Blackout u galeriji Praktika

16_01_2015 / 14:15h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Udruga Mavena
Blackout u galeriji Praktika

U galeriji Praktika Kluba mladih Kocka u Splitu otvara se izložba BlackOUT Gorana Škofića, koja obuhvaća tri rada. Njima umjetnik uspostavlja nove prostorne odnose unutar galerije.

U ponedjeljak, 19. siječnja u 20 sati, u galeriji Praktika Kluba mladih Kocka u Splitu otvara se izložba BlackOUT Gorana Škofića. Izložba je realizirana u sklopu programa NMG@PRAKTIKA koji u vodi udruga Mavena - 36 njezinih čuda, a ovom izložbom otvara se treća godina ciklusa.

Pod nazivom BlackOUT izložena su tri rada, Pushing, Black i BlackOUT koji uspostavljaju nove prostorne odnose unutar splitske galerije. Fizički prostor galerije gubi svoje jasne konture te ulazi u odnos s virutalnim prostorom medija u kojem Škofić stvara. Kao i u većini radova iz umjetnikova opusa i ovdje je sveprisutna figura umjetnika. U video instalaciji Pushing, s kojom se prvom susrećemo, figura umjetnika u smanjenom mjerilu beskonačno i bezuspješno gura rub zida, točnije sam fizički prostor koji taj zid definira. Na dnu dugog i mračnog hodnika, u video performansu Black, autor ne samo da gubi svoju tjelesnost unutar medija, on se potpuno eliminira stapajući se s crnom pozadinom. Video instalacija BlackOUT u bijelom galerijskom prostoru stvarni prostor udvostručuje u virtualnom svijetu video snimke. Prostori se poklapaju, svijetlo se gasi sinkronizirano u jednom i drugom. Promatrač video snimku doživljava kao snimku u živo prostora galerije. Zabavan ali i zbunjujuć moment događa se kad shvati da čovjek koji pali žarulju postoji isključivo u virtualnom svijetu, onom snimljenom, prikazanom na ekranu. Gubitak jasnih granica stvarnog i virtualnog, realnog i iluzije, mjesto je na kojem se pregovaraju identiteti suvremenog čovjeka, čovjeka kojeg u virtualnom svijetu predstavlja sam umjetnik.

Goran Škofić rođen je 1979. u Puli. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Dana Okija 2005. godine. U svojim radovima Škofić autoreferencijalno istražuje i problematizira poziciju pojedinca unutar raznih socijalnih i društvenih sfera. Društvena kontrola, manipulacija, manjkavost tijela, društveni aspekti i apsurdi svakodnevnice stalna su teme njegovog rada. Škofićevi radovi uključuju foto i video kolaže, video performanse, film i zvuk i prostorne instalacije. Škofić je izlagao u brojnim domaćim i inozemnim galerijama i muzejima, uključujući i prezentacije u umjetničkim institucijama te sudjelovao na međunarodnim festivalima i bijenalima. Godine 2009. dobitnik je nagrade Radoslav Putar kao najbolji hrvatski umjetnik do 35 godina starosti. Boravio je na umjetničkim rezidencijama u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi.

Izložba je otvorena do 29. siječnja, a može se pogledati radnim danom od 20h do 01h.