Bauk politike prema mladima

04_04_2014 / 08:45h  |  Autor: KMaja
Bauk politike prema mladima

U Info zoni su prezentacijom te razgovorom s publikom raščišćene dileme vezane uz nadležnosti, prava i obveze jedinica lokalne i regionalne samouprave u politici prema mladima te je javnost pozvana komentirati Nacrt Nacionalnog programa za mlade.

U Info zoni je u srijedu poslijepodne na Info caffeu kroz prezentaciju te razgovor sa publikom predstavljen nacrt prijedloga Nacionalnog programa za mlade od 2014. do 2018. Osim predstavljanja nacrta, gošće iz Ministarstva socijalne politike i mladih – Morana Makovec i Ivana Furlić – pomogle su i raščistiti dileme vezane uz nadležnosti, prava i obveze jedinica lokalne i regionalne samouprave u politici prema mladima.

Tijelima državne uprave - obveze, a jedinicama lokalne i regionalne samouprave - preporuke


Okupljene je nešto iza 16 sati pozdravio Goran Biličić iz Info zone, naglasivši da je cilj Info caffea informiranje o procesu koji je prethodio izradi nacrta Nacionalnog programa za mlade, motiviranje zainteresirane javnosti da uputi komentare na sadržaj nacrta, te ukazivanje na značaj ostalih strateških dokumenata, s naglaskom na lokalne programe za mlade.

Iz Zagreba se potom video-vezom javila Morana Makovec, voditeljica Službe za mlade Ministarstva socijalne politike i mladih koja je istaknula da Nacionalni program za mlade obvezuje tijela državne uprave na ispunjavanje propisanih mjera, te daje preporuke za jedinice lokalne i regionalne samouprave da i one kreiraju lokalne programe za mlade kao bitne strateške dokumente. – Jedna od mjera novog NPM-a obvezuje Ministarstvo da i financijski podrži izradu lokalnog programa za mlade, kako bi svaka lokalna zajednica na taj način odgovorila na specifične probleme i potrebe u svojoj zajednici – objasnila je Makovec.

Radna skupina rad je temeljila na znanstvenim podacima i drugim strateškim dokumentima

Riječ je zatim preuzela Ivana Furlić koja je u dvadesetak minuta prezentirala proces izrade nacrta Nacionalnog programa za mlade od 2014. do 2018. – Ministarstvo socijalne politike i mladih je, s ciljem dobivanja uvida u osnovne značajke suvremene mlade generacije te u svrhu definiranja odgovarajuće javne politike prema mladima, iniciralo istraživanje pod nazivom Potrebe, problemi i potencijali mladih u Hrvatskoj – rekla je Furlić ilustriravši da e temeljito pristupilo zadatku. Istraživanje je, rekla je, provođeno od travnja do lipnja 2013., na uzorku od 2000 mladih u dobi od 15 do 29 godina, a mladi su aktivnu ulogu imali i putem sudjelovanja u Radnoj skupini i Stručnom povjerenstvu za izradu Nacrta prijedloga NPM-a.

Radna je skupina, sukladno europskim standardima i smjernicama Europske strategije za mlade-ulaganje i osnaživanje za razdoblje od 2010. do 2018. godine, bila je podijeljena u osam tematskih podskupina: obrazovanje, profesionalno osposobljavanje i usavršavanje u kontekstu cjeloživotnog učenja; zapošljavanje i poduzetništvo; zdravlje i zdravstvena zaštita; socijalna zaštita i uključivanje; volonterske aktivnosti; aktivno sudjelovanje mladih u društvu i politička participacija; mladi u europskom i globalnom okruženju te mladi i kultura.

– Svoj rad temeljili su na službenim statističkim podacima, rezultatima znanstvenih istraživanja o mladima, rezultatima dosadašnjih nacionalnih programa za mlade, dokumentima Europske komisije i Vijeća Europe koji se odnose na mlade te na strateškim dokumentima Vlade Republike Hrvatske u odgovarajućim područjima – istaknula je Furlić, dodavši da je zatim formirano Stručno povjerenstvo u kojem su sudjelovali voditelji svih radnih podskupina, autorica istraživanja Potrebe, problemi i potencijali mladih u Hrvatskoj te predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih.

