Nogomet spašava društveni život

18_04_2021  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Nogomet spašava društveni život

Petnaesti gost podcasta U Zoni bio je Aldo Franičević, nekoć profesionalni nogometaš s fakultetskom diplomom, a danas putopisac i turistički vodič.

Petnaesti gost podcasta U Zoni bio je Aldo Franičević, nekoć profesionalni nogometaš s fakultetskom diplomom, a danas putopisac i turistički vodič. Iako ni sam ne zna odgovoriti čime se sve bavi, u razgovoru s Tomislavom Primorcem pričao je o putovanjima, putopisima, susretima s drugačijim kulturama, nogometnoj karijeri te živopisnim uspomenama kada je nakon fakulteta otišao raditi u SAD i volontirati u Keniju.

- Kada imate u životopisu Ameriku i Afriku, onda je to nešto što vas razlikuje od drugih - otkrio je Aldo tajnu svoje konkurentnosti na tržištu rada. Kaže da mu je program work & travel u New Yorku najvažniji trenutak u životu, a iako je danas svjestan da se u tu avanturu upustio nespreman te da se kući vratio sa samo 4 dolara, smatra da mu je to iskustvo pomaknulo granice.

Pričajući anegdote s brojnih putovanja prisjetio se što u sjevernoeuropskim zemljama znači gledanje u oči, ali i koliko su mu inspirativne bile utakmice na afričkim livadama. Nogomet je igrao od parkova u New Yorku do škola u Keniji te je otkrio da mu je upravo nogomet spasio društveni život u Litvi, a u Nepalu ga je gotovo pretvorio u zvijezdu. U razgovoru je podijelio i emotivne trenutke svoje nogometne karijere u hrvatskim niželigašima.

Pričao je o svojoj putopisnoj knjizi Bosonog po svitu, trenutnom angažmanu za dječji časopis, a kao turistički vodič osvrnuo se i na posljedice aktualne pandemije. Još jedan razgovor u nizu s osobom koja inspirira dostupan je na YouTube kanalu podcasta U Zoni.