Biti Kommoda(n) a mlad

07_03_2018  |  Autor: I.M.  |  Foto: Roko Birimiša
Biti Kommoda(n) a mlad

"Mi smo i pokrenili novu seriju programa u Klubu jer smo tili pogurat nekakav zvuk koji vamo nismo imali baš prilike čuti, u ovom gradu se uvijek ide na sigurno, rade se stvari za koje se zna da će napunit klub a po meni tu staje nekakav kreativni izričaj, kao da se ne miče s mrtve točke."

Kommoda je po dobi još uvijek prilično mlad ali po stažu na sceni i ne tako neiskusan... Počeo je s pankom ali se osim panka bavi i dj-anjem i organizacijom klubskih događanja. Ukratko, prava osoba za razgovor!

Kad si se počeo baviti glazbom i zašto?

Glazbom se počinjem baviti negdje 2008./2009. godine svirajući po raznim punk bendovima.Iako sam sada malo više orijentiran na elektroniku još uvijek iman aktivan  Grindcore/Punk band.Bavljenje glazbom mi je bio skroz logičan potez jer otkad znam za sebe to je jedino što me zanimalo, ne prođe dan da ne iskopam barem 10-ak novih stvari, bilo to od bendovske mjuze, elektronike, jazza itd.

Kako si se odlučio stati iza DJ pulta?

Što se tiče elektronike, tu sam počeo zalaziti negdje 2011. godine kada sam dao priliku Drum & Bass-u i od tu je sve krenilo. Nakon toga nailazim na UK Dubstep, Garage, Juke, te malo po malo dolazim do zvuka kojeg danas vrtim kako doma tako i na party-ima a to je Electro/Techno/EBM mjuza.
Kada slušaš toliko puno glazbe nekako je logično da staneš za pult, imaš toliko toga, toliko mjuze da imaš osjećaj da ćeš eksplodirat ako to sve ne izbaciš negdi.

Jesi li nailazio na neke pepreke na svom glazbenom putu?
Nikakve skoro, od ljudi koji su već bili u tome sam uvijek dobivao podršku, i od starijih i od ekipe mojih godina. Mogu reći da mi je drago šta je tako, dobivao sam razne prilike, budu tu i kritike ali to je normalna stvar, i dobra stvar, bez toga nema napretka.

Koliko vremena posvećuješ vježbanju, ulaganju u sebe općenito?

Pa dosta vremena ulažem, kako smo počeli radit novi program pod imenom TAMAN u Klubu Kocka tako i češće nastupam, a samim tim moram više vremena provoditi u traženju glazbe, kopanju iste i vježbanju doma da bi te sve stvari imale nekog smisla jednom povezane.
Ulažem koliko mogu, financijski je malo zajebano ali se snađe.

Koje benefite misliš da imaš od bavljenja glazbom?

Pa bavljenje ovim, organiziranjem eventova i puštanje na istim ima svojih prednosti svakako, upoznavaju se ljudi, stvaraju kontatki za neke možda daljnje suradnje, čuješ hrpu dobre mjuze i to je za mene stvarno odlično.

Osjećaš li se usamljeni na našoj lokalnoj glazbenoj sceni?

Ne, sam Klub Kocka di sam glazbeno aktivan ima puno glazbenika i Dj-eva di svi dijele sličan ukus tako da smo stvorili više nekakav obiteljski feel, a s ostalim ljudima sa scene smo u dobrim odnosima tako baš i nema nekog mista za usamljenost...

Postoji li rivalstvo među DJevima?

Ne bih rekao rivalstvo, toga baš i nema, možda se ograđuje žanrovski po ekipama ali sve u svemu kada se pogleda više uče jedni od drugih nego što se možda natječu.

Što misliš o glazbenom ukusu mladih tj. onome što se dominatno sluša i prati po pitanju glazbe među mladima?

Ne znam iskreno šta bi mislija o tome, nikad se nisam smatra osobom koja sluša ono što svi slušaju jer sam oduvik bija dio alternativne/underground scene tako da ne mogu objektivno govorit o općem stanju mladih. Uvijek će bit mjuze koja dođe i prođe, bitno je imat ono nešto svoje, svoj zvuk i gurat to.

Mi smo i pokrenili novu seriju programa u Klubu jer smo tili pogurat nekakav zvuk koji vamo nismo imali baš prilike čuti, u ovom gradu se uvijek ide na sigurno, rade se stvari za koje se zna da će napunit klub a po meni tu staje nekakav kreativni izričaj, kao da se ne miče s mrtve točke.

Ima toliko novog zvuka, novih izvođača i talenata koje vrijedi poslušat, tako da po meni nekad treba riskirat, s vremenom možda postane bolje, nadam se da će i publika  početi riskirat a ne uvijek ići na sigurno.

Neka poruka mladima za kraj razgovora?

Poruka mladima? Hm, po meni šta mi se čini važno je imat svoj stav, svoj zvuk ako će se bavit ovim, inovativnost je odlična pa čak ako je i ne prihvaćena u određenim momentima, sve uvijek dođe na svoje tako da nema razloga za brigu...