Budi održiv, budi aktivan!

28_05_2023 / 22:25h  |  Autor: Nera Zovko i Petra Matenda, učenice Turističko-ugostiteljska škole, 4.b  |  Foto: Image by Sebastian Ganso from Pixabay
Budi održiv, budi aktivan!

Ako niste sigurni kako početi s promjenama krenite s onim jednostavnijima.

Važnost sporta i ekološke osviještenosti

Sam naslov "Budi održiv, budi aktivan" govori nam o važnosti ekološke svijesti i koliko je važno baviti se sportom. To znači živjeti na način koji ne iscrpljuje prirodne resurse niti šteti okolišu – smanjenje upotrebe fosilnih goriva, smanjenje emisije stakleničkih plinova, smanjenje otpada, korištenje obnovljivih izvora energije, smanjenje korištenja vode i podržavanje održivih oblika poljoprivrede i stočarstva. Uz to bavljenje sportom izuzetno je važno za naše fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. To se odnosi na svih kako bi pridonijeli zdravlju nas, ali i zdravlju planete na kojoj živimo.

Mišljenje pojedinca o obnovljivim izvorima energije

„Što se tiče izvora energije, Hrvatska je slabo razvijena.

Imamo potencijala, klimatske i prirodne uvjete, ali ih ne koristimo.

Klima je pogodna, solarne ploče su i više nego isplative, samo nema tko uložit u njih.

Senjska bura, jedan od najbržih vjetrova Europe, ove je godine puhao 300 km/s, a mi imamo samo 55 vjetrenjača u cijeloj hrvatskoj (Senj, Pag, Šibenik, Gračac).

Drava ima dovoljan potencijal za hidroenergiju, ali mi koristimo samo tri hidroelektrane izgrađene još za vrijeme Tita. Naši grade hidroelektrane na kanalima, a ne rijekama. Drava ima 3 puta veći protok od rijeka na kojima oni grade elektrane. Dunav isto ima potencijala, ali smatram da bi to za nas bila prevelika investicija.“

Zauzmimo se za naš planet

Slogan “Budi održiv, budi aktivan” poziva nas na različite aktivnosti koje nam pomažu da postanemo svjesniji svojih postupaka i njihova utjecaja na okoliš. Međutim, nije dovoljno biti pasivni promatrač i čekati da drugi preuzmu vodstvo u zaštiti okoliša. Svatko od nas mora se aktivirati i preuzeti odgovornost za svoje postupke. Možemo početi s malim koracima, poput smanjenja upotrebe plastičnih vrećica, vožnje bicikla umjesto vožnje automobila ili kupnje lokalno uzgojene hrane. To može uključivati ​​volontiranje u organizacijama za očuvanje prirode, sudjelovanje u ekološkim kampanjama, podržavanje održivih proizvoda i usluga i edukaciju drugih o važnosti održivosti. Kao pojedinci i kao društvo imamo obvezu prema budućim generacijama raditi na održivom razvoju. Prednosti korištenja solarne energije odnose se na sigurnost i vrlo tih rad korištenja ovog izvora energije. Ušteđena energija koristi se za grijanje vode i prostora te za sušenje proizvoda. Sustav ima niske troškove održavanja i visoku pouzdanost. Osim toga, ne zahtijeva žice i kabele. Loša strana solarne energije je ta što je ta energija dostupna samo tijekom dana. Početna investicija i investicija u opremu je skupa. Samo oko 25 % sunčeve energije pretvara se u električnu energiju, a na to utječe i doba godine. Nedostaci energije vode, odnosno hidroelektrana, jesu skupa izgradnja, stvaranje akumulacijskog jezera koje se negativno odražava na biljni i životinjski svijet te hidroelektrane koje zauzimaju puno prostora. Što se prednosti energije vode tiče, ne stvaraju se štetni plinovi te su pouzdanije od vjetroelektrana i energije Sunca. Također, energija vode je uvijek obnovljiva jer će kruženje vode, odnosno kiša uvijek postojati.

Zašto biti aktivan?

