Artan Lili: talent, rad i sreća

14_11_2014 / 11:13h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Draško Babić, Fb
Artan Lili: talent, rad i sreća

Iza jednog od zanimljivijih bendova u regiji, Artan Lili, stoje iskusni glazbenici, veliki talent, rad i velika sreća, formula koju smatraju jedinim pravim mehanizmom za dopiranje do publike...

Iza jednog od zanimljivijih novih bendova u regiji, Artan Lili, stoje iskusni glazbenici, veliki talent, rad i velika sreća, formula koju smatraju jedinim pravim mehanizmom za dopiranje do publike i koju su, sudeći po reakcijama slušatelja, uspjeli primijeniti. Beogradska noise pop četvorka predstavila se prije dvije godine odličnim singlom Džoni, a u posljednjih su pola godine izbacili sedam od 12 pjesama sa svog prvog albuma. Krajem studenog (28. 11.) predstavit će se zagrebačkoj publici u klubu Klub, a nama su se predstavili u razgovoru.

Između ideje i gotove pjesme spona je - strast

Članovi benda, Bojan Slačala (bas, glas), Marko Ajković (bubanj), Dragan Knežević (gitara) i Romana Kasumović (glas, daire), okupili su se, kako kažu, jer se pri susretu među njima dogodila kemija i preklapanje senzibiliteta. – To se ili desi ili ne desi nikada, svakako mislimo da je veoma bitno za bend i svakom od nas znači mnogo – uveli su nas u priču o bendu, o pogledima na muziku i muzičke heroje i, prije svega, njihovoj glavnoj pokretačkoj snazi, ljubavi prema glazbi.

– Muzika je imala veliki uticaj na mene i na sve drugo čime sam se bavila, još od najranijeg detinjstva. Ona ima bitnu ulogu u oblikovanju čitavog društva i mislim da je velika privilegija biti neko ko u tom oblikovanju ima udela. Dopada mi se taj nalet energije, uzbuđenje kad se nalaziš u sred dobrog zvuka, razmena emocije sa publikom, to je veza koja ima potencijal da bude beskonačna – govori Romana.

Marko je također ljubav prema bubnjevima otkrio vrlo rano. – Zaljubljen sam u taj instrument i muziku još od osnovne škole. Na mene je najveći uticaj imala sestra preko koje sam ukačio muzičku bazu koja me je oblikovala. Njeni drugari su svirali u bendovima, na čije sam probe kao privilegovani klinja odlazio i upijao sve što sam video i čuo. Tako se kod mene rodila želja da imam svoj bend. Kasnije sam, kroz sviranje sa drugim ljudima, osetio magiju kreativnog procesa i zauvek ostao inficiran – objašnjava.

– Muzika je moja najveća ljubav kroz ceo život. Iskustvo koje sam stekao svirajući skoro pune dve decenije u grupi Obojeni program je neprocenjivo. Artan Lili je izvrsna ekipa i radujem se novim izazovima i našim novim pesmama – dodaje Dragan, dok Bojan ističe važnost strasti u kreativnom procesu.– Bas gitara je samo alat kao i bilo koji drugi, čekić na primer. Spona između ideje i završene pesme. Ako nema strasti koja povezuje instrument sa te dve stvari, nema ni muzike. Ako ima, onda je to pravi rokenrol – smatra Bojan.

Ovo je naše vreme

Muziku rade zajedno, tekstove piše uglavnom Bojan, a ističu da su im najdraže pjesme koje nastaju zajedničkim naporom svih članova benda. Od utjecaja ne bježe, kažu, svatko ima nekog svog heroja, ali to nije ono što ih primarno definira. – Te stvari cirkulišu, stalno je neko od nas u drugom fazonu, neko uvek dođe sa nekom novom idejom, ali generalno slušamo sami sebe i neki naš unutrašnji glas koji nas vodi kroz sve neizvesnosti ovog hazarderskog posla kojim imamo privilegiju da se bavimo.

