Besplatno o pravilnom disanju

14_04_2016  |  Autor: Karmen Širović  |  Foto: Daleki akordi
Besplatno o pravilnom disanju

Snežana Nena Brzaković, koja je u Split stigla kao članica stručnog ocjenjivačkog suda natjecanja Daleki akordi u disciplini Pjevanje, održat će besplatnu radionicu Funkcionalna tehnika disanja, što je bio i povod za razgovor.

Radionica Funkcionalna tehnika disanja namijenjena je svima, a naročito onima koji se profesionalno bave glasom: pjevačima, glumcima, duhaćima, predavačima te javnim govornicima.

U sklopu 21. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Daleki akordi održat će se besplatna radionica Funkcionalna tehnika disanja u petak, 15. 4., na Umjetničkoj akademiji u Splitu na Visokoj, s početkom u 11 sati. Na sudjelovanje su pozvani svi zainteresirani. Voditeljica radionice je solo pjevačica te stručnjakinja funkcionalne tehnike disanja Snežana Nena Brzaković, koja je u Split stigla kao članica stručnog ocjenjivačkog suda natjecanja Daleki akordi u disciplini Pjevanje. Radionica je namijenjena svima onima koji imaju razvijenu svijest o disanju, na koje pažnju često usmjerimo tek kada funkcija zakaže, kao pod utjecajem raznih bolesti, pogrešnog držanja itd. Dok živimo, dišemo. Kada se rodimo, činimo to pravilno, a tijekom života trbušno se disanje zanemari pod utjecajem stresa i načina života. Radionica je početak za sve one koji žele naučiti pravilno disati te na taj način podići kvalitetu svog profesionalnog i zdravstvenog života, a Snežana Nena Brzaković jedna je od rijetkih stručnjaka za to područje. Specijalizirala se na Institutu za tehniku glasa i disanja u Düsseldorfu, a 2007. godine osnovala je Institut za pjevanje i tehniku disanja u Berlinu. Radio i kao pjevačka pedagoginja u Berlinskoj Staatsoperi te diljem svijeta održava tečajeve tehnike disanja te vokalne tehnike.

O tehnici pjevanja ne može se pričati bez tehnike disanja

- Mi pjevači smo od prvih satova pjevanja upućeni na svjesno korištenje daha. Ali problem je što se znanje prenosi s profesora na učenika nestrukturirano. U posljednjih 50 godina medicina je sakupila dovoljno dokaza o načinu našeg disanja te se pokazalo kako pjevači dišu na jedan specifičan način. Funkcionalna tehnika disanja počiva na tome da se svjesno suočavamo s vegetativnim načinom disanja, koji je autonomni, te da uspostavljamo odnos s voljnim disanjem. O tehnici pjevanja ne može se pričati bez tehnike disanja. To je osnova pjevanja - ističe Snežana Nena Brzaković.

U sklopu radionice prvo će se održati teoretsko predavanje, na kojem će se prezentirati sličnosti i razlike svjesnog i vegetativnog disanja, a potom slijede praktične vježbe koje su vrlo specifične.
- To nisu vježbe koje se izvode poput sporta ili fitnesa, jer je riječ o specijalnoj grupi mišića u tijelu i pomoćnim mišićima disanja, koji glavnom mišiću disanja, dijafragmi, omogućavaju funkciju. Nadam se da će sudionici s radionice ponijeti utiske o pravilnom disanju, ali naravno da je potrebno i dalje proučavati i vježbati - objasnila nam je voditeljica radionice.

Ponesite udobnu odjeću i podlogu za ležanje te naučite ono što svi mislimo da znamo - pravilno disati. Ulaz na radionicu je slobodan!