Argonauta: život na otoku

05_03_2015 / 10:58h  |  Autor: Ana Marković  |  Foto: Miro Lelas
Argonauta: život na otoku

Jedan od otoka koji sa spuštanjem temperatura i odlaskom turista ne živi manje jest Murter, a jedan od uzroka životnosti i živahnosti otoka tijekom cijele godine jest i Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta.

Pri spomenu otoka, mnogima je prva asocijacija ljeto - sunce, more, turisti; nekome možda i visoke cijene - ljeti. No život na otocima njegovim stalnim stanovnicima traje cijelu godinu, iako se o njemu tijekom godine u medijima manje govori.

Jedan od otoka koji sa spuštanjem temperatura i odlaskom turista ne živi manje jest Murter, a jedan od uzroka životnosti i živahnosti otoka tijekom cijele godine jest i Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta koja djeluje od 2005. godine sa sjedištem u mjestu Murter. Udruga je iza sebe ostavila niz projekata i akcija za očuvanje okoliša, uključujući i obnovu suhozida koja je ujedinila i mlade i stare, educiranje djece o jadranskom podmorju i akcije čiščenja podmorja, te europske projekte. O aktivnostima udruge, uključivanju mladih i održavanju života na otoku, s izvršnom direktoricom Ivonom Jadrić. Razgovoru su nam se uskoro priključile i mlade EVS volonterke Sonia Vasquez Marquez iz španjolske Galicije te Poljakinja Ewelina Bilinska.

Mladi ili odlaze ili rano zasnivaju obitelj

Mali prostor, pun školjaka, udžbenika i slikovnica o hrvatskom podmorju Udruga je, govori Ivona, dobila od Općine koja ga je ustupila na korištenje bez naknade. No nije to mjesto samo za zaposlenike udruge, nego i za sve koji bi se htjeli uključiti u djelovanje udruge, doprinijeti zaštiti okoliša i aktivirati se. Argonauti je pritom želja okupiti što više mladih. - Iako osnovni korisnici nisu mladi, tijekom godine - a najviše zbog europskih projekata za mlade - neke aktivnosti usmjerili smo njima - objašnjava Ivona.

Mlade nije uvijek lako privući: jedan je od razloga tome što rano odlaze s otoka. - Da bi pohađali srednju školu, moraju ići u Šibenik, a mnogi od njih odmah odu i u Zagreb ili Zadar, gdje kasnije ostanu na studiju. Postoji i određeni broj mladih koji ostaju na otoku, ali rano zasnivaju obitelj pa su okupirani obiteljskim obavezama i tradicionalnim društvenim aktivnostima kao što je npr. murterski karneval zvan Bake ili regata i manifestacija Latinsko idro, ali nisu baš zainteresirani za europske programe mobilnosti za mlade ili volonterske akcije koje nudimo - objašnjava Ivona razloge zašto ih je teško privući da volontiraju. - Kad smo tek počeli s razmjenama mladih, imali smo četiri do pet volontera. Jedna od njih danas je predsjednica Udruge, a jedna je volonterka na stručnom osposobljavanju od nas i nadamo se da ćemo je nakon toga zaposliti. Sad je vrijeme da privučemo nove volontere.

EVS doprinosi životu otoka a privlači i lokalne mlade

Dok traje potraga za domaćim mladim volonterima, mladi iz drugih krajeva rado dolaze na Murter. Na međunarodnim projektima Argonauta je počela raditi najprije kao partner, a zatim je kreirala i provela razmjenu mladih održanu na Murteru, u suradnji s makedonskom udrugom Kreator. Ubrzo nakon toga počeli su s EVS-om (European Volunteering Service). - ZA EVS smo prvi put čuli od udruge HELP iz Splita, koncept nam se svidio pa smo se prijavili za akreditaciju. Prvi EVS projekt bio je More je život kao dugoročni EVS, a sad taj projekt provodimo već četvrtu godinu. Dvanaest mjeseci u godini u Argonauti boravi dvoje inozemnih volontera, što doprinosi i radu udruge i životu otoka. Želimo da nam to bude alat koji će i lokalne mlade privući da sudjeluju u aktivnostima udruge.

Za dugoročni EVS odlučili su se, kaže, jer su dobili preporuku da to učine - dvanaestomjesečnim boravkom volonteri imaju priliku upoznati život na otoku u svim godišnjim dobima a time i steći puno dublju sliku o životu na Murteru.

Volonterke i sudjeluju i imaju priliku osmišljavati nove aktivnosti

Mnogo toga ovisi i o volonterima i o tome koliko se oni uspiju integrirati u zajednicu. - Volonterke koje su pristigle prošle godine služile su se hrvatskim jezikom pa su zbog toga mogle  sudjelovati u puno većem broju aktivnosti. Sada to nije slučaj, ali zato obje govore španjolski jezik pa djeci od 5 do 7 godina drže konverzacijski tečaj španjolskoga - objašnjava dodajući da je to osmišljeno prije svega za volonterke jer tako brže upoznaju stanovnike Murtera. Uz to, pravilo je EVS-a da volonterima bude osiguran barem osnovni tečaj jezika koji se govori u zajednici u koju pristignu, a usvajanje novog jezika nije zanemariva dobrobit volontiranja.

