ANST: samoproizvodnja je rješenje

18_06_2014 / 13:10h  |  Autor: Tena Filipović  |  Foto: www.anst.hr
ANST: samoproizvodnja je rješenje

- Socijalno poduzetništvo podrazumijeva ideju da se profit vraća u lokalnu zajednicu. Također, samoproizvodna djelatnost je još jedan dobar način financiranja za udruge - istaknuto je na predavanju i radionici udruge ANST 1700.

Prošlog petka, 13. 6., u organizaciji udruge ANST 1700 (Anonimni narkomani Split) u prostorijama udruge Most održano je predavanje i radionica Prezentacijske i prodajne vještine namijenjeno predstavnicima udruga koje djeluju na području socijalne skrbi te obavljaju proizvodne djelatnosti, odnosno djelomično se financiraju prodajom vlastitih proizvoda.

Na edukacijama su sudjelovali predstavnici desetak udruga s područja Splitsko-dalmatinske županije, a neprofitno računovodstvo im je bila posebno zanimljiva tema. Također, s obzirom da je nedavno donesen novi Zakon o udrugama, sudionici su imali prilike pitati i iz prve ruke dobiti odgovore na sve nejasnoće vezano uz novi zakon, pa su tako saznali, između ostalog, kako voditi dnevnik blagajne za vrijeme humanitarnih akcija, koje su promjene u vođenju poslovnih knjiga i kako se ispunjava OPPD obrazac kojeg je potrebno predati poreznoj upravi.

- Cilj projekta Neprofitni proizvođači je razvoj kvalitetnog proizvoda i socijalnog poduzetništva. Socijalno poduzetništvo podrazumijeva ideju da se profit vraća u lokalnu zajednicu. Također, samoproizvodna djelatnost je još jedan dobar način financiranja za udruge, s obzirom da se na lokalnoj i nacionalnoj razini smanjuje mogućnost financiranja udruga – istakla je Kristina Hrga, sociologinja zaposlena u udruzi ANST 1700.

– Udruga ANST 1700 pomaže sadašnjim ovisnicima i njihovim obiteljima te ostalim marginaliziranim osobama kroz programe savjetovanja, grupe podrške, radno-okupacionu terapiju te program smanjenja štete – kaže Kristina. U sklopu radno-okupacione terapije bivši ovisnici izrađuju ukrasne predmete i suvenire, a članovi udruge su osnovali socijalnu zadrugu VITA-ANST koja bivšim ovisnicima pruža mogućnost zaposlenja. Sav prihod stečen od prodaje služi isključivo zapošljavanju većeg broja ljudi te opremanju zadruge potrebnim alatima i priborom.

Radionica je održana u okviru projekta Neprofitni proizvođači, financiranom od zaklade Kajo Dadić.

Volontirajte ili uokvirite sliku i podržite ANST

– Od ostalih programa istakla bih ciklus likovno-edukacijskih radionica na kojima djeca paralelno sa savladavanjem različitih likovnih tehnika uče i socijalne i komunikacijske vještine, koje ih uče kreativnom izražavanju emocija te razvijaju dječja znanja, svijest i stavove prema pozitivnim životnim vrijednostima. S njima rade akademski slikari te Waldorfski pedagog – kaže Kristina.

Građani se u rad udruge mogu mogu uključiti kroz volontiranje, ali i kao korisnici usluga. –Primjerice, ako vam je potrebno uokviriti sliku ili fotografiju, možete to napraviti u našoj udruzi. Provodimo i Kreativni likovni programi za odrasle, u kojem možete naučiti sve likovne tehnike. Više informacija možete naći na našem web-u www.anst.hr, facebook stranici Huminitarna udurga ANST 1700 ili nas posjetiti u Doverskoj 11 – poziva Kristina.

Izložba radova i debatu na temu ovisnosti o internetu i društvenim mrežama

Ovog ponedjeljka, 23. 6., u 18 h u Gradskoj knjižnici Marko Marulić, ususret Međunarodnom danu borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama koji se obilježava 26. 6., bit će otvorena izložba radova polaznika dječje likovne radionice uz debatu na temu ovisnosti o internetu i društvenim mrežama. Radovi četrdesetak polaznika, uzrasta između pet i 15 godina, nastali su na likovnim radionicama koje je vodila Dona Tomić, likovna edukatorica i Petar Bilić, Waldorfski pedagog. Motivi radova su morski i ljetni, a izrađeni su u glini i kombiniranim tehnikama.