Crveni karton HNS-u

29_11_2014 / 19:00h  |  Autor: A. K.  |  Foto: M. Lelas, Mirna, K. Repac
Crveni karton HNS-u

Prosvjed protiv vrha HNS-a prerastao je u mnogo više od borbe za klub i za nogomet; postao je prosvjed za sve što bi trebalo biti javno dobro i na korist svima.

U subotu, 29. studenog na splitskoj Rivi održan je prosvjed pod nazivom Kontra mraku, kontra sili na kojem su Torcidaši, zajedno s brojnim drugim građanima, tražili ostavke čelnika HNS-a.

Nešto prije 14 sati na Rivi su već bili postavljeni transparenti, a prosvjednici su se počeli okupljati, da bi njihov broj tijekom prosvjeda dosegnuo brojku od najmanje 30 000 ljudi. Jedan od prosvjednika megafonom je pokušavao animirati prisutne, ali prava gužva nastala je oko 14 sati kada je prosvjed,himnom Republike Hrvatske, zaista i započeo. Nakon toga uslijedila je minuta šutnje za vratarsku legendu Hajduka Radovana Vukčevića i člana Torcide Pavla Grubišića. Uslijedila je bakljada, a s pozornice su dopirale navijačke pjesme. Uz brojne transparente i povike Torcidaši i brojni drugi podržavatelji prosvjeda i protivnici politike HNS-a jasno su dali do znanja kakvo je njihovo mišljenje o trenutnom stanju u nogometu i čelnim ljudima koji vode HNS. Politiku HNS-a, kako se pokazalo, tisuće ljudi prepoznaje kao preslik niza nepravilnosti i, kako kažu navijači, nepravdi koje godinama prolaze nekažnjeno, a koje štete Hajduku, hrvatskom nogometu i hrvatskom društvu u cijelosti. 

Na pozornicu se kratko iza 14 sati popeo bend Viva koji je dodatno zagrijao prisutne, a zatim su se navijačima obratili predstavnik Torcide Stipe Lekić, tajnik udruge Naš Hajduk Bojan Islamović i sociolog Benjamin Perasović koji su uputili kritike HNS-u, ali i iskazali oduševljenje brojem okupljenih - Ovo mogu samo Torcida i Split napravit! Neka odu svi iz HNS-a skupa s Mamićem – poručio je Lekić.

Ovacije je dobio i nekadašnji igrač Hajduka Ivo Bego koji se sukobio sa Zdravkom Mamićem u loži na Poljudu. Oko 15 sati navijačima su se obratili i čelnici Hajduka Vinko Radovani, Branka Ramljak, Marin Brbić, Nikola Koceić Bilan i Goran Vučević koji su naglasili da se borba protiv HNS-a nastavlja te da su zadovoljni podrškom. Kratko nakon 15 sati navijači su se lagano počeli razilaziti.

Na Rivi su se mogle vidjeti sve generacije - od djece i mladih do umirovljenika - ujedinjeni kontra mraku, kontra sili. Budući da su organizatori prosvjeda naglasili da im je cilj mirno pokazati nezadovoljstvo, ali i snagu i odlučnost u svojoj borbi, i prije i tijekom prosvjeda pozivali su ostale prosvjednike da ne odlaze na utakmicu koju je Hajduk u 17 h igrao protiv Zagreba pred praznim tribinama - i tako je i bilo. Ipak, šteta je što je među golemim brojem prosvjednika bilo i onih koji su svoje nezadovoljstvo izražavali povicima i transparentima koji su sadržavali govor mržnje jer upravo je i to dio mraka protiv kojeg se ovim prosvjedom borilo. 

U konačnici, ovaj je prosvjed pokazatelj jedne važne činjenice: prosvjed protiv vrha HNS-a prerastao je u mnogo više od borbe za klub i za nogomet; postao je prosvjed za sve što bi trebalo biti javno dobro i na korist svima, a što se godinama privatiziralo i oduzimalo od onih kojima zapravo pripada - a to su građani. Tako je, čini se, na Rivi započeta jedna duga, važna utakmica, s ciljem da se prekršaji protiv navijača i građana općenito konačno počnu kažnjavati - za početak crvenim kartonom HNS-u.