Amerika je zemlja daleka

14_01_2007
Amerika je zemlja daleka

Na sriću. Imaju toliku plaću da od dvomjesečne zarade mogu kupit najbolji fotografski aparat. Šta im to vridi kad mogu slikat samo bijedu i smog?  A pogledajte sad nas.  Al nima veće sriće kad umorni student dođe doma na zimske praznike, a dočeka ga 5 dana takvog sunca da je svaki dan slikava picigin i slobodno penjanje?

Na sriću.

Gleda sam prije koji dan ''Svi vole Raymonda''. Definitivno najbolji obiteljski sitcom. Također, po meni, jedan od najboljih ikad. U ovoj su epizodi otišli u Italiju. Stara Marie je štedila 45 godina da bi platila put svojim najmilijima. Smistili su se u malo misto tipa baš ''Malog mista''. Svi su oduševljeni cilom Italijom osim Ray-a koji cilo vrime grinta i šmrca.



Sad se pitate čemu vodi ova priča. Tija bi vam reć o jedom momentu u seriji koji me stvarno dirnija. To je bija monolog Franka, starog baš čangrizavog dide koji inače samo ždere, loče i žuga (i ne zaboravimo - vegetira isprid TV-a) . Italija ga je preporodila. Priča je kako se rodija u pripizdini, cili život tamo radija i očekiva tamo umrit bez da vidi svita. Sad vidite zašto ga je put u sunčanu Italiju preporodija. A mi tamo moremo kad štedimo 45 dana, a ne godina. Amerikanci uglavnom ne vide polje žita, neveru na moru ili dugu priko otoka tijekom cilog životnog vijeka. Ne znam baš puno ljudi u Hrvatskoj koji barem jedno od toga ne gledaju svako malo.



Pogledajte sad njihov standard i gospodarsku moć. Imaju toliku plaću da od dvomjesečne zarade mogu kupit najbolji fotografski aparat. Šta im to vridi kad mogu slikat samo bijedu i smog? Imaju tako dobra primanja i nisku cijenu goriva da mogu kupit auto sa najviše konja i opet ga mogu vozit po cili dan. Šta im to vridi kad rade u prosjeku 11-13 sati, a imaju takav promet da do doma provedu još par sati u gužvi? Imaju najbolje bolnice na svitu. Šta im to vridi kad svi radnici srednjeg staleža tribaju dignit drugu hipoteku na kuću u slučaju malo teže bolesti (da ne govorimo o nezaposlenima i siromašnima)? I na kraju, imaju vrhunska sveučilišta. Al pobogu, šta im to vridi kad je za školovanje samo dvoje dice potriban dobitak na lotu?



A pogledajte sad nas. Triba se, virujte, čovik dosta namučit da kupi malo bolji fotoaparat. Ol nima veće sriće kad umorni student dođe doma na zimske praznike, a dočeka ga 5 dana takvog sunca da je svaki dan slikava picigin i slobodno penjanje? Imamo očajno skupe cijene goriva i auta naspram primanja. A jel nam triba šta više od starog dizelaša i dobre ekipe da se napravi izlet po obali, planinama, ravnicama…?

Imamo očajne bolnice i potplaćene doktore koji često rade propuste. Al se nikom do sad nije desilo da mu se upalilo crivo pa da mu je stiga toliki račun da je zbog ne plaćanja istoga protiran iz države. Isto se dogodilo jednoj mojoj kolegici koja je radila doktorat u Francuskoj (isto s***e- drugo pakovanje što se tiče zdravstva op.a.)

A puno se priča može napisat o našim sveučilištima. Od korupcije priko gerijatrijskog carstva pa sve do lošeg progama. Al isto onaj koji je željan znanja uspije fakultet završit u zadanom roku uz roditeljima prihvatljive troškove. A može i sam sebe financirat honorarnim poslom ukoliko živi u domu (znam sigurno da imamo daleko najjeftinije domove i menzu u Evropi s obzirom na mogućnost dnevne zarade priko Student Servisa)

Pa ti sad procijeni. Kome je bolje? Stara narodna kaže: ''Rđavu kurcu i dlaka smeta'' . U Hrvatskoj ima puno dlaka koje bi što prije tribalo dricat .

Al virujute, u njih je gusti Bush!

napisao / foto: Miljenko