Azil za studentsku aktivisticu

29_07_2012 / 13:54h
Azil za studentsku aktivisticu

- Za mene je Kurd ranije značilo isto što i terorist i činjenicu da postoji 33 milijuna Kurda saznala sam tek pred kraj svojih tinejdžerskih godina - priča bivša studentska aktivistica kojoj je Hrvatska odobrila politički azil.

Turski sud je tursku aktivisticu Başak Şahin Duman osudio na nešto više od šest godina zatvora zbog sudjelovanja u demonstracijama koje su 2004. godine pokrenuli studenti, no prije izvršenja kazne otišla je kod muža u Njemačku pa je Turska za njom raspisala međunarodnu tjeralicu. Krajem svibnja uhićena je u zračnoj luci Pleso, no u rekordnom vremenu, za samo dva mjeseca, Hrvatska joj je odobrila politički azil. Njezin slučaj u Hrvatskoj je otvorio temu stanja ljudskih prava u Turskoj, načina na koji pojedine zemlje koriste termin terorizma za obračun s političkim protivnicima, kao i poštivanja međunarodnih i domaćih obaveza Hrvatske da štiti svoje i strane državljane od političkog progona.

- Za mene je Kurd ranije značilo isto što i terorist i činjenicu da postoji 33 milijuna Kurda saznala sam tek pred kraj svojih tinejdžerskih godina, unatoč tome što me uvijek zanimalo sve, od antropologije do kvantne fizike – ispričala je Başak u razgovoru objavljenom na portalu h-alter.org.

Već postojeće izrazito restriktivne antiterorističke zakone Turska je 2003. i 2004. godine dodatno pooštrila pa se terorizmom mogao protumačiti svaki nepoćudni socijalni pokret ili svako korištenje slobode izražavanja. - Novi zakoni legalizirali su represivne prakse koje su se provodile i ranije de facto ilegalno. Na primjer, protupravna policijska ubojstva su se praktički ozakonila Zakonom o posebnim ovlastima policije – objašnjava Başak.

- Nakon uključivanja u borbu za političke slobode, bilo u studentskom pokretu, pokretu za ljudska prava ili radničke štrajkove, nije trebalo dugo da se susretnem s policijskim i državnim nasiljem. Prosvjedi su uglavnom bili studentske akcije za znanstveno, svima dostupno besplatno obrazovanje na materinjem jeziku, protiv povećanja školarina, protiv antidemokratskih "kazni" za studente, zatim prosvjedi protiv seksualnog nasilja i silovanja, mučenja i nestanaka uhićenih, protiv ubojstava u zatvorima i drugih protupravnih policijskih ubojstava, prosvjedi na Međunarodni dan žena ili prosvjedi za prava Kurda – prepričava Başak svoje aktivistička iskustva iz studentskih dana nadajući se će ona biti korisna za razumijevanja i poštivanja ljudskih prava u Hrvatskoj.