Četiri TV priče o mladima

03_05_2013 / 13:40h
Četiri TV priče o mladima

Pogledajte razgovore o splitskoj cirkuskoj kompaniji Room 100, mogućnostima i iskustvima volontiranja diljem Europe, sudjelovanju mladih u procesu odlučivanja te reportažu s treninga za osnaživanje lokalnih organizacija mladih i za mlade.

U emisiji Cenzura pogledajte razgovore o splitskoj cirkuskoj kompaniji Room 100, mogućnostima i iskustvima volontiranja diljem Europe, sudjelovanju mladih u procesu odlučivanja te reportažu s treninga za osnaživanje lokalnih organizacija mladih i za mlade. Sva četiri priloga snimljeni su u produkciji Info zone, u sklopu partnerskog projekta sa udrugom Cenzura plus.

S ciljem promocije aktivnih mladih s područja Splita razgovarali smo s Antonijom Kuzmanić, članicom cirkuske kompanije Room 100 koja je proputovala cijelu Europu izvodeći svoju predstavu te su pri tom proglašeni i za najperspektivniju cirkusku kompaniju u Europi. Antonija pored iskustava s putovanja priča i o prilikama koje joj je taj uspjeh otvorio - postala je umjetnička direktorica Festivala Mirabilla - jednog od najznačajnijih festivala suvremene izvedbene umjetnosti te je postala i članica hrvatske podružnice Međunarodne mreže organizacije Global Shapers.

Posjetili smo udrugu Argonauta s Murtera koja koristi program EVS i ugošćuje volontere iz različitih europskih zemalja. Razgovarali smo o projektima koji pružaju priliku mladim ljudima da žive i rade kao volonteri u inozemstvu, steknu nove vještine te da upoznaju i dožive kulturu i običaje drugih zemalja.

U prosincu je u Splitu održana javna rasprava o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o savjetima mladih na kojoj su sudjelovali predstavnici županijskih, gradskih i općinskih uprava, predstavnici Savjeta mladih te organizacija civilnoga društva sa područja južne Hrvatske. U prilogu razgovaramo o samoj ideji javne rasprave, metodologiji rada te o različitim primjerima organiziranja mladih kako bi sudjelovali u procesima donošenja za njih važnih odluka.

Reportaža s treninga za Grassroots organizacije mladih, snimljena je za vrijeme trajanja treninga za kvalitetno i organizirano informiranje mladih na kojem su sudjelovali predstavnici 14 organizacija mladih i za mlade iz Hrvatske. Cilj treninga bio je osnažiti lokalne organizacije mladih i za mlade na način da budu sposobne kvalitetno informirati i savjetovati mlade iz svoje sredine.

Emisija Cenzura emitira se u petak u 21h na TV Jadranu te reprizno u subotu u 16:30. Možete ju izravno pratiti putem platformi Max TV, B.Net i Iskon TV, a od tjedna nakon prvog emitiranja i na YouTube kanalu CenzuraPlusTV te lokalnim televizijama Gradskoj televiziji Zadar, TV Atili iz Bjelovara te Kanalu RI iz Rijeke.

Emisija je pripremljena uz potporu Europske unije u sklopu projekta "Informiraj se i odluči!" financiranog kroz program IPA INFO 2010. Sadržaj emisije odgovornost je Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus, te ne odražava nužno gledišta Europske unije.