Prirodni okoliš u Kocki

11_12_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Press
Prirodni okoliš u Kocki

Izložba se sastoji od niza grafika napravljenih kombinacijom suvremenih i tradicionalnih grafičkih tehnika, a autoricu posebno fascinira i privlači prostor lišen ljudskog utjecaja i ikakvog estetskog predznaka, zapušteni pejzaži, neživa priroda i praznina, svojevrsna tabula rasa, koje vidi kao temelj i podlogu za kreativno izražavanje i nadograđivanje.

U četvrtak, 12. prosinca, s početkom u 20h u galeriji Kluba Kocka u Splitu održat će se otvorenje izložbe Prirodni okoliš umjetnice Dajane Džafo u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA. 

- Dajana Džafo je umjetnica koja se izražava u mediju grafike. Grafika kao umjetnička disciplina zaintrigirala ju je tokom studija na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Ova iznimno kompleksna i zahtjevna vještina iziskuje mnogo vremena, posvećenost i predanost, no pruža veliki prostor za eksperimentiranje, modifikaciju i na neki način je neizvjesna što je autoricu ponajviše i privuklo kada se njome počela baviti. Izložba Prirodni okoliš dio je njenog diplomskog rada i sastoji se od niza grafika napravljenih kombinacijom suvremenih i tradicionalnih grafičkih tehnika podijeljenih u dvije cjeline. Istraživanje prostora koji nas okružuje bilo je polazišna točka za koncipiranje ovog rada. Prirodni okoliš prema definiciji, skup je svih živih bića i nežive prirode koji se pojavljuju na nekom prirodnom staništu. Ono što autoricu posebno fascinira i privlači jest prostor lišen ljudskog utjecaja i ikakvog estetskog predznaka, zapušteni pejzaži, neživa priroda i praznina, svojevrsna tabula rasa, koje vidi kao temelj i podlogu za kreativno izražavanje i nadograđivanje - navela je u predgovoru Ivana Vukušić, kustosica.

Izložba će se moći pogledati od 12. do 18. prosinca radnim danom od 20 do 22 sata.

O umjetnici
Dajana Džafo rođena je 1988. godine u Splitu. Po završetku srednje Škole likovnih umjetnosti u Splitu upisuje Filozofski fakultet u Splitu, a 2013. stječe titulu prvostupnice Povijesti umjetnosti i Filozofije. Iste godine upisuje Umjetničku akademiju u Splitu gdje 2019. diplomira sa zvanjem Magistra edukacije Likovne kulture i likovne umjetnosti sa specijalizacijom iz grafike u klasi profesora Edvina Dragičevića. Od 2019. godine članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika. Voditeljica je nekoliko umjetničkih projekata i radionica. Do sada je realizirala jednu samostalnu i sudjelovala na nekoliko skupnih izložbi.