Također je ukratko predstavila tekst nacrta, koji sadrži opsežnu analizu trenutnog položaja mladih u društvu, te neke od mjera i zadataka sadržanih u prijedlogu, čime je privela prezentaciju kraju.

Komentari nisu pro forma - potrebno je što više pitanja i sugestija mladih i udruga za mlade

Potom je riječ preuzela Morana Makovec koja je za kraj komentirala da dokument nije rađen po principu copy/paste već na temelju analize postojećeg stanja. – Htjeli smo u Nacionalni program sažeti sve ono što nedostaje u drugim programima – primjerice kolegice iz Ministarstva rada i poduzetništva koje su sudjelovale u izradi u ovaj su dokument dodale elemente koji nedostaju u programima koje provodi njihovo Ministarstvo, posebno kod mjera koje se tiču dugotrajno nezaposlenih mladih – istaknula je Makovec. – Vaši komentari nisu pro forma, želimo što više pitanja i sugestija mladih i udruga koje se bave mladima – još je jednom naglasila Makovec.

Darko Čop iz Info zone nadovezao se pitanjem tko je zadužen za obradu pristiglih komentara, na što je dobio odgovor da će odgovore davati osobe koje su sudjelovale u izradi nacrta.

Iznenađuje me da se na lokalnoj razini čeka Nacionalni program za mlade

Ivan Medić iz Info zone pitao je trebaju li jedinice lokalne samouprave čekati donošenje Nacionalnog programa za mlade prije no što počnu provoditi Gradski program djelovanja za mlade. – Lokalni program jest program lokalne vlasti i prvi obvezujući dokument. To je osnovni i najjači strateški dokument za mlade koji bi lokalna vlast trebala provoditi – istaknula je Makovec te dodala da se Nacionalni program može koristiti za dodatne smjernice. – Iznenađuje me da se na lokalnoj razini čeka Nacionalni program – ako postoji Gradski, nužno ga je provoditi – naglasila je.

Zoran Fistonić iz Skautskog zbora naveo je negativan primjer u kojem je lokalna uprava odbila izvršiti obaveze propisane tada aktualnim Nacionalnim programom za mlade, te pitao zašto ne postoje mehanizmi koji će obvezati lokalne institucije i javne ustanove na provođenje programa. – Program nije obavezujući jer po Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi lokalne uprave imaju određenu autonomiju. – odgovorila je Makovec, što je potaknulo pitanje čemu uopće služi program koji nije obvezujući.

Ministarstvo će raspisati natječaj za financiranje izrade lokalnih programa

– Veliki broj gradova nema Gradski program, te je cilj sada komunicirati s njima kako bi ga donijeli. Točno se zna što je potrebno u sadašnjem trenutku i jedna od preporuka jest unapređivanje sustava informiranja mladih, ali svugdje su potrebe mladih drugačije te je potrebno napraviti malu analizu stanja, u čemu Ministarstvo može financijski pomoći – objasnila je Makovec.

Na pitanje tko će pratiti provođenje donesenih mjera, Makovec je odgovorila: - Nije predviđeno da će se financirati evaluacija, jer bi projekte trebala evaluirati sama lokalna vlast koja ih provodi.

Također je objasnila da se na natječaj za izradu analize neće moći prijavljivati same udruge, bez jedinica lokalne samouprave. – U interesu nam je pokrenuti lokalnu samoupravu na djelovanje, da percipira Ministarstvo kao partnera – zaključila je Makovec.

Pročitaj Nacrt i do subote pošalji komentare

Pročitati Nacrt Nacionalnog programa za mlade od 2014. do 2018. te preuzeti obrasce za komentare možete na internetskoj stranici Ministarstva socijalne politike i mladih do subote, 5. travnja.

Splitski Gradski program za mlade

Spomenuti splitski Gradski program za mlade za razdoblje od 2013. do 2016. na snazi je od 10. travnja 2013. godine. Cijeli dokument potražite na linku, i jednostavnom dedukcijom zaključite koje su mjere i aktivnosti do sada provedene. A vrijeme prolazi...