Čemu popularizacija znanosti?

27_09_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Garik Barseghyan, Pixabay
Čemu popularizacija znanosti?

Saša Ceci će u nedjelju u Galeriji umjetnina predstaviti knjigu Blesimetar drugi, a u ponedjeljak će na PMF-u održati predavanje pod nazivom Kome treba ta popularizacija znanosti?

Čestični fizičar s CERN-a i Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Saša Ceci održat će predavanje pod nazivom Kome treba ta popularizacija znanosti? u ponedjeljak 30. rujna 2019. u 12 sati u amfiteatru A0-1 na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu.

O samome predavanju, dr. Ceci kaže: - Znanstvenici popularizaciju znanosti najčešće doživljavaju na jedan od dva načina - ili kao zabavu ili kao muku. Obično je zabavno pokazivati klincima iz osnovne škole neke atraktivne eksperimente. A svima nama je muka kad svoje istraživanje moramo “zaglupiti” da bismo ga mogli predstaviti medijima ili široj javnosti. No mnoge vještine iz područja znanstvene popularizacije mogu imati velik utjecaj na naše znanstveno istraživanje, na uspješnije objavljivanje radova u prestižniijim časopisima, kao i na bolju percepciju naših znanstvenih ideja i rezultata među našim kolegama, čak i ako su iz istog područja kao i mi. Ako istražujemo nešto što je zaista važno i izazovno, želimo da to drugi znaju, prepoznaju i razumiju. “Zaglupiti” neki koncept može svatko, ali izvući njegovu suštinu i pokriti sve njegove kjučne aspekte na svima razumljiv i zanimljiv način zahtjeva određenu vještinu. Vještinu koju dobivamo radeći popularizaciju znanosti na pravi način. Zato je korisno uložiti dodatan trud i steći malo više iskustva u znanstvenoj komunikaciji i popularizaciji. Ali to je tek početak ove priče. Zašto je popularizacija znanosti ključna za sva moderna društva, čut ćemo na predavanju.


Dr. sc. Saša Ceci jedan je od autora i voditelja znanstvene emisije HRT-a Treći element za što je dobio državnu nagradu za znanost 2015. godine. Dopredsjednik je Hrvatskog fizikalnog društva, autor bloga Blesimetar (i dvije istoimene knjige), jedan od organizatora i voditelja zagrebačkih Skeptika u pubu od samih njihovih početaka, popularizator fizike na Facebooku, član Malog vijeća Sindikata znanosti i urednik više udžbenika iz fizike za osnovnu školu. Uz to, povremeno drži nastavu na Sveučilištu u Zagrebu.


Blesimetar u Galeriji umjetnina

Dr.sc. Ceci će u nedjelju 29. rujna u 19 sati, održati predstavljanje njegove knjige Blesimetar Drugi u Galeriji Umjetnina, Ul. kralja Tomislava 15.
Knjiga objedinjuje tekstove u kojima na jednostavan način piše o fizici svakodnevnih fenomena kao što su sunčanje, znojenje, plime i oseke, cvrčanje cvrčaka, ljetne oluje, munje i gromovi, škripanje krede, zrcaljenje u ogledalima, odbijanje kugli kod biljara i još mnogo, mnogo toga.
Poseban naglasak je na neintuitivnim problemima iz fizike poput razlike uzgona parobroda na rijeci i moru, nelinearnoj vezi brzine automobila i puta kočenja, te objašnjenja zašto je izmjenična struja bolje od istosmjerne u dalekovodima. Tu se pokazuje koliko je za znanost važno postavljanje pravih pitanja, a vidi se i korisnost pogrešnih pitanja - koja postavlja u ovim pričama i kojima sve čitatelje navodi na pogrešan put - u nastavi i popularizaciji fizike.