Osim toga, volonterkama je zadatak i pomoći u ekološkim aktivnostima Argonaute, a njih ne manjka. - Dosad smo, recimo, obilježavali Dan planeta Zemlje akcijom prikupljanja starog papira, u zamjenu za koji smo dijelili sadnice cvijeća. I djeca se po razredima natječu tko će skupiti više papira, a razred koji prikupi najviše dobije nagradu, najčešće izlet. Uz pomoć novih volonterki želja nam je obilježiti još bar dva datuma, bilo akcijom čišćenja ili nekom kreativnijom akcijom - volonterke će moći osmišljavati ideje - priča Ivona.

Murteru ne fali sadržaja

U pravom trenutku razgovoru su se priključile Sonia i Ewelina, koje su se tok dana pobliže upoznale s burom i otkrile da je to jedna od nepogrešivih tema u razgovoru s lokalcima. U Murteru su se, pričaju, našle jer ih je privukao Argonautin projekt, a i lokacija. Iako se Ivona brinula čime će sve ispuniti vrijeme tijekom godine dana boravka na otoku, njima zasad nije dosadno. – Zasad sam presretna. Lokalni ljudi pitaju me kako sam se odlučila na dolazak i govore da na Murteru osim ljeti nema nikakvih sadržaja, ali otok je predivan, a u blizinu su i Šibenik i Zadar, ima se kamo otići i na izlet, imamo mnogo mogućnosti – kaže Ewelina. Ni Sonia ne misli da je Murter prazan a u to su se uvjerile i kad su počele s držanjem tečaja španjolskog za djecu. – Tako upoznajemo zajednicu iznutra i ne osjećamo se nimalo usamljeno ni izolirano – dodaje Ewelina.

Soniji i Ewelini neće biti dosadno ni zato što Argonauta svake godine provodi akcije čišćenja podmorja oko Murtera i u Nacionalnom parku Kornati, a radi i na razvoju tzv. edukacijskog turizma.  – Dosad smo izdali četiri različite edukativne slikovnice i povezane radne listove te 10-minutni crtić o životu u podmorju i time želimo zaštitu prirode i okoliša promovirati među djecom. Imamo čak i ekološku lutkarsku predstavu – objašnjava Ivona i dodaje: - Ljeti čak i turisti dovode djecu na edukaciju, ali nažalost nema ih puno jer Udruga nije u centru mjesta pa mnogi još ne znaju za nas. Ipak, do ljeta namjeravamo dovršiti i ponovo pokreti morski akvarij, obogatiti malu zbirku beskralješnjaka sa zaštićenim vrstama i pripremiti ljetni edukacijski program za djecu i odrasle o jadranskom podmorju za sve posjetitelje Argonaute - završava Ivona.

Protiv eksploatacije Jadrana

Udruga Argonauta dala je svoje očitovanje o eksploataciji Jadranskog mora, koje ovdje u potpunosti prenosimo.

Udruga Argonauta osobno je i profesionalno protiv istraživanja i vađenja ugljikovodika u Jadranu,
primarno zbog načina na koji se odvija cijeli proces, a s čime je javnost upoznata putem medija. Vlada je odluku o koncesijama donijela prije nego li je završen proces javne rasprave o ovom zahvatu i time se zakonska obveza o informiranju i uključivanju građana u ovako važne odluke po prirodu i našu budućnost svedena na puko zadovoljavanje formalnih uvjeta, a ne na istinsku želju da zajedno s javnošću donese najbolju odluku.
U Argonauti smatraju da Strateška studija o vjerojatnom značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu manjkav dokument (nisu uključeni stručnjaci s odgovarajućim referencama niti bitne institucije) koji je također napisan samo da se zadovolji forma, o čemu su se kao udruga službeno očitovali u procesu javne rasprave o istoj.

Sve nam to ne ulijeva povjerenje da hrvatske institucije imaju kapacitet nadzirati istraživanja i eksploataciju ​Jadrana​ i da se zbog toga vjerojatnost da se dogode nesreće u kojima će bit ugrožen okoliš i jadranski ekosustav eksponencijalno povećava.


Naša udruga djeluje već 10 godina i najveći dio naših napora usmjeren je ka podizanju svijesti javnosti (najviše djece i mladih) o važnosti zaštite prirode i okoliša (posebno morskog). I sada zamislite kako svi naši napori suočeni sa ovakvim zahvatima, kao što su bušenje morskog dna radi eventualne ekspolatacije ugljikovodika, izgledaju?! Izgledaju kao ogroman trud i financijska sredstva bačeni u vodu! Kako djecu, mlade ,javnost podučavati da se odgovorno ponašaju spram prirode i okoliša kad svaki dan vide da donosioci odluka/vlast​/​koorporacijski kapital čine upravo suprotno​,​ što je u ovom slučaju toliko očito?

Također nam se čini da je potpuno zanemaren socio-ekonomski utjecaj, najviše, moguća šteta za turizam i ribarstvo kao egzistencijalne grane cijele jadranske Hrvatske, kao i pitanje identiteta, o čemu bi sociolozi sigurno imali što za reći.


Posadi stablo na Murteru

Udruga Argonauta u svibnju 2015. organizirat će na Murteru razmjenu mladih Plant a tree. Mladi iz sedam europskih zemalja - Španjolske, Poljske, Norveške, Portugala, Makedonije, Rumunjske i Hrvatske - tijekom razmjene će, putem neformalnih metoda i pristupa,kreativnih i praktičnih radionica, učiti o važnosti očuvanja prirode i drveća, vježbati svoje prezentacijske i organizacijske vještine te imati priliku družiti se s mladima iz drugih zemalja.


Ovaj je članak nastao uz potporu Agencije za elektroničke medije, putem Javnog natječaja 6/14 Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.