Civilno društvo protiv prepreka

18_02_2015 / 16:55h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Cenzura Plus
Civilno društvo protiv prepreka

Cenzura Plus u Info zoni organizira predstavljanje rezultata istraživanja poticajnog okruženja za razvoj civilnog sektora te javnu raspravu Kako premostiti prepreke s kojima se susreću organizacije civilnog društva.

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus iz Splita organizira predstavljanje rezultata istraživanja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva iz 2014. godine i rezultata regionalnog projekta Acquis za civilno društvo na Balkanu: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za javno zagovaranje i nadzor, koji provodi s Balkanskom mrežom za razvoj civilnog društva (BCSDN), podržanog sredstvima EU, te Javnu raspravu na temu Kako premostiti prepreke s kojima se susreću organizacije civilnog društva? Javna rasprava održat će se u petak 20. veljače 2015. s početkom u 11 sati u Info zoni u Splitu.

>> Prati najave događanja u Info zoni na infozona.hr/program

Cilj je potaknuti raspravu na temu ključnih prepreka za stvaranje okvira poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva koje su detektirane tijekom istraživačkog procesa, a to su: kašnjenje državnih tijela s pripremom strateških i operativnih dokumenata za apsorpciju sredstava iz EU fondova, i posljedično kašnjenje natječaja; poticanje autocenzure kriminaliziranjem slobode govora i izražavanja; nedovoljna percepcija javnosti situacija potencijalnog sukoba interesa, te nedovoljno poznavanje Zakona o sprječavanju sukoba interesa od strane javnih službenika; nepostojanje jasnih kriterija za odabir procjenitelja projekata i netransparentnost sastava komisija za evaluaciju projektnih prijedloga; kriteriji za dodjelu državnih poticaja koji stavljaju u neravnopravan položaj OCD-e; neadekvatna provedba Zakona o pravu na pristup informacijama.