Diss the piss promijenit će Varoš

12_10_2013 / 08:01h  |  Autor: KMaja  |  Foto: simulacija
Diss the piss promijenit će Varoš

Nakon proslave završetka prve etape projekta, tim iza Akupunkture Splita čeka težak posao na realizaciji odabranih radova: Diss the piss, Sidić, Smojin teatar, Balun ideja i Česma+.

Finale prve etape akupunkture Varoša održalo se u petak navečer u Osnovnoj školi Marjan. U školskoj dvorani, popunjenoj do posljednjeg mjesta, predstavnici pet timova predstavili su peteročlanom žiriju nakon petodnevnog procesa istraživanja, učenja i kreacije, ideje za intervenciju u tkivo osebujnog splitskog kvarta. Žiri je, nakon usitinu dugog i temeljitog vijećanja, odabrao pet intervencija koje će se prve izvesti.

>> Varoš je akupunkturiran!


Program je vodio Frane Dumandžić, voditelj sekcije mladih DAS-a i jedan od suorganizatora splitske radionice, koji je prvi pozdravio okupljene, potom prepustivši riječ Vojku Božuliću, predsjedniku Gradskog kotara Varoš, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je za prvu akupunkturnu radionicu u Splitu odabran upravo taj kvart.

Potom je prisutne u ime gradonačelnika i gradske uprave pozdravio Goran Kovačević, zamjenik gradonačelnika. – Nadam se da žiri neće imati lagan zadatak – rekao je i istaknuo da će Grad podržati ovakve akcije i u drugim kotarima. – Mnogima je potrebna akupunktura – zaključio je.

Potom su sudionici, podijeljeni u pet timova, predstavili svoje prijedloge intervencija. Nakon gotovo sat vremena izlaganja kreativnih ideja žiri se povukao na vijećanje a posjetitelji su se prebacili na zakusku.

Nakon četrdesetak minuta rasprave žiri se vratio sa odlukom o prvih pet radova koji će se izvesti u Varošu, a sudionicima su, nakon objave rang liste, podijeljena priznanja za sudjelovanje uz stručak lavande, a lavandu im je na poklon donijela stanovnica Varoša, oduševljena entuzijazmom mladih ljudi koji su danima proučavali njenu četvrt.

Nakon proslave završetka prve etape projekta tim Akupunkture Splita čeka težak posao na realizaciji odabranih radova, u čemu će imati podršku Grada Splita i gradskih službi.

U realizaciju idu: Diss the piss, Sidić, Smojin teatar, Balun ideja i Česma+

Prvoplasirani je projekt osebujnog imena, Diss the piss, za koji je žiri istaknuo da otvara mnoga pitanja, a riječ je o radu grupe koja se prozvala Varoške mačke. Grupa se usredotočila na problem uriniranja na javnim mjestima te kao rješenje predlaže uvođenje faktora iznenađenja za noćne prestupnike u blizini crkvice Sv. Mikule. – U kutku koji je evidentiran kao najčešće mjesto zločina koristimo postojanje fotokluba Galerije Moment kako bismo kombinacijom senzora pokreta i foto blica na humorističan način upozorili građane na brigu o javnom prostoru – objasnili su.

Drugo mjesto zaslužila je grupa imena Kate & Iznenadne Oaze projektom Sidić, u kojem se zidiću koji ograđuje praznu parcelu dodaju multifunkcionalni elementi koji tvore radne plohe, gradele, prostor za igru, čitanje, ostavljanje novina i slično. – Ovaj prostor nekoć je služio okupljanju susjeda i druženju, ali se zbog njihovog međusobnog konflikta trenutno koristi kao parking. U razgovoru s njima saznali smo da postoji želja i potreba za vraćanjem ovog sadržaja – objasnili su autori što ih je inspiriralo.

Treće i četvrto mjesto osvojila je grupa Baluni projektima Smojin teatar te Balun ideja. Projekt Smojin teatar započinje u uskoj ulici koja nosi njegovo ime, a koja vodi posjetitelja do širine pretvorene u mali mediteranski teatar. Inspiracija za ovaj rad došla je od jednoga stanovnika Varoša koji se požalio na nedostatak prostora za kulturni sadržaj u kvartu.

Balun ideja služi da građani sami označe mjesto problema ili ideje. Cilj je da svoju ideju opišu u nekoliko rečenica, nacrtaju je i napišu što im točno treba (novac, materijal, pomoć u izradi ili organizaciji) te papirić zavežu za balon koji će postaviti na lokaciji na kojoj žele intervenirati.

Na petom se mjestu ponovno našla grupa Varoške mačke, sad s projektom Česma+, kojim želi revitalizirati česmu u Kovačićevoj ulici. Intervencija se sastoji od bazične renovacije česme i postavljanja klupe kraj nje da bi mještani dobili što više mjesta za sebe i da bi se dodatno naglasila centralna pozicija vode i njena važnost, a Facebook stranica kojom promoviraju projekt već skuplja lajkove.