći muzeja održat će se u petak, 1. veljače. Od 18 sati pa sve do sat iza ponoći svoja vrata prigodnim programima i građanstvu otvorit će muzeji, galerije i institucije u svim dijelovima Hrvatske. Ove godine tema spaja muzeje s inovacijama i digitalnom budućnošću.

U Splitu će se Noć muzeja obilježiti na desetak lokacija koje nude raznovrsni program. Uz razgledavanje stalnog postava s stručnim vodstvom, u Arheološkom muzeju će se moći pogledati izložba "Magija i praznovjerje u starom vijeku kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar ABRAKADABRA", a oni raspoloženi za izlet mogu otići i do Salone gdje će, između ostalog, moći uživati u igrano-dokumentarnoj predstavi u produkciji Arheološkog muzeja „Šetnja s don Franom“. Muzej hrvatskih arheoloških spomenika pripremio je bogat program pa ćete uz izložbe moći pogledati i nekoliko kratkih filmova te poslušati kako suvremene tehnologije pripremaju muzeje za budućnost.

Muzej Grada Splita, Galerija Emanuel Vidović i Podrumi Dioklecijanove palače i ove godine imaju objedinjeni program. Uz posjet stalnom postavu Muzeja i Galerije te stručno vodstvo Podrumima, moći čete po prvi puta pogledati izložbu „Splitski grbovi -Kameni grbovi iz Muzeja grada Splita“, a treba i izdvojiti edukativni program vezan za korištenje novih tehnologija u Muzeju Grada i Galeriji Emanuela Vidovića. U Etnografskom muzeju osim razgledavanja postava moći će se pogledati izložba „Makedonske narodne nošnje i tekstilno rukotvorstvo u Etnografskom muzeju Split“.

Galerija Meštrović nudi, uz stalni postav, poseban audiovizualni program večeri pod nazivom „MEŠTROVIĆ: Nova dimenzija“. U Galeriji Škola bit će postavljena izložba “Anatomija animiranog filma Biciklisti” koja će posjetitelje provesti kroz izradu kratkog animiranog filma „Biciklist“.
Hrvatsko-francuska udruga je za Noć muzeja pripremila zanimljivu izložbu u suradnji sa Muzejom grada Iloka. Izložbu „Ukradena baština“, posjetitelji će, slijedeći jednostavna uputstva za aplikaciju na mobitelu, moći vidjeti u izloženim praznim okvirima. U Sveučilišnoj knjižnici u Splitu otvorit će se izložba proslavljenog fotografa Tihomira Pintera, a za djecu od 8 do 13 godina biti će organizirana radionica „Mala škola dubokog tiska“.

HGK Županijska komora Split u svojim prostorijama organizira radionice za djecu Digitalna akademija, predstavljanje Steora pametne klupe te predavanje o Nikoli Tesli.

Košarkaški klub Split otvara posjetiteljima Žuti salon i Zid slave. Osim toga, moći će se pogledati utakmica jedinstvene kadetske lige Split – Bosco, a nakon toga i dokumentarni filma „Odiseja u žutom“.

Zvjezdano selo Mosor kao i svake godine ima bogat program koji započinje razgledavanjem izložbe fotografija space shuttlea Atlantis, a završit će, ako vrijeme to dopusti, promatranjem noćnog neba s terase zvjezdarnice uz stručno vodstvo članova udruge Zvjezdano selo Mosor. U međuvremenu će osnovnoškolci iz OŠ Mertojak i OŠ Trilj zabaviti posjetitelje igrama i igrokazima, članice Hrvatskog čitateljskog društva - Ogranak Split predstavit će nekolicinu hrvatskih inovatora, spisateljica Tanja Mravak ispričat će dvije zvjezdane priče, nastupit će KUDŽ Filip Dević, a popularne domaće skladbe će pjevati Kristian Ordulj u pratnji Marija Čuljka. U programu je i predavanje profesora Nikole Godinovića na temu Svemirski glasnici.

Detaljnije informacije o programu mogu se pronaći na nocmuzeja.hr.