Počinju Dani kršćanske kulture

13_03_2013 / 11:53h
Počinju Dani kršćanske kulture

Od 16. do 26. ožujka u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku deveti put zaredom održava se međunarodna manifestacija Dani kršćanske kulture koja uključuje koncerte, izložbe, tribine, projekcije, predstave, muzejske programe, predstavljanja...

Od 16. do 26. ožujka u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku deveti put zaredom održava se međunarodna manifestacija Dani kršćanske kulture. Ovogodišnji program obilježit će velik broj kulturno javnih događaja koji će obogatiti kulturnu ponudu, a koji ove godine uključuje 70 različitih programskih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja...

Jedanaestodnevni program svečano će biti otvoren 16. ožujka u Splitu u crkvi sv. Frane na obali gdje će biti predstavljena monografija Križnoga puta akademskog slikara Vasilija Josipa Jordana, autora Križnoga puta postavljena u crkvi sv. Frane 2005. godine, čime će na osobit način biti obilježen pedesetogodišnji umjetnički rad Vasilija Josipa Jordana i iznova javnosti približen njegov sakralni biser – Križni put u crkvi sv. Frane. Istoga dana manifestaciju će u Dubrovniku otvoriti dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, nakon čega će uslijediti otvaranje izložbe Od Jeruzalema k svim narodima prigodom 1700 godina od Milanskog edikta, koja ukazuje na bogatstvo arheoloških nalaza koji govore o povijesno-kulturnim okolnostima života prvih kršćana i širenja kršćanstva.

U nedjelju, 17. ožujka, svečano će biti otvoren i šibenski program manifestacije korizmenim koncertom klape Žrnovnica pod nazivom Ja sam uskrsnuće i život u katedrali sv. Jakova.

Nastojanje oko očuvanja hrvatske kulturne baštine u ovogodišnjem programu dolazi do izražaja kroz programe u Crkvi Presvetog Otkupitelja kod Otavica i Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu u Splitu gdje se njeguje spomen na Ivana Meštrovića, kao i u obilasku sakralne baštine Imote u organizaciji Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika uz stručno vodstvo kustosa i povjesničara umjetnosti Ljubomira Gudelja te kroz razgledavanje kulturno-sakralnih spomenika splitske gradske jezgre u sklopu programa Split – susret religioznog i svjetovnog uz stručno vodstvo. O tom svjedoče i projekcije filmova o hrvatskoj glagoljici, koncert pučkih napjeva Puče moj u Splitu, Noć crkvenih muzeja u Dubrovniku.

Osobitost ovogodišnjeg programa je i u održavanju tečaja ikonopisa

Upoznavanje s temama i suvremenim autorima koji stvaraju iz kršćanskog nadahnuća svakako će obilježiti raznovrsni programi poput izložbi akademskih slikara Ane Marije Botteri Peruzović u Splitu i Luke Petrača u Dubrovniku, koncerti njemačkog crkvenog glazbenika, zborskog pedagoga i orguljaša Johanna Schmelzera te rumunjske violončelistice Melinde Dumitrescu u Splitu, koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra te koncert duhovnih skladbi u izvedbi dubrovačkih klapa i zborova u sklopu autorske večeri Krešimira Magdića u Dubrovniku, kao i koncert u izvedbi gudačkog kvarteta u sastavu Iskre Voltolini, Nataše Pušić, Ane Drobac i Danice Čelar u Šibeniku.

Na tom su tragu i autorska predstavljanja i nastupi teatrologinje i kazališne kritičarke prof. dr. sc. Sanje Nikčević koja će na Susretu s autorom progovoriti o svom životnom i autorskom putu, kanadskog pisca Michaela D. O'Briena koji će predstaviti novu knjigu Očeva pripovijest, fra Nikole Mate Roščića koji će predstaviti trilogiju Isus u islamu, Isus u židovstvu i Revolucije razaraju Isusa Krista.

Projekcije filmova Put Emilia Esteveza, kao i kultnog nijemog filma iz 1928. godine Stradanje Ivane Orleanske Carla Theodora Dreyera, dokumentarnih filmova o Miroslavu Bulešiću, Ivanu Bonifaciju Pavletiću, Josipu Stadleru i Nikoli Eteroviću na osobit način govore o vječnim temama, ljudskim sudbinama i svjedočenju.

Osobitost ovogodišnjeg programa je i u održavanju tečaja ikonopisa pod vodstvom ikonopisca Josipa Ružića, a tečaj će biti održan u Splitu u suradnji s Uredom za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije.

Manifestacija, kao i ranijih godina, u svom programu povezuje i različite inicijative koje ukazuju na potrebu uzajamne pomoći i brige za bližnjega pa će u sklopu programa biti predstavljena organizacija Marijini obroci, a na njenom predstavljanju kojem će u ime hrvatske podružnice Marijinih obroka nazočiti Željka i Tihomir Markić, bit će prikazan i višestruko nagrađivani film Dijete 31. Na tom je tragu i film Put dobrote – fra Miro Babić među Kenijcima nastao u režiji Jakova Sedlara, a prema scenariju Anite Malenice. Po prvi put u programu nastupaju i korisnici, djelatnici i volonteri Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači iz Splita s predstavom Svjetlo ljubavi, a program će priredbama obogatiti i dubrovački učenici te učenici Katoličke osnovne škole u Šibeniku koja će tom prigodom otvoriti svoja vrata javnosti. U sklopu programa predstavit će se i udruga mladih iz Splita Hrvatsko nadzemlje koja će ovom prigodom održati večer kratkih filmova i skečeva.

Tradicionalna nagrada za doprinos kršćanskoj kulturi

Ovogodišnji bogat program održava se u organizaciji nakladne kuće Verbum, uz suorganizaciju programa s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom, te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarske nadbiskupije te županija i gradova u kojima se manifestacija održava. Međusobna suradnja različitih kulturnih i javnih institucija, kao i centara, udruga i inicijativa koje djeluju s ciljem izgradnje društva, a koje su se uključile u suorganiziranje pojedinih programskih sadržaja, daje posebnu dimenziju programu u kojem se stvaraju određeni kulturni mostovi, ne samo između sudionika programa i publike, nego i među različitim institucijama, što predstavlja velik doprinos na kulturnom polju.

U devetoj godini održavanja u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture bit će dodijeljena i tradicionalna nagrada Andrija Buvina za doprinos kršćanskoj kulturi, a ovogodišnja laureatkinja je povjesničarka i književnica Nevenka Nekić koja je uvelike obilježila kulturu uopće u proteklih pola stoljeća umjetničkoga rada.

Cjelokupan program ovogodišnjih Dana kršćanske kulture dostupan je na www.danikrscanskekulture.info.