Tjelesna aktivnost ima trenutne i dugoročne zdravstvene koristi jer pomaže usporiti ili spriječiti pojavu ozbiljnijih bolesti, a osobe koje su fizički aktivne žive u prosjeku 7 godina duže od osoba koje se ne kreću. Užurbani način života, neredoviti obroci, prečesto konzumiranje prerađene i masne hrane, uzrok su sve većeg broja pretilih ljudi. Napretkom tehnologije životni stil drastično se promijenio, naročito jer sve više radnih mjesta zahtjeva dugotrajno sjedenje ispred monitora, koji se u slobodno vrijeme zamjenjuju ekranima televizora i mobilnih uređaja. Ipak, svjesnost o redovitom kretanju svakim danom sve više dobiva na važnosti, a za najjednostavniji tip rekreacije, poput šetnje, dovoljni su samo udoban par obuće, malo vremena i dobre volje.

Redovita i umjerena tjelesna aktivnost, uz kvalitetnu prehranu, ima pozitivan učinak na imunološki sustav jer može unaprijediti tjelesni odgovor protiv uzročnika bolesti, smanjiti upalu, poboljšati sastav crijevne mikroflore te smanjiti rizik od infekcija gornjih dišnih puteva. Ipak, ne zaboravi da pretjerano vježbanje može privremeno oslabiti imunitet.

Pozitivne strane bavljenja sportom

Tjelesno zdravlje: vježbanje poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava, snagu mišića, fleksibilnost i ravnotežu. Redovita tjelesna aktivnost može smanjiti rizik od mnogih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes, pretilost, osteoporozu i neke vrste raka.

Mentalno zdravlje: vježbanje pomaže u smanjenju stresa i tjeskobe te poboljšava raspoloženje i samopouzdanje. Vježbanje također može poboljšati kognitivne funkcije, uključujući pažnju, fokus i pamćenje.

Društvene prednosti: sport nudi priliku za druženje i sklapanje prijateljstava s ljudima s istim interesima. Također može pomoći u izgradnji timskog duha i razvoju društvenih vještina.

Emocionalna dobrobit: bavljenje sportom može poboljšati našu sposobnost suočavanja sa životnim teškoćama i izazovima, kao i poboljšati našu sposobnost upravljanja emocijama.

Zabava: sport je zabavan način provođenja slobodnog vremena i uživanja u aktivnostima koje nas ispunjavaju.

Pitanja i odgovori

1. Kako pomoći u ekološkoj osviještenosti?

Promjene moraju krenuti od svakog pojedinca, ali odgovornost imaju i nadležne institucije kao što su obrazovne ustanove na kojima je da velikim skupinama ljudi usade određene vrijednosti. Promjene se mogu dogoditi u obliku raznih poticaja ili drugih mjera.

2. Kako biti aktivan?

Pronađite aktivnost u kojoj uživate, bilo da je to trčanje, planinarenje, biciklizam, plivanje, ples ili nešto drugo. Kada radite nešto u čemu uživate, više ste motivirani i radite to redovito.

3. Je li važna prehrana tijekom treniranja?

Pravilna prehrana tijekom treniranja je obavezna jer čini 70 % cjelokupnog procesa promjene. Same vježbe su tek 30 %. Bez pravilne prehrane trebat će nam duplo više vremena i bit će nam teže ostvariti svoje ciljeve.

Zaključak

Poanta svega je da uvijek možemo naći barem minimum vremena za ono što nam je bitno. Definirajte svoje prioritete, svoja velika kamenja kojima ćete napuniti staklenku svog dnevnog rasporeda i krenite malim koracima – nekad je 15 minuta sve što vam treba da bi se okrenuli u pravom smjeru i njime nastavili ići sve većim koracima. Ako u tome budete ustrajni, vjerujte mi, ubrzo ćete to baš vi govoriti drugima. Ako niste sigurni kako početi s promjenama krenite s onim jednostavnijima i svaki ih dan nadograđujte. Neka odvajanje plastike, papira i stakla bude samo početak jedne lijepe priče.

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Karijera za zeleni i održivi turizam" koji učenicima pruža mogućnost da steknu vještine potrebne za uspješnu karijeru u održivom turizmu. Projekt provodi Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u partnerstvu s Info zonom i Turističko ugostiteljskom školom Split.