Art Market bori se za umjetnost

16_05_2014 / 15:42h  |  Autor: Antonija Šitum  |  Foto: Ž. Šunjić
Art Market bori se za umjetnost

- U budućnosti se želimo kao udruga umjetnika boriti za bolji status likovne umjetnosti u našem gradu, potaknuti stvaralaštvo unikatnih i kvalitetnih umjetničkih djela, pružiti potporu umjetnicima i dizajnerima i na taj način doprinjeti kulturno-turističkoj ponudi grada - rekla je Tea Morić-Šitum, predsjednica udruge.

 Udruga Kultura Splita (KuSt) osnovana je 2013. s ciljem povezivanja neafirmiranih i eminentnih umjetnika iz Splita i okolice, kako bi se što bolje predstavili i na jednom mjestu ponudili svoje radove. Svoj naum udruga je ostvarila postavivši na noge Art Market, prvi umjetnički sajam u Splitu, po uzoru na slične sajmove u drugim europskim gradovima.

Od osnutka, kada je sajam bio malo društvo entuzijasta od svega desetak umjetnika, tijekom godine narasli su na sajam od dvadesetak štandova i tridesetak kreativaca. Neki članovi također su i članovi strukovnih udruga HDLU, HULU i HZSU.
- Kako nam je cilj bio istaknuti istinsku kvalitetu likovnog i primijenjenog stvaralaštva u našem gradu, ni u jednom trenutku nismo željeli sniziti kriterije izvrsnosti, bez obzira na to što bismo tako povećali prihode radi većeg broja članova. Svaki potencijalni sudionik pokazuje svoje radove i koncept izlaganja, a peteročlana komisija odlučuje o tome hoće li biti prihvaćen i ostvariti pravo sudjelovanja -objasnila je predsjednica udruge Tea Morić-Šitum naglasivši da se u slučaju dizajna i primijenjenih umjetnosti ne žele bazirati samo na ručnim radovima, nego i na konceptu-autorstvu koji stoji u pozadini svakog rada.

Ljepota izlaganja na Art Marketu jest izravan susret s autorima. Svaki umjetnik prezentira vlastiti rad, što se bitno razlikuje od bilo kakve uobičajene trgovačke prakse. Subotnji sajam na otvorenom donio je novi sadržaj pod arkade Prokurativa, koje su već godinama zanemareni kutak grada. Početkom prošlog ljeta, udruga je na svoj način intervenirala u ambijent na Prokurativama postavivši 109 ptica i tako oplemenila prostor pretvorivši ga u galeriju na otvorenom. Ptice su izrađene po skici poznate umjetnice Nives Čičin Šain, a oslikane su marom svih umjetnika koji su boravili i izlagali na samom sajmu.
- Time smo doprinjeli ambijentu sajma i ostvarili neobičnu i efektnu izložbu na otvorenom, koja je bila postavljena sve dok radi građevinskih radova nije morala biti uklonjena, otkrila je Tea i nastavila u optimističnom tonu: - Svrha ove udruge i samog sajma Art Market jest platforma kreativnih ideja koja nastoji izdvojiti nadarene i vrijedne pojedince te ih prezentirati na adekvatan način. Sve što smo realizirali do sada, ostvareno je vlastitim sredstvima. U budućnosti se želimo kao udruga umjetnika boriti za bolji status likovne umjetnosti u našem gradu, potaknuti stvaralaštvo unikatnih i kvalitetnih umjetničkih djela, pružiti potporu umjetnicima i dizajnerima i na taj način doprinjeti kulturno-turističkoj ponudi grada.

Nova sezona Art Marketa tradicionalno je započela u subotu 12. travnja u 10 h ujutro, izlaganjem 15 autora, a već u ponedjeljak 14. travnja u 19 h otvorili su Uskršnju grupnu izložbu članova pod nazivom Ab ovo u Udruzi Alliance Francaise, u Marmontovoj ulici. Novosti u radu Marketa predstavljaju dodatne aktivnosti tijekom subotnjih održavanja sajma.
- Osim samog održavanja umjetničkog sajma, cilj nam je što kvalitetnije organizirati popratne događaje. Tako smo na samom otvaranju sezone ugostili mladi bend Acoustica, koji je svojom svirkom unio dašak novine u djelovanje udruge, sinestezijom umjetničkih formi na kojima želimo i dalje raditi. Narednih mjeseci planiramo organizirati kreativne radionice a tijekom ljeta i izložbe - rekla je Tea.

Na sajmu se mogu vidjeti raznolike umjetnine, od unikatnih i ručno izrađenih torbi i nakita, slika i grafika otisnutih na pločama, razglednica, ukrašenih fotoalbuma sa slikama i fotografijama koji sadrže motive Splita, do redizajniranih postolarskih kalupa i chestnutsa, kestenja koja sluze kao naprsnjaci.
- Želimo otvoriti sajam za što više umjetnika i stvaraoca kako bi Art Market Split postao istinska platforma za prezentaciju likovne i primjenjene umjetnosti. Bez obzira na sve promjene unutar samog funkcioniranja udruge, visoka razina umjetničke kvalitete i dalje ostaje glavno mjerilo u primanju i prezentaciji novih članova - zaključila je Tea pozivajući sve umjetnike i one koji se tako osjećaju da se svojim radovima i idejama uključe u Udrugu te izvuku ono najbolje iz simbioze života i umjetnosti, koji se u redu igre i redu rada, na šarenim štandovima i okolnim štekatima, pretapaju svake subote na Art Marketu na Prokurativama.
Ako ste još uvijek skeptični, slobodno navratite... Ne kaže se uzalud da slika govori više od tisuću riječi.