Čuvajmo emocije prema Hajduku

15_06_2021  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Čuvajmo emocije prema Hajduku

Posljednji gost u prvoj sezoni podcasta U Zoni bio je Andro Fistonić, tridesetogodišnji zamjenik voditelja akademije HNK Hajduk "Luka Kaliterna". Pričao je o temama koje će zanimati navijače, sportaše, ali i roditelje.

Posljednji gost u prvoj sezoni podcasta U Zoni bio je Andro Fistonić, tridesetogodišnji zamjenik voditelja akademije HNK Hajduk "Luka Kaliterna". U razgovoru s Tomislavom Primorcem pričao je o temama koje će zanimati navijače, sportaše, ali i roditelje. Studiranje u inozemstvu, položaj nogometa u SAD-u, uloga trenera, važnost volontiranja i socios model tek su neke od zanimljivih tema o kojima je pričao tijekom sat vremena.

Andro kaže da su mu nogometna stipendija i odlazak na studij u SAD promijenili život. U razgovoru je objasnio i zašto je odlučio prekinuti karijeru nogometaša na terenu i već s 20 godina postati nogometni trener. Ističući važnost volontiranja koje na tržištu rada može učiniti razliku, pričao je o svom angažmanu u Dinamovoj akademiji.

Smatra da su treneri nekad važniji od učitelja u školama te da su treneri najmlađih uzrasta često podcijenjeni. Objasnio je što treba imati dobar trener te otkrio može li se razviti "oko za talent" i zašto u Njemačkoj nije važno koji igrač "ima oca koji zna nekog".

Dao je i svoj osvrt na položaj nogometa u SAD-u te kroz kratku analizu objasnio zašto Brazil stvara vrhunske individualce, Njemačka jake momčadi, a Hrvatska osvaja medalje. Ponudio je i odgovor na pitanje što će se u nogometu u narednom desetljeću najviše razvijati.

Pred kraj razgovora prisjetio se trenutka kada su ga nazvali iz Hajduka i dilema koja su prethodile, kako kaže, ne racionalnoj odluci da napusti angažman u Poljskoj. Osvrnuo se i na ideju socios modela, odnosno kluba u vlasništvu navijača pa objasnio kako to izgleda Njemačkoj.

Iznimno sadržajan razgovor zaključio je konstatacijom da bi bila tragedija da izgubimo emociju koja se veže uz Hajduk, a cijela 23. epizoda podcasta dostupna je na YouTube kanalu podcasta U Zoni.