Bajkovit početak FMFS-a + after

09_06_2013 / 11:38h  |  Autor: Ivana Zec
Bajkovit početak FMFS-a + after

Da su ješke za ovaj festival bile dobre, dovoljno govori činjenica da su se rasprodale sva sjedeća mjesta. Ako je suditi po otvorenju, već je upecao epitet trenutno najinteresantnijeg kulturnog zbivanja u gradu...

- Zvat ćemo je Snjeguljica, poput djevojke iz bajke - riječi su jednoga od šest patuljaka Pablovog nijemog crno-bijelog filma čijim je prikazivanjem službeno otvoren 6. Festival mediteranskog filma Split. Upravo bajkovito je prava riječ kojom se može opisati sinoćnji početak najposjećenije kulturne manifestacije u Splitu. Njegov novi gradonačelnik imao je čast proglasiti ovu manifestaciju otvorenom.

- Meni kao filmofilu, čast je proglasiti Festival mediteranskog filma Split otvorenim... Radi se o značajnoj kulturnoj manifestaciji koja će, vjerujem, odnosno siguran sam, i dalje imati podršku gradske vlasti - kazao je Ivo Baldasar, ne krijući oduševljenje posjećenošću sinoćnjeg događaja pa je za iduću godinu predložio postavljanje montažne tribine.

Direktor festivala Alen Munitić predstavio je jednu od novina ovogodišnjeg festivala, a to je da će se Ješke, kratkometražni filmovi domaćih autora, prikazivati uoči večernjih projekcija. Tako je sinoć svoj Snig predstavio mladi redatelj Josip Žuvela.

Da su ješke za ovaj festival bile dobre, dovoljno govori činjenica da su se rasprodale sva sjedeća mjesta te su se tijekom prikazivanja kratkometražnog filma prodavale ulaznice za glavnu projekciju po cijeni od 15 kn. Nezadovoljstvo viđeno u redovima ispred blagajne naglo je splasnulo ulaskom u kino. Miris mora i borova, svijeće koje pokazuju put, traženje mjesta po zidiću i travi, samo su neki od detalja koji ovom ambijentu daju posebnu čar nemjerljivu s najudobnijim sjedištem u kino dvorani. Osim toga, na kraju svake filmske večeri organizirana je fešta koja je i sinoć zadržala većinu publike.

Do iduće subote će se u ljetnom kinu Bačvice i kinoteci Zlatna vrata prikazati 60 filmova, od toga čak njih 25 u konkurenciji za festivalske nagrade - Udice. Sadržajno raznovrstan festivalski program svakako unosi dašak svježine u, već pomalo predvidivu, hollywoodsku hiperprodukciju s kojom se često susrećemo na velikim platnima, a Festival mediteranskog filma Split, ako je suditi po otvorenju, već je upecao epitet trenutno najinteresantnijeg kulturnog zbivanja u gradu.