Biciklijadom za manje automobila

19_09_2013 / 13:03h  |  Autor: G.B.  |  Foto: Rene
Biciklijadom za manje automobila

U Splitu će se Europski dan bez automobila obilježiti biciklijadom koja će simbolično krenuti ispred zgrade gradske uprave, zatim će vožnjom kroz gradsku luku apelirati na povoljniji prijevoz bicikala. Zabavni program i cilj su ispred O'Hare!

U Splitu će se Europski dan bez automobila (21.09.) obilježiti biciklijadom. Biciklisti će simbolično krenuti ispred zgrade gradske uprave podsjećajući na neriješen problem biciklističkog prometa, zatim će vožnjom kroz gradsku luku apelirati na povoljniji prijevoz bicikala na otoke nakon će gradskim ulicama preko Bačvica doći do pješačke zone uz more na Trsteniku i Žnjanu te se vratiti na plato ispred kluba O'Hara. Start je u 16 sati ispred Banovine, a početak zabavnog programa uz bogatu besplatnu tombolu planiran je u O'Hari iza 17 sati.

Ideja o Europskom danu bez automobila nastavak je akcije Svjetski dan bez automobila. Organizator splitskog obilježavanja je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u suradnji s Gradom Splitom, Info zonom i klubom O'Hara.

… a u subotu Marjanska biciklijada i biciklistička utrka

Biciklijadu povodom Europskog tjedna mobilnosti koji završava Europskim danom bez automobila organizira i Biciklistički klub Marjan, ali u subotu i na trasi od Poljuda do Bena.

Besplatne prijave su od 9 sati na startu iza stadionskog semafora i svi sudionici će dobiti prigodnu majicu, a sa 30 kuna donacije mogu sudjelovati i u tomboli koja će se održati u 11 sati i koja za glavnu nagradu ima bicikl. Nakon tombole program se nastavlja prezentacijom MUPa i HAKa o cestovnoj sigurnosti i ponašanju, a u podne će se oko Poljuda održati prava biciklistička utrka biciklističkih
klubova za prvenstvo Dalmacije i županijsko prvenstvo.

Biciklistički klub Marjan biciklijadu organizira u sklopu projekta Intermodal, a u suradnji sa Županijom Splitsko-dalmatinskom. U sklopu akcije donirat će bicikle djeci štićenicima doma Maestral koji će i sudjelovati u Marjanskoj biciklijadi.