Device_art u Domu mladih

06_12_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Device_art
Device_art u Domu mladih

Ovaj vikend Dom mladih će ugostiti međunarodni festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija Device_art 6.018: Strojevi nisu sami. Tijekom dvodnevnog programa koji će se održati u Beton kinu fokus će biti na umjetničkim radionicama i performansima.

U Domu mladih u Splitu će se ovog petka i subote, 7. i 8. prosinca, održati zagrijavanje za šesto izdanje međunarodnog festivala umjetnosti, robotike i novih tehnologija Device_art 6.018: Strojevi nisu sami. Riječ je o međunarodnom festivalu koji se od 2004. godine bavi tehnološkim napravama, strojevima i robotikom u suvremenoj umjetnosti, a organizira ga udruga KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse. Splitski program odvija se u suradnji s Platformom 9,81 kroz program Kad netko kaže u sklopu Urbanističke platforme te u partnerstvu s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom u Splitu.

Tijekom dvodnevnog programa koji će se održati u Beton kinu fokus će biti na umjetničkim radionicama i performansima, a otvara ga hrvatski umjetnik Tin Dožić, 7. prosinca u 19:30 sati, performansom "Test Lab" nakon čega slijedi razgovor s umjetnikom. Cjelodnevni raznoliki program očekuje nas u subotu 8. prosinca. Radionica "Slučaj: Device_Art" kustosice i organizatorice festivala Klare Petrović sudionike će suočiti s produkcijskim problemima organiziranja suvremene izložbe. Predstavljanje projekta "Kratki spoj" zagrebačkih studenata Akademije likovnih umjetnosti, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Odsjeka za povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu započinje u 12 sati. Od 14 sati održat će se trosatna radionica "Napad kloniranih mrkvi" slovenske umjetnice Špele Petrič koja se pita što će se dogoditi ako klonovi preuzmu svijet? Kako možemo sačuvati bogatstvo neobičnih procesa, a istodobno ih kompozicijski iskoristiti pita se iransko-kanadski umjetnik Navid Navab, koji će na hibridno teorijsko-praktičnoj radionici "Improvizirana igra alkemijskom tvari" istražiti ne-antropocentrične strategije sonificiranja, a započinje u 17:30 sati.

Od 20 sati očekuje nas "Psychophysics Machines", 30 minutni performans australsko-njemačkog umjetničkog dua, Adama Donovana i Katrin Hochschuh, koji se sastoji od robotskih uređaja za generiranje zvuka. U osnovi performansa je stvaranje transformativnog iskustva. Razgovor s umjetnicima i njihov umjetnički performans ujedno će i zatvoriti splitski program Device_art festivala.

Šesto izdanje međunarodnog festivala umjetnosti, robotike i novih tehnologija Device_art 6.018: Strojevi nisu sami održat će se u Splitu, Zagrebu i Rijeci od 7. prosinca 2018. do 3. veljače. Središnje događanje festivala je izložba "Strojevi nisu sami" koja će se otvoriti 18. prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u 19 sati. Izložbu je kustoski konceptualizirao međunarodno poznati kustos i profesor medijske umjetnosti ZHANG Ga.

* * * * *
Ulaz na radionice je besplatan, ali je potrebna prijava. Svi zainteresirani za Device_art radionice mogu se javiti putem elektroničke pošte: [email protected] i na [email protected] sa subjektom "Prijava na radionice u Splitu".

Više informacija na:
https://www.kontejner.org/projekti/device_art-festival/device_art-6018/
https://www.kontejner.org/projekti/device_art-festival/device_art-6018/split-zagrijavanje/

Raspored zagrijavanja @ Beton kino, Dom mladih, Split

petak 07.12.2018.
19:30 - 20:30 Tin Dožić (HR) - Test Lab | performans + razgovor s umjetnikom

subota 08.12.2018.
10:30 - 12:00 Klara Petrović (KONTEJNER) - Slučaj: Device Art | kustoska radionica

12:00 - 12:30 KONTEJNER - Kratki spoj | predstavljanje projekta

14:00 - 17:00 Špela Petrič (SI) - Napad klonova mrkve | radionica kloniranja

17:30 - 19:30 Navid Navab (CA) - Improvizirana igra alkemijskom tvari | umjetnička radionica
20:00 - 21:00 Adam Donovan i Katrin Hochschuh (AU/DE) - Psychophysics Machine | performans + razgovor s umjetnicima