BESA u Splitu i Solinu

12_01_2017  |  Autor: Maja Karačić  |  Foto: BESA
BESA u Splitu i Solinu

Autorske predstave Kazališta BESA ovoga siječnja s Visa dolaze na kopno. Splitska i solinska publika moći će pogledati „JaMajka Dream.“ Ane Paške i „Pendrekmena“ Cvetina Aničića i Ivana Lukića, te uživati u vrlo specifičnom vizualnom i estetski pomaknutom kazališnom izričaju specifičnom za ovo jedino profesionalno otočno kazalište u Hrvatskoj.

Autorske predstave Kazališta BESA ovoga siječnja s Visa dolaze na kopno. Splitska i solinska publika moći će pogledati JaMajka Dream. Ane Paške i Pendrekmena Cvetina Aničića i Ivana Lukića, te uživati u vrlo specifičnom vizualnom i estetski pomaknutom kazališnom izričaju specifičnom za ovo jedino profesionalno otočno kazalište u Hrvatskoj.

Izvedba predstave o majčinstvu JaMajka Dream. održat će se u Teatrinu Gradske knjižnice Solin u subotu 14.1.2017. u 20h, a ulaznice se mogu nabaviti na dan predstave u Teatrinu.

Pendrekmen, policajac-kalun koji zna sve, svoju će istragu provesti u Domu HV u Lori 21.1.2017. u 19.30, a ulaznice se mogu osigurati na vrijeme putem croatia-tickets.hr ili rezervirati putem facebook.com/pendrekmen te na telefon 095-568- 3846.

JaMajka Dream.
JaMajka Dream. autorski je projekt Ane Paške koji se sastoji od knjige i predstave istoimenog naziva. Podnaslov knjige je ilustrirani rukopis o majčinstvu, a predstave kazališni zvukopis o majčinstvu. Predstava o majčinstvu govori iz perspektive svega onoga što je ispod i iznad svakodnevnice, onih, vrlo često, neizgovorenih misli, riječi i osjećaja koje majka u svojoj tišini usmjerava i poklanja svom djetetu.
Ono što u knjizi predstavlja crtež, u predstavi je zvuk, glazba i scenski pokret. Predstava ne prepričava i ne tumači, ona nudi bljeskove različitih emotivnih stanja i odnosa prema majčinstvu kroz scensku igru, nastalu kao rezultat sedam mjeseci istraživanja i kreiranja specifičnog zvukopisa koji je postao jezik predstave.
Pendrekmen
Kreatori Pendrekmena su Ivan Lukić i Cvetin Aničić. On je nenadmašan u sprječavanju terorizma, kriminala, korupcije... Njegove metode upotpunjene kulturom, uspravnim držanjem te životnom školom koju je prošao samo mu pomažu da u svakom građaninu vidi grešnika o zakon. Otkad se premijerno razotkrio javnosti, Pendrekmen, ingeniozni policajac, posljednijh je šest mjeseci istragu provodio u Srbiji, BiH, istočnoj Slavoniji te na dalmatinskim otocima. Prepune dvorane u Kiseljaku, Vitezu, Belišću, Hvaru... samo su potvrda kvalitete ove urnebesne komedije.