Da, nezaposlenost je problem...

06_10_2013 / 18:30h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: EP, Ured za informiranje u RH
Da, nezaposlenost je problem...

Hrvatska je prema stopi opće nezaposlenosti treća, a prema nezaposlenosti mladih druga u EU - potvrđeno je na forumu koji se održao na Ekonomskom fakultetu. Nažalost, ključna pitanja su i dalje ostala bez konkretnog odgovora.

Na Ekonomskom fakultetu u Splitu održan je, 4. listopada, forum čija je središnja tema bila jedan od glavnih problema hrvatskog društva: nezaposlenost. Nakon uvodnih riječi dekana Ekonomskog fakulteta, Željka Garače, te voditeljice Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Violete Simeonove Staničić otvoreno je predstavljanje teme i rasprava.

Hrvatska je prema stopi opće nezaposlenosti treća, a prema nezaposlenosti mladih druga u EU

Umjesto očekivane debate, sudionici su sat i pol vremena većinom iznosili već dobro poznate činjenice o nezahvalnoj poziciji Hrvatske kad je u pitanju nezaposlenost. Hrvatska, naime, prema stopi opće nezaposlenosti drži treće, a prema nezaposlenosti mladih čak drugo mjesto na negativnoj ljestvici Europske unije.

Svi sudionici podijelili su zabrinutost zbog trenutnog stanja, pogotovo zbog sudbine nezaposlenih ljudi, ali u konačnici je ponuđeno malo konkretnih rješenja. Svi su se složili da se promjene u svakom slučaju ne mogu očekivati preko noći, ali onaj prvi korak prema rješenju ostao je nepoznat. Potvrđuje to činjenica da je A. Plenković kao potencijalno rješenje ponudio projekt Europske unije pod nazivom Garancija za mlade, kojem je cilj uložiti 6 milijardi eura u zemlje s najvećim brojem nezaposlenih mladih da bi se obrazovanje povezalo s tržištem rada. D. I. Stier rekao je da je potrebno, zbog njezina pozitivnog rasta, usmjeriti se prema digitalnoj ekonomiji umjesto prema tradicionalnoj. A. Batarelo napomenula je da bi mlade trebalo potaknuti na ulazak u privatni sektor unatoč neiskustvu.

No, s obzirom na loše uvijete zaposlenja i nesigurnu financijsku budućnost, teško je očekivati od mlađe generacije da pokaže volju i spremnost na rizike.

Mlade bi trebalo potaknuti na ulazak u privatni sektor unatoč neiskustvu

Finalni zaključak koji se iz foruma mogao izvući jest da na pitanja A što s mladima? i Koje je rješenje? i dalje nema konkretnog odgovora.

Sudionici i nositelji ovog foruma bili su Aida Batarelo, splitska dogradonačelnica; prof. dr. sc. Petar Filipić sa splitskog Ekonomskog fakulteta; Zdeslav Šantić, glavni analitičar Splitske banke; Tomislav Zajec iz kadra za ljudske resurse Brodosplita te zastupnici u Europskom parlamentu Andrej Plenković i Davor Ivo Stier.