Razmišljajući o muzici danas i ranijih godina, ne smatraju da je glazbenicima prije bilo bolje ili lakše. – Bez obzira na sve, ovo je naše vreme i mi imamo nešto što oni nisu imali. Istina je uvek tu negde na pola. Nikada se ne bismo menjali.

Nemaju neke posebne preferencije što se tiče formata na kojem bi objavili album; njihove su pjesme za sada dostupne za download samo putem interneta. – To je stvar kolekcionara, jedni vole disk, drugi ploče, mi nemamo ništa protiv bilo kakvog nosača zvuka i čekamo nekog domaćeg Tonija Vilsona koji će da uloži u nas... Sigurno postoji neki takav negde, neka se slobodno javi na [email protected].

Primarni je interes regionalna priča

Također, nemaju ambicije širiti se na tržište daleko od granica regije u kojoj djeluju. – Nas interesuje regionalna priča, jugosfera, naši ljudi i naši problemi, nemamo velike apetite i ne zaluđujemo se internacionalizmima, sem kad lepo plate, jer inače ne vidimo nikakav smisao u tome... A da se svira u regionu, svira se, uvek pronađemo put da nastupimo svuda, pa ćemo tako svirati i po prvi put u Zagrebu 28.11. u klubu Klub. Manje više, ekipa se poznaje i lepo sarađujemo sa grupama iz celog regiona, a podrške i promocije nikad nije dosta, tako da, reklamirajte nas – poručuju Artan Lili.

U vremenu singlova...

Album Artan Lili objavljuju postupno od 10. travnja ove godine. – Ovo nije demo album, već regularni LP album specijalno koncipiran! Album se snimao proteklih godinu dana i za to vreme smo konstantno radili na produkciji i promociji završenih pesama preko Bandcamp profila grupe. Znači, reč je o singlovima koji su periodično objavljivani, iz razloga konkurentnosti i sveprisutnosti u etru. Album kao forma određenog broja pesama, odmah u paketu, više nije kompetitivan, jer brzo zastareva zbog pretrpanosti na tržištu. Ovo je vreme singlova. Sigurni smo da smo u regionu prvi koji su izveli nešto takvo. Do kraja 2014. godine planiramo da objavimo sve ostale pesme sa albuma.

Singlovi se mogu preslušati besplatno, a album se može skinuti uz malu naknadu: - Album nije besplatan za download i naravno da smo tu delom i zbog zarade. Pa to kao da kažete nekom ko radi neki posao da nije tu zbog plate... Već zbog čega? Naravno da je zarada manji motiv ali sigurno nije zanemarljiv. Mi živimo od toga i sa tim nema šale.


Kreativnost i entuzijazam

Spot za pjesmu Srce objavili su prije četiri mjeseca na svom YouTube kanalu, a tri mjeseca kasnije izbacili su i novi video uradak za pjesmu Ispod kože, snimljen iz jednog kadra.
– Kao i sve ostalo što je do sada nastalo i ovaj spot je rezultat VELIKOG entuzijazma nas i naših najbližih saradnika. Pored novca, entuzijazam jedini brže završava stvari, a rezultati ekipe naših najbližih saradnika na audio i video produkciji jasno pokazuju šta se sve može uraditi uz mnogo dobre volje i puno uloženog vremena. Naravno, pesme su te koje vuku stvari i da one nemaju šta da kažu i da se publika ne poistoveti sa njima, ništa od svega ne bi ni bilo. Svakako režiser Marina Uzelac i kreativna ekipa iz Pančeva su snimili jedan uzbudljiv i savremen video za pesmu Ispod kože, čijom se promocijom trenutno bavimo, a u međuvremenu smo snimili i sledeći video za pesmu Ako stanemo tu, pod režiserskom palicom Staše Tomića, a možemo ga očekivati krajem 11. meseca.