Dani klasične gitare u dva grada

25_10_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Dani klasične gitare
Dani klasične gitare u dva grada

- Posebno smo ponosni što se nakon jednogodišnje pauze u festivalski program vraća koncert pod naslovom "Mladi virtuozi" na kojem će nastupiti ponajbolji mladi hrvatski gitaristi, pravi gitaristčki virtuozi, sve redom pobjednici državnih gitarističkih natjecanja i dobitnici „Oskara znanja“ za 2019. godinu - ističe direktor i osnivač festivala Josip Dragnić.

Sedmo izdanje međunarodnog festivala Dani klasične gitare održat će se u periodu od utorka 29.10. do subote 2.11. u Splitu i Solinu. Manifestacija objedinjuje koncerte vrhunskih umjetnika, predavanja i predstavljanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva za gitaru, kao i seminare i radionice sa mladima u cilju njihovog usavršavanja i postizanja izvrsnosti na sviračkom i umjetničkom polju.
- Ovogodišnje izdanje festivala značajno je i u međunarodnim okvirima zahvaljujući dolasku svjetskih zvijezda klasične gitare. Tu u prvom redu mislim na dolazak jednog od najboljih giarista današnjice. talijanskog Il fenomena Aniella Desideria. Nadimak fenomen, odnosno čudo, dobio je kada je sa osam godina starosti prvi put održao solo koncert, a danas godišnje održava preko stotinu koncerata u najznačajnijim koncertnim dvoranama širom svijeta, pa je samim time njegov dolazak u Split prava atrakcija za sve ljubitelje dobre glazbe. Zatim imamo duo Kajana Pačko i Petrit Ceku, koji su također glazbenici svjetskog formata, dobro poznati splitskoj publici budući su na Splitskom ljetu 2015. godine baš kao duo nagrađeni Juditom za najbolji koncert. Svima nam dobro poznati Petar Čulić će u sklopu svoje svjetske koncertne turneje održati koncert prilikom otvaranja manifestacije, a posebno smo ponosni što se nakon jednogodišnje pauze u festivalski program vraća koncert pod naslovom Mladi virtuozi na kojem će nastupiti ponajbolji mladi hrvatski gitaristi, pravi gitaristčki virtuozi, sve redom pobjednici državnih gitarističkih natjecanja i dobitnici Oskara znanja za 2019. godinu: Filip Mišković, Silvio Bilić, Lucija Štivčević i Vanesa Iličić. Dani klasične gitare su posebno usmjereni na rad s mladima, tako da smo osigurali i da maestro Desiderio za vrijeme svog boravka u Splitu održi dvodnevnu majstorsku radionicu za profesore, učenike i studente gitare - ističe direktor i osnivač festivala Josip Dragnić, te dodaje:
- Svi koncerti se održavaju u muzejskim odnosno galerijskim prostorima u Splitu i okolici. Na to smo na neki način prisiljeni zbog nedostatka koncertne dvorane, ali sa druge strane to su sve prostori koji svojom veličinom i akustikom predstavaljaju idealan ambijent za gitarističke recitale.

Zahvaljujući potpori Minstarstva kulture, Županije splitsko dalmatinske, Grada Splita i TZ Grada Splita, ulaz na sve koncerte je besplatan.

Dani klasične gitare
Od ove godine festival je nositelj prestižne EFFE etikete koju Europsko festivalsko udruženje (EFA) dodjeljuje odabranim festivalima iz 31 europske zemlje koji se ističu promicanjem najviših umjetničkih vrijednosti, a ujedno su značajni za lokalnu zajednicu.
- U Splitu i okolici se interes za sviranje klasične gitare povećava iz godine u godinu, a talent učenika i studenata, kao i kvaliteta gitarističkog obrazovanja se očituje u vidu konstantnih uspjeha na međunarodnim i državnim natjecanjima odakle se mladi gitaristi sa šireg splitskog područja redovito vraćaju kao dobitnici visokih nagrada. Dani klasične gitare je manifestacija kojom se splitskoj publici želi predstaviti barem dio bogatstva koje posjeduje hrvatska i splitska gitaristička scena - kaže Dragnić.
Organizator manifestacije je Udruga GitaraSt, a partneri su Muzej grada Splita, Etnografski muzej, Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin, Sveučilišna knjižnica, Talijanski institut za kulturu i Studentski centar Split.

Program
Utorak (29.10.) u 19.30h / Sveučilišna galerija Vasko Lipovac u Sveučilišnoj knjižnici
Petar Čulić

Srijeda (30.10.) u 19.30h / Muzej grada Splita
Aniello Desiderio (Italija)

Četvrtak (31.10.) u 19.30h / Dom kulture Zvonimir u Solinu
Duo: Petrit Ceku, gitara i Kajana Pačko,violončelo

Subota (2.11.) u 17h / Etnografski muzej
Mladi gitaristički virtuozi