Berlinale Special u Kinoteci

05_11_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Kinoteka Zlatna vrata
Berlinale Special u Kinoteci

Manifestacija je osmišljena u želji da se hrvatskoj publici približe najbolja ostvarenja suvremenog njemačkog filma uz pregršt premijera i fokus na aktualne laureate Njemačke filmske nagrade Lola.

U kinoteci Zlatna vrata će od 6. do 27. studenog biti prikazan izbor od šest filmova s ovogodišnjeg Berlinale-a u sklopu programa 2. Berlinale Special - festival suvremenog njemačkog filma.
Manifestacija je osmišljena u želji da se hrvatskoj publici približe najbolja ostvarenja suvremenog njemačkog filma uz pregršt premijera i fokus na aktualne laureate Njemačke filmske nagrade Lola. Od novih naslova velikana poput Andreasa Dresena ili Floriana Henckelavon Donnersmarcka do najintrigantnijih ovogodišnjih debitanata, očekuju nas nagrađivani i uzbudljivi filmovi koji svaki na svoj način utjelovljuju festivalsku krilaticu osobno je političko i obrađuju goruća društvena pitanja njemačke svakodnevice.
Program otvara apsolutni pobjednik ovogodišnjih Njemačkih filmskih nagrada - Gundermann, film temeljen je na životu slavnog istočnonjemačkog rock kantautora Gerharda „Gundija“ Gundermanna i njegovoj suradnji s tajnom policijom DDR-a. Gundi želi biti dobar radnik, dobar muž, brižan otac, umjetnik, klaun, političar –i sve to u isto vrijeme. On je heroj i antiheroj, hodajuća kontradikcija, simbol nekadašnje Istočne Njemačke. Najnoviji film jednog od najuspješnijih suvremenih njemačkih redatelja Andreasa Dresena fascinantan je portret dobroćudnog ekscentrika ispričan u krajnje realističnoj maniri. Film je osvojio čak šest Lola, između ostalog za najbolji film, najbolju režiju, najbolju mušku glavnu ulogu i najbolji scenarij.
Obična žena potresna je drama snimljena prema istinitom događaju. Film prikazuje tragičnu sudbinu Njemice turskih korijena Hatun Ayhrun Sürücü i njezinu borbu za slobodan život usprkos žestokom otporu vlastite obitelji. Hatun je žrtva tzv. ubojstva iz časti od kojeg godišnje na svijetu strada više od 5000 žena. Njezinu priču ekranizirala je Sherry Hormann poznata po beskompromisnim filmovima sa snažnim feminističkim pečatom.
Dobitnik Srebrnog medvjeda Razbijačica sustava portretira Benni – nježnu djevojčicu silne energije, razbijačica sustava, kako nazivaju djecu koja radikalno krše sva pravila i malo-pomalo ispadnu iz svih modela pomoći za djecu i mlade. Gdje god prihvate tu devetogodišnjakinju, ubrzo je ponovno izbace. A Benni upravo na to i cilja, jer sve što želi je vratiti se kući i biti s mamom. Nora Fingscheidt stvara intenzivnu psihološku dramu o neobuzdanoj čežnji djeteta za ljubavlju i zaštitom u kojoj mlada Helena Zengel ostvaruje nezaboravnu glumačku interpretaciju.
Oray filmskog debitanta Mehmeta Akifa Büyükatalayja dokumentaristički je portret koji prikazuje život mladih migranata u procjepu između modernosti i tradicije, te potragu naslovnog junaka za vlastitim identitetom. Oray pokušava biti bolja osoba, ali njegov san da bude dobar musliman i savršen muž pada u vodu kad u svađi sa svojom ženom triput izgovori islamsku formulu za razvod braka. Nalazi se rastrgan između svoje ljubavi prema vjeri i svoje vjere u ljubav. Oray je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio nagradu za najbolji filmski prvijenac, a hrvatsku premijeru imao je u sklopu natjecateljskog programa Motovun Film Festivala.
Šarmantna i britka dramedija Dječaku treba svježi zrak  podsjeća kako je smijeh najbolja terapija. Debeljuškasti Hans-Peter pronalazi utjehu od obiteljskih problema u svojem urođenom komičarskom talentu i želji da nasmijava druge. Dirljiva priča iz djetinjstva jednog od najvećih njemačkih zabavljača Hapea Kerkelinga snimljena je prema njegovoj autobiografiji koja se mjesecima nije skidala s vrha ljestvica najprodavanijih knjiga. Redateljsku palicu preuzela je jedna od najuspješnijih i najpoznatijih njemačkih filmskih autorica Caroline Link, a rezultat je najposjećeniji film na ovogodišnjoj dodjeli Njemačkih filmskih nagrada.
Djelo bez autora epska je drama o umjetnosti, ljubavi i politici inspirirana nesvakidašnjom životnom pričom slavnog njemačkog slikara Gerharda Richtera. Turbulentan prikaz triju desetljeća njemačke povijesti prepune kolektivnih i osobnih trauma, priča je o moći umjetnosti i odricanjimana kojaistinski umjetnik mora biti spreman. Film Floriana Henckelavon Donnersmarcka bio je nominiran za nagrade Oscar i Zlatni globus u kategoriji najbolji strani film, te je postao drugi njemački film u povijesti nominiran za Oscara u više kategorija.

RASPORED PROJEKCIJA
srijeda, 6. 11. 20.00 GUNDERMANN, 2018. Andreas Dresen
srijeda, 13. 11. 17.30 OBIČNA ŽENA / Nur eine Frau, 2019. Sherry Hormann
srijeda, 13. 11. 20.00 RAZBIJAČICA SUSTAVA / Systemsprenger, 2019. Nora Fingscheidt
srijeda, 20. 11. 17.30 ORAY, 2019. Mehmet Akif Büyükatalay!
srijeda, 20. 11. 20.00 DJEČAKU TREBA SVJEŽI ZRAK / Der Junge muss an die frische Luft, 2018. Caroline Link
srijeda, 27. 11. 19.00 DJELO BEZ AUTORA / Werk ohne Autor, 2019. Florian Henckel von Donnersmarck