Biciklom po Imotskoj krajini

04_08_2014 / 09:31h  |  Autor: Tena Filipović  |  Foto: Emil Škare
Biciklom po Imotskoj krajini

U subotu, 2. kolovoza, u organizaciji Športsko-rekreativnog društva Poštar iz Splita održana je biciklijada Put Imotske krajine. Ruta od 100 km, za one naprednije, krenula je iz Splita, dok su se ostali priključili u Biorinama.

U subotu, 2. kolovoza, u organizaciji Športsko-rekreativnog društva Poštar iz Splita održana je biciklijada Put Imotske krajine. Ruta od 100 km, za one naprednije, krenula je iz Splita, dok su se ostali priključili u Biorinama te odvozili 60 km do Imotskog. - Željeli smo spojiti prvo mjesto na zapadu i zadnje mjesto na istoku Imotske krajine - objasnio je organizator Neven Škare rutu od biorina do imotskoga.

Cilj biciklijade bio je promovirati zdrav način života, ali i napraviti promociju turizma za zaleđe Splita. - Poznato vam je da je ove godine Splitsko-dalmatinska županija oborila sve rekorde u turizmu, kako noćenja tako i boravka turista, ali sve se to odnosi na more i priobalje. Potrebno je poraditi na promociji zaleđa - rekao je. U Biorinama bicikliste je pozdravio načelnik Božo Čubić. - Ovo je samo jedna u nizu manifestacija s ciljem promidžbe i razvoja potencijala Imotske krajine - objasnio je, što se pokazalo istinitim budući da se iste večeri u Biorinama održavao Ganga fest. „Festival je, nažalost, zamro zadnjih nekoliko godina, ali je ponovno obnovljen željom mještana. U najboljim danima znalo je tu biti i do 5 tisuća ljudi-  dodao je.

Četrdesetak biciklista provezlo se kroz Cistu Provo, Studence, Proložac i Zmijavce, što nije bilo nimalo lako s obzirom na vruće i sparno vrijeme. - Jedva sam izdržala, ali bilo mi je super i doći ću opet - ispričala nam je Danijela Đonlić, jedna od malobrojnih djevojaka koje su sudjelovale na biciklijadi. Budući da ŠRD Poštar ne okuplja samo zaposlenike pošte, već i njihovu djecu i prijatelje, mnogi su poveli članove obitelji. Miro Barišić došao je tako sa sinom Ivanom koji se inače ne bavi sportom, ali je uživao na biciklijadi. Miro, među kolegama poznat kao Leteći poštar zbog svoje zaljubljenosti u trčanje, također se dobro proveo. - Ovo je bio izazov, odvozit 100km i preživit, ali ja volim izazove - objasnio je u vedrom tonu. - Došli su ljudi iz Splita, Solina, Trogira, no nažalost nije se odazvalo mnogo biciklista s područja Imotskog - rekao je Škare, a među biciklistima najbrojniji su bili članovi Biciklističkog kluba Marjan, koji su došli podržati manifestaciju. Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imotski objasnio je da u njihovu kraju ne postoji tradicija biciklizma, no to je nešto na čemu žele poraditi. - Imamo veliki potencijal za razvoj cikloturizma, a u osnivanju je i Biciklistički klub Đirada, dok je jedna od naših najatraktivnijih ponuda basejumping u Crveno jezero.

Svi sudionici sretno su stigli na cilj, gdje su s pogledom na Modro jezero uživali u salati od hobotnice, kruhu ispod peke i ostalim specijalitetima. - Zadovoljan sam biciklijadom. Odaziv je bio dobar, a podržali su nas Splitsko-dalmatinska županija i Turistička zajednica Imotski - zaključio je Škare te objasnio da je biciklistička sekcija samo jedna od 11 sportskih sekcija Hrvatske pošte. - Imamo ekipe za mali nogomet, pikado, stolni tenis, kuglanje i još mnoge sportove. Mali nogomet ima i žensku sekciju - istaknuo je. Nakon ručka i zasluženog odmora većina sudionika krenula je kući kombijem, a pali su i planovi za iduću biciklijadu.