Apel na Grad iz Doma mladih

19_08_2015 / 12:54h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: E. Zagmajster, arhiv
Apel na Grad iz Doma mladih

Platforma Doma mladih apelira na Grad Split da ne mijenja viziju Doma mladih jer se za Dom mladih ne naziru nikakvi raspoloživi fondovi koji bi ga financirali kada bi on postao konferencijski centar, TV studio te IT centar.

 Platforma Doma mladih reagirala je na poziv Grada za dostavu ponuda za uslugu izrade projekta tona, videa i multimedijalnih sustava, scenske rasvjete i akustične obrade prostora Doma mladih u Splitu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Kao jedan od aktivnih dionika na razvoju Doma mladih kao budućeg društveno kulturnog centra, Platforma Doma mladih pozdravlja namjeru Grada Splita da putem javne nabave pribavi Projekt tona, videa i multimedijalnih sustava, scenske rasvjete i akustične obrade prostora Doma mladih u Splitu, tj, projekt scenske tehnike koji objedinjuje Projekt scenske mehanizacije, Projekt tonskih, video i multimedijalnih sustava te Projekt akustičke obrade koji su neophodni za kompletiranje projekte dokumentacije koja vodi dugo iščekivanoj rekonstrukciji, opremi i konačnom privođenju Doma mladih svrsi. Međutim, s obzirom na Projektni zadatak na kojem se temelji Poziv za dostavu ponuda, Platforma Doma mladih osjeća se dužnom upozoriti Grad Split da Projektni zadatak, pa tako i Poziv za dostavu ponuda nisu u skladu s postojećim glavnim projektom kojem su nadopuna niti u skladu s partnerskim odnosom između Grada Splita i Platforme Doma mladih i partnerskim projektom 'Prostori (su)djelovanja' koji Grad Split i Platforma Doma mladih zajednički provode u smjeru razvoja Doma mladih kao budućeg društveno kulturnog centra, uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Po svojoj definiciji društveno kulturni centri su prostori u kojima se odvijaju programi načelno neprofitnog karaktera, prostori u kojima zajednica stvara i konzumira programe kritičkih i refleksivnih praksi suvremene umjetnosti i kulture, društvenog aktivizma, socio - kulturnih te društveno - ekonomskih djelatnosti. Sve to odvija se u svrhu suradnje civilnog i javnog sektora, demokratizacije javnog dobra, stvaranja uvjeta za umjetničku produkciju, prezentaciju, participaciju, te kroz njih refleksiju, kritičko promišljanje i artikulaciju kritičke javnosti. Na žalost, iz analize pozivne dokumentacije možemo zaključiti da ova javna nabava budućnost Doma mladih vodi u smjeru mjesta reprezentativne kulture, konferencijskog centra, TV studija te IT centra, a da pri tome zanemaruje stvarne potrebe suvremenih novomedijskih i izvedbenih umjetnosti te općenito nezavisne kulturne scene i kulture mladih.

Napominjemo da je iz istog razloga Grad donio odluku o poništenju Poziva za izradu studije izvedivosti Doma mladih te da je tom prilikom Platforma Doma mladih 16. srpnja 2015. godine odgovornim uredima Grada Splita (Ured za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru, Ured gradonačelnika) dostavila inpute za raspisivanje nove javne nabave u skladu s procesom Razvojne suradnje uspostavljenom s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva kroz program 'Prostori (su)djelovanja', procesom koji Domu mladih otvara vrata za financiranje iz Europskog socijalnog fonda za razvoj društveno kulturnih centara u Republici Hrvatskoj. Navedeni fond se u RH distribuira kroz niz natječaja - Ministarstvo kulture akreditirano je za prvu razinu provedbe projekata Europskog socijalnog koji će se realizirati na jesen 2015. (sredstva u iznosu od 200 do 300 tisuća € dobivaju se na iznos od 2 godine, mogu se koristiti za programski sadržaj, zapošljavanje i u manjem iznosi za građevinske zahvate). Dalje, Ured za udruge u najavi ima natječaj za društveno kulturne centre koji bi se trebao raspisati u istom periodu, a koji je budžetski podržan s iznosom od 6 milijuna € kroz šest godina (s obzirom da po imenu izgleda kao isti projekt koji će podržavati MIK ovdje se radi o potpori za vidljivost prostora, jačanje partnerstva s Gradom, dovršavanja projektne dokumentacije, organizaciju javnih diskusija i slično), a Kultura nova u najavi ima obrazovne formate s budžetom od 5 milijuna € i razvoj društveno kulturnih centara s istim iznosom od 5 milijuna €.
Raspisivanje javne nabave na način kako je učinjeno u Pozivu za dostavu ponuda za uslugu izrade projekta tona, videa i multimedijalnih sustava, scenske rasvjete i akustične obrade prostora Doma mladih u Splitu dovodi u pitanje, kako pristup gore navedenim natječajima, tako i već prihvaćen projekt na natječaju za financiranje platformi Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva putem kojeg je Platforma Doma mladih podržana s iznosom od 450.000,00 kn za podizanje vidljivosti prostora Doma mladih, jačanje partnerstva s Gradom, dovršavanje projektne dokumentacije te organizacije javnih diskusija.

Zbog svega gore navedenog Platforma Doma mladih apelira na Grad Split da ne mijenja viziju Doma mladih jer se za Dom mladih ne naziru nikakvi raspoloživi fondovi koji bi ga financirali kada bi on postao konferencijski centar, TV studio te IT centar. Platforma Doma mladih poziva na pripremu novog projektnog zadatka u skladu s postojećim glavnim projektom te, uz konzultacije svih dionika uključenih u procese razvoja Doma mladih kao društveno kulturnog centra, raspisivanje novog Poziva za dostavu ponuda utemeljenog na novom i zajednički donesenom projektnom zadatku".