Tako to radi Barca...

23_05_2012 / 10:10h  |  Autor: Dino Fiorentini
Tako to radi Barca...

Ulazak na mjesto gdje ne može ući nitko tko nema veze s Barcelonom, u Ciutat Esportiva Joan Gamper. Klub je uložio 68 milijuna eura u izgradnju kompleksa, usred kojeg je ostala jedna mala kuća jer vlasnik ni pod koju cijenu nije želio odseliti.

Studenti Visoke škole Aspira proveli su tri nezaboravna dana na studijskom putovanju u Barceloni, od derbija Barcelona-Espanyol, posjeta novoj La Masiji koja je zatvorena za javnost te do Camp Nou experience.

Već prvi dan pregršt doživljaja i lijepih slika. Na programu je bio gradski derbi Barcelone i Espanyola, idealna prilika da se sa samo nekoliko metara vide najveće zvijezde svjetskog nogometa današnjice predvođene čarobnim Leom Messijem. Bila je to nezaboravna večer za sve štovatelje Barcelone, 90 tisuća ljudi u rukama je imalo zastavicu sa natpisom Gracies Pep, vrlo dirljiv oproštaj od prvo igračke, a sada i trenerske legende blaugrane.

Zanimljivo je bilo i u klupskom muzeju, pregršt fotografija, videa starih utakmica, fotografiranje s pobjedničkim peharom Lige prvaka i razgledavanje stadiona iz ptičje perspektive. Jedna velika tvornica novca, pregršt zaposlenika, jedni prodaju suvenire, hranu i piće, drugi osiguravaju red, treći na tribinama prate znatiželjne turiste i u slučaju da netko prekrši pravila slijedi mu zvižduk kao opomena.

Posljednjeg dana boravka u katalonskoj prijestolnici najfascinantniji prizori. Ulazak na mjesto gdje ne može ući nitko tko nema veze s Barcelonom, u Ciutat Esportiva Joan Gamper. Studenti Aspire doživjeli su ugođaj nove La Masije, barcine škole nogometa koja još nije niti svečano otvorena. Vidjeli su kako izgleda savršeno izgrađen sustav koji svake godine izbaci nekog novog talentiranog klinca i u kojem se savršeno dobro zna tko što radi i tko je za što odgovoran. Domaćin im je bio Pere Gratacos Boix, direktor institucionalnih odnosa cijelog kampa, a nekoć i izbornik Katalonije. Njegov je posao koordinacija sa svim trenerima mlađih uzrasta i njihovo usklađivanje.

Također iz dana u dan pokušava otkriti nove metode kojima bi igračima osigurao što bolje prilagodbu i napredak. Barcelona za mlađe uzraste ima 15 skauta u Kataloniji, 15 u ostatku Španjolske te 15 diljem svijeta. Tako je pet škola nogometa otvoreno u Meksiku, a lani čak i jedna u Egiptu! Svaki od 250 djece koliko ih trenutno živi u La Masiji ima do kraja isplaniran dan. Buđenje je u 7.30, zatim se doručkuje i organiziranim prijevozom ide u školu. Nakon povratka u kamp na rasporedu je ručak te nakon toga učenje i dnevni odmor. U popodnevnim satima je trening, nakon toga večera i u 23 se ide na spavanje. Osim prve momčadi i Barcelone B koja se natječe u Drugoj španjolskoj ligi, klub ima još 14 uzrasnih kategorija u rasponu od 7 do 19 godina. Na raspolaganju im je devet terena, pet sa prirodnom travom te četiri su umjetnom.

Na terenu dimenzija Nou Campa treniraju profesionalni sastavi, što je vrlo zanimljiv detalj i dokaz koliko se misli na sve moguće sitnice koje na kraju mogu imati važnu ulogu u stvaranju nekog igrača. Tri su profesionalna sastava Barce: prva i druga momčad, te juniori, dok je još jedanaest momčadi takozvane base, dječaka od 7 do 17 godina. Zanimljivo, profesionalci imaju treninge u jutarnjim terminima, a polaznici škole nogometa isključivo poslije podne.

Klub je uložio 68 milijuna eura u izgradnju kompleksa, usred kojeg je ostala jedna mala kuća, privatni posjed, jer vlasnik senor Francesc ni pod koju cijenu nije želio odseliti (vrijednost kućerka cijeni se na pola milijuna eura, vlasnik je tražio pet milijuna). Studenti su ostali impresionirani: pet travnatih terena, četiri s umjetnom travom (svake dvije godine ugrađuje se nova generacija umjetne trave), sportska multifunkcionalna dvorana, tri fitness centra, dvije zgrade za novinare, mali tereni za trening vratara, uredi za osoblje, kabineti za trenere, servisne zgrade te prava bolnica (nije još dovršena, otvorenje se predviđa za kraj ove godine). Prepuni dojmova i obogaćeni novim iskustvima iz dubine jednog od najuspješnijih sportskih kolektiva u zadnjih pet godina studenti su se vratili Hrvatsku. Do iduće godine. Tada je naime planiran put u Madrid.