Učenici love Higgsov bozon

11_03_2012 / 23:45h
Učenici love Higgsov bozon

Tridesetak splitskih srednjoškolaca u ponedjeljak će na FESBu provesti jedan radni dan poput znanstvenika u Europskom laboratoriju za fiziku elementarnih čestica. U sličnim događanjima sudjelovat će preko 9 tisuća srednjoškolaca diljem svijeta.

Tridesetak splitskih srednjoškolaca u ponedjeljak će na FESBu provesti jedan radni dan poput znanstvenika u Europskom laboratoriju za fiziku elementarnih čestica (CERN) te analizirati stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem akceleratoru na svijetu Large Hadron Collider. Srednjoškolci će taj dan iskusiti kako je raditi moderna istraživanja u fizici. Nakon uvodnih predavanja, analize događaja sudara protona ubrazanih u LHC akceleratoru i analize podataka uslijedit će videokonferencija s CERNom i srednjoškolcima na drugim institutima u Europi.

U sličnim događanjima sudjelovat će preko 9 tisuća srednjoškolaca na fakultetima i institutima diljem svijeta, a Split se našao u društvu 120 sveučilišta i instituta zahvaljujući znanstvenicima s FESBa koji rade na CERNu: Nikola Godinović, Damir Lelas, Marko Kovač, Dunja Polić, Roko Pleština i Ivica Puljak u uskoj suradnji sa Tamarom Pavlović iz splitske Treće gimnazije.