Odrazi u ateljeu Vaska Lipovca

16_06_2014 / 10:58h  |  Foto: Martina Vuković
Odrazi u ateljeu Vaska Lipovca

Izložbom metalnih skulptura pod nazivom Odrazi započeli su Dani otvorenih vrata ateljea Vaska Lipovca u Splitu. Ovogodišnja, četvrta po redu manifestacija traje do 15. srpnja.

Izložbom metalnih skulptura pod nazivom Odrazi i paljenjem svjetla na već glasovitom Plavom stablu u Vukovarskoj ulici, u subotu 14. lipnja započeli su Dani otvorenih vrata ateljea Vaska Lipovca u Splitu. Ovogodišnja, četvrta po redu manifestacija definirana je zajedničkim nazivom Refleksije.

U sklopu manifestacije će se nizom događanja, kroz različite medije i pristupe, interpretirati opus Vaska Lipovca. Od 16. do 24. lipnja na križanju Vukovarske i Tolstojeve realizirat će se intervencija Karla Kazinotija i Miše Komende, 21. lipnja u podne Petar Grimani izvest će performans Vaskova golubica na Dosudu, a 27. lipnja, prije nastupa grupe New Gondoliers, u 20:30 održat će se predavanje Nikole Bojića i otvoriti izložba Marija Bašića pod nazivom Homo Ludens.

Posljednjeg dana otvorenih vrata, 15. srpnja u 19 sati, održat će se okrugli stol Prijedlozi prostoru – potencijal javne umjetnosti u Splitu.

Od nedavna su djela Vaska Lipovca dostupna u galeriji virtualnog svijeta među 2000 umjetnika koje je Google izabrao i odobrio pristup. Galerija pruža sasvim nove mogućnosti vidljivosti i pretraživosti u cijelom svijetu, kao i mogućnost da iz umjetničkog opusa svatko kreira svoju kolekciju, a pozvani kustosi i sasvim novu izložbu. Mario Lipovac i Šime Vulić otišli su i korak dalje te pokušavaju svojim prijedlozima doprinjeti razvoju alata za katalogiziranje i pretraživanje, što je naišlo na pozitivne reakcije Googleovih stručnjaka.