Čak 66 naslova na 8. FMFS-u

25_05_2015 / 13:14h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: FMFS/Press
Čak 66 naslova na 8. FMFS-u

Grad Split od 5. do 13. lipnja po osmi put postaje filmska metropola Mediterana. Festival mediteranskog filma Split na tri lokacije prikazuje 66 filmova iz 31 zemlje, od čega čak 45 hrvatskih premijera.

Grad Split od 5. do 13. lipnja po osmi put postaje filmska metropola Mediterana. Festival mediteranskog filma Split na tri lokacije prikazuje 66 filmova iz 31 zemlje, od čega čak 45 hrvatskih premijera.

Na današnjoj konferenciji za novinare u splitskoj Galeriji umjetnina otkriveni su svi filmski naslovi u kojima će uživati Splićani i njihovi gosti tijekom devet dana Festivala. 8. FMFS otvara talijansko-albanski film Zakleta djevica. Bit će to regionalna premijera debitantskog filma redateljice Laure Bispuri koji je osvojio publiku i kritiku na ovogodišnjem Berlinaleu.

Brojne premijere i debitantski radovi

Dugometražni program FMFS-a sadrži još osam regionalnih i tri nacionalne filmske premijere, a nakon prošle godine programski obilježene zvučnim redateljskim imenima, ove godine ipak nešto ozbiljniji natjecateljski program sadrži čak 7 debitantskih naslova.

- Uz Zakletu djevicu izdvojio bih bugarsko-grčki film Lekcija i španjolski Cvijeće koji stižu ovjenčani desecima nagrada na nizu festivala, te film Klor premijerno prikazan na Sundanceu. U programu imamo i nacionalnu premijeru domaćeg debitantskog filma Bijela kuća redatelja Ranka Paukovića. Dokumentarac je to koji se bavi lokalnom tematikom bračkog kamena, otoka Brača i stečaja Jadrankamena. Ničije dete debitantski je film Vuka Rsumovića srpsko-hrvatske koprodukcije, hit festivala u Veneciji odakle se vratio s nagradom publike - otkrio je direktor FMFS-a Alen Munitić.

Mali Quinquin - prva mini serija na FMFS-u

Jedan od zvučnih naslova ovogodišnjeg festivala svakako je španjolski film Močvara redatelja Alberta Rodrigueza, dobitnika čak 10 prestižnih nagrada Goya, uključujući one za najbolji film, režiju, scenarij i glavnog glumca, te posebne nagrade žirija u San Sebastianu.

Prvi se put u službenom programu nalazi i mini serija, komedija Mali Quinquin francuskog redatelja Bruna Dumonta koji je dvaput slavio u Cannesu. U Split stiže i pobjednički film San Sebastiana Nova prijateljica redatelja Françoisa Ozona, te film Raj poznate francuske redateljice Mie Hansen-Løve, nagrađene u sklopu programa Un Certain Regard festivala u Cannesu.

Velika novost u programu Izvan konkurencije

Ovogodišnji festival, osim izuzetnih filmskih naslova u konkurenciji, uvodi i veliku novost u programu Izvan konkurencije.
- Odlučili smo od ove godine sa barem tri naslova po Festivalu izaći iz okvira mediteranskog bazena. Na taj način želimo povezati Festival s našim drugim projektom, Kino Mediteran, u sklopu kojeg revitaliziramo kina diljem Dalmacije i prikazujemo probrane naslove europske i svjetske produkcije. Ove filmove splitska publika još nije imala priliku vidjeti, a nakon FMFS-a krenut će s nama na put po otocima - otkrio je razloge širenja Munitić.

Izvan konkurencije prikazat će se tako fantastični meksički omnibus Kratke lopte u kojem poznati redatelji iz 31 zemlje svijeta svaki na svoj način prikazuju strast prema nogometu. FMFS će zatvoriti Skandinavci, u Kinoteci je na programu jedan od najatraktivnijih filmova prošle godine, Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju švedskog majstora Roya Anderssona, dobitnika Zlatnog lava na Veneciji, dok će program na Bačvicama zaključiti norveški film Van sebe Ole Giaevera koji je oduševio publiku na Berlinaleu.

Kiša kratkiša i ove godine

Iz godine u godinu na Festivalu mediteranskog filma Split sve su popularniji i kratkometražni filmovi.
- U besplatnom kinu u Galeriji umjetnina svaku večer ćemo prikazivati inozemne kratkiše koji su zajedno osvojili više od 100 nagrada na festivalima diljem svijeta, što dovoljno govori o kvaliteti ovogodišnjeg programa za kojeg je pristiglo više od 250 prijava - rekao je Munitić.

Među Ješkama i animirani naslovi

Iz programa kratkih hrvatskih filmova pod nazivom Ješke svakako treba izdvojiti splitske filmove Medo mali i Dan Marjana Igora Jelinovića, Vrag u gospođici Jones Josipa Lukića i film Sandre Sterle Utvrda Utopija. U programu su i hvaljeni film Hane Jušić Da je kuća dobra i vuk bi je imao, Odvajanje Nine Violić te dokumentarci Ana trg Jelene Novaković i Riba ribi grize rep Nevena Hitreca. Prvi su put u programu su i dva animirana naslova, Razgovor Ane Horvat i Levitacija Marka Meštrovića.

Grad Split FMFS-u u zadnji čas smanjio sredstva

Unatoč rekordnom i gotovo rasprodanom prošlogodišnjem izdanju, FMFS-u su značajno smanjenja sredstva iz fonda Grada Splita, zbog čega je došlo do određenih izmjena u posljednji trenutak.
- Uvijek poštujemo odluke Grada i vijeća za film, no ne krijemo da smo bili iznenađeni odlukom koja nas je dočekala dva mjeseca prije nego što Festival mora biti spreman. Zbog iste smo bili primorani odustati od tradicionalnog programa glazbenih dokumentaraca odnosno retrospektive koju smo pripremali povodom obilježavanja 120 godina filma. Također, ove godine ne dovodimo međunarodne goste, po prvi puta nemamo ni žiri, a festivalske pobjednike odabire naša publika. Upravo publika kupnjom svojih ulaznica održava FMFS iznad površine zbog čega nismo štedjeli na programu, tehnički uvjeti i dalje ostaju na razni najboljih svjetskih festivala, a i cijene ulaznica ostale su iste. Vjerujemo da će publika, kao i svih godina do sada, naš trud nagraditi prepunim kinima - zaključio je Alen Munitić, koji se na kraju press konferencije zahvalio svim pokroviteljima, sponzorima i partnerima.


Program je realiziran u suradnji s Animafestom, Zagreb Film Festivalom, Sarajevo Film Festivalom, Operacijom kino i Cirkuskom srijedom, a može se u cijelosti naći na službenoj stranici Festivala. Na stranici je moguća i online kupovina ulaznica. Za one staromodnije, festivalske blagajne otvaraju se u Kinoteci Zlatna vrata prvog dana lipnja.