BLINK na Catacumba Film Festivalu

30_10_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: BLIKN, film still
BLINK na Catacumba Film Festivalu

Catacumba Film Festival je underground kulturni i umjetnički festival otpora koji se od 2000. godine održava u Godelli, u Valenciji, a 17. izdanje festivala ima za cilj prikupiti neovisne kinematografske uratke koji nude alternativan pogled nastao iz transverzalnosti filmskog jezika.

Kratkometražni dokumentarni film BLINK Jakova Labrovića bit će prikazan 1. studenoga na Catacumba Film Festivalu u Valenciji, Španjolska.
BLINK je u službenoj konkurenciji 24 kratkometražna filma iz Australije, Belgije, Brazila, Francuske, Grčke, Hong Konga, Izraela, Kanade, Meksika, Njemačke, Portugala, Sjedinjenih Američkih Država, Španjolske, Švicarske, Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine, kao jedini predstavnik Hrvatske.
Catacumba Film Festival je underground kulturni i umjetnički festival otpora koji se od 2000. godine održava u Godelli, u Valenciji, a 17. izdanje festivala ima za cilj prikupiti neovisne kinematografske uratke koji nude alternativan pogled nastao iz transverzalnosti filmskog jezika. Filmovi u festivalskom programu propituju moral, disartikuliraju represiju, naše filije i fobije te prikazuju strukturalne nedostatke društva u kojem živimo.

BLINK je proglašen najboljim filmom Liburnia Film Festivala (Opatija, 2017.g.), najboljim Human Rights filmom na festivalu Slobodna zona (Beograd, 2017.g.), trećim najboljim filmom u programu Ješke prema glasovima publike na Festivalu mediteranskog filma Split (2017.), prikazan je na Short Film Corneru na prošlogodišnjem festivalu u Cannesu i na festivalima u Francuskoj, Ukrajini, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj.
Dokumentarac BLINK intimno je i potresno filmsko ostvarenje o različitim psihofizičkim ekspresijama shizofrenije. BLINK počinje susretom braće Jakova i Ivana - koji boluje od shizofrenije – u Beču, gdje je Ivan proveo dva mjeseca nakon nestanka iz obiteljske kuće. Po povratku u Hrvatsku, Jakov snima Ivanov život i liječenja u psihijatrijskim klinikama u Splitu, Rabu i Ugljanu, često u tajnosti, kako bi izložio svu njihovu brutalnost i nečovječnost te pravi utjecaj lijekova na psihičko i fizičko stanje hospitaliziranih.
BLINK je prvo filmsko ostvarenje Jakova Labrovića, akademskog kipara i suvoditelja nagrađivanog splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100 koji se bavi produkcijom i distribucijom predstava i performansa rubnog suvremenog cirkusa.