Koga je red čistiti led?

06_02_2012 / 19:51h
Koga je red čistiti led?

Čoni se da su neki građani zaboravili na svoje obveze ili opravdanje našli u tuđoj neorganiziranosti. Zahvaljujući odgovornim sugrađanima stanje na pojedinim pločnicima je već znatno popravljeno.

Već je svima jasno da se gradske službe nisu baš najbolje snašle u uklanjanju posljedica obilnih snježnih padalina, no čini se da su i neki građani zaboravili na svoje obveze ili opravdanje našli u tuđoj neorganiziranosti.

Zahvaljujući odgovornim sugrađanima stanje na pojedinim pločnicima je već znatno popravljeno. Kao i u drugim gradovima, prema Odluci o komunalnom redu, stanari moraju od snijega i leda očistiti pločnike ispred svoje zgrade, a lopate se moraju latiti i vlasnici i korisnici poslovnih prostora.

VI. UKLANJANJE SNIJEGA I LEDA

Članak 95.
Za uklanjanje snijega i leda s pločnika uz zgrade odgovorni su vlasnici zgrada, odnosno vlasnici i korisnici stanova te poslovnih prostorija.

Članak 96.
Za uklanjanje snijega i leda s krovova zgrada i objekata odgovorni su vlasnici, odnosno fizička i pravna osoba koja održava zgradu.

Članak 97.
Za uklanjanje snijega i leda s kolodvora, javnih parkirališta, tržnica na malo, športskih objekata i sličnih prostora odgovorna je fizička i pravna osoba koja upravlja tim površinama, odnosno koja obavlja poslovnu djelatnost.

Članak 98.
Za uklanjanje snijega i leda uz kioske, pokretne naprave i druge predmete na javnim gradskim i drugim površinama postavljene temeljem odobrenja nadležnog tijela odgovorne su fizičke i pravne osobe nositelji zakupa, odnosno korisnici odobrenja za korištenje.

Članak 99.
Organizaciju, normative, prioritete i druga pitanja od interesa za uklanjanje snijega i leda s javnih prometnih i drugih površina, kao i sanaciju površina nakon toga utvrđuje Gradsko poglavarstvo na prijedlog nadležnog tijela za ceste i promet.

Članak 100.
Fizičke i pravne osobe nositelji obveze čišćenja snijega i leda, kao i sanacije površina nakon toga odgovaraju za svu nastalu štetu zbog nečišćenja, odnosno nedovođenja tih površina u prvobitno stanje. 

Odluka o komunalnom redu (.pdf)