Daleki akordi startaju u Splitu

11_04_2016  |  Autor: Karmen Širović  |  Foto: Daleki akordi / Press
Daleki akordi startaju u Splitu

Daleki akordi naziv je međunarodnog natjecanja mladih glazbenika koje se održava od 11. do 16. travnja u Splitu i koje će ove godine okupiti više od 190 mladih.

U Splitu će se od 11. do 16. travnja okupiti više od 190 mladih glazbenika na 21. međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Daleki akordi, koje se održava u organizaciji Glazbene škole Josipa Hatzea. Svake druge godine discipline na natjecanju se mijenjanju, a nakon što su se na jubilarnom 20. izdanju natjecali gudači te limeni i drveni puhači, ove godine red je došao na gitariste, klaviriste i pjevače. Među natjecateljima brojni sudionici su i učenici Glazbene škole Josipa Hatzea, a ostali stižu iz cijele Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Iako natjecanja često promatramo iz sportske perspektive, glazbenicima su ona jedinstvena prilika da pokažu znanje i umijeće te da usporede razinu svoje tehničke spretnosti i muzikalne izvedbe. Kao i u sportu, i za glazbenike su predviđene razne natjecateljske kategorije raspoređene prema njihovoj dobi. Tako su neki sudionici mlađi od 10 godina, dok je za muške pjevače 4. kategorije predviđena dobna granica od 26 godina.

Cjelokupno natjecanje koncipirano je poput malih koncerata na koje su dobrodošli svi zainteresirani, a otvaraju ga gitaristi prve kategorije u ponedjeljak, 11. 4., u 10 sati u Dvorani Glazbene škole Josipa Hatzea, gdje će se natjecati i klaviristi od utorka. Pjevači će svoje umijeće prezentirati u Foyeru splitskog HNK, gdje će u srijedu i četvrtak izvoditi skladbe starih majstora, solo pjesme te arije iz oratorija, misa i opera.

Natjecanje će pratiti ocjenjivački sud sastavljen od hrvatskih i inozemnih glazbenih profesionalaca, među kojima je i bivši učenik Glazbene škole Josipa Hatzea, pijanist i dekan Muzičke akademije u Zagrebu Dalibor Cikojević. Uz njega će pijaniste ocjenjivati i Peter Tuite, jedan od vodećih irskih glazbenika te pročelnik klavirskog odsjeka na konzervatoriju za glazbu i ples Trinity Labin, na kojem predaje i treći član pijanističkog žirija Sergio de Simone. Gitaristički tijek natjecanja ocjenjivat će Dejan Ivanović (Bosna i Hercegovina), Marko Feri (Italija), Heiner Donath (Njemačka) i Maroje Brčić (Hrvatska), dok će pjevače ocjenjivati Snežana Nena Brzaković (Srbija), Edita Garčević Kožulj (Slovenija) i Giorgio Surjan (Hrvatska).

Pijanistička Iskra izbora

Jedan je od ciljeva natjecanja i promocija suvremene i hrvatske glazbe pa se tako među zadanim skladbama natjecatelja gitarista nalaze skladbe hrvatskih autora, a posebno za Daleke akorde nastao je i ciklus kraćih klavirskih skladbi Iskra izbora splitske skladateljice Mirele Ivičević. Upravo je u Glazbenoj školi Josipa Hatzea Mirela Ivičević stjecala glazbeno iskustvo, koje je dalje usavršavala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te na poslijediplomskim studijima kompozicije, medijske kompozicije i primijenjene glazbe na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču i Grazu. Imajući na umu izvođače, pijaniste u dobi od 12 do 23 godine, skladateljica se u svom stilu zaigrala nazivima i samim konceptom. Slatkoća, Iskre, Ogledalo…, Beastie Boy/Beastie Girl i Patchwork, koje sačinjavaju ciklus, mlade izvođače uvode u koncept aleatorike te programne glazbe, a svaka od pet skladbi pruža im izbor da sami odaberu finalnu formu i sadržaj djela prema vlastitim sposobnostima, raspoloženju i prioritetima.

Glazbenim uputama, poput komadići čokolade u mlijeku od vanilije, stracciatella, kao, ili šest malih kristala, svjetlucajući u svim bojama, u kutijici skriveni od svijeta, skladateljica približava mladim izvođačima svoju ideju pobuđujući njihovu maštu i kreativnost. Za najuspješniju izvedbu skladbe Mirele Ivičević dodijelit će se i novčana nagrada, kao i prvoplasiranim glazbenicima iz svake discipline. Nagrade će im biti uručene na Završnom koncertu u petak, 16. travnja u 19 i 30 sati u Dvorani Glazbene škole Josipa Hatzea, gdje će najbolji natjecatelji održati koncert, koji je otvoren za sve zainteresirane.

Prije Završnog koncerta, također u sklopu natjecanja Daleki akordi, održat će se i radionica Funkcionalne tehnike disanja pod vodstvom solo-pjevačice i stručnjakinje funkcionalnog disanja Snežane Nene Brzaković. Više o radionici saznajte ubrzo na portalu Info zona.