Ako opterećuje, moda gubi smisao

07_02_2014 / 10:00h  |  Autor: Kristina Tešija  |  Foto: Mirror Inside
Ako opterećuje, moda gubi smisao

- U trenutku kada moda, odnosno odijevanje postane nešto što opterećuje, ona po meni gubi svoj smisao - komentira Mirna Vukorepa, mlada djevojka koja je svoju kreativnost odlučila prije tri godine podijeliti na modnom blogu Mirror Inside.

Prvi su se modni blogovi pojavili prije više od deset godina, a njihova popularnost raste svake nove godine do tih razmjera da se ova vrsta hobija polako pretvara u biznis. Dok najpoznatije svjetske modne blogerice uživaju status pravih zvijezda, zauzimaju prve redove najpoznatijih svjetskih modnih revija i uživaju u brojnim dizajnerskim poklonima, naše modne blogerice nerijetko se zadovolje suradnjom s kineskim online trgovinama, polako pretvarajući vlastite modne dnevnike u oglasni prostor takvim web stranicama.

Izreku Ne gledaj se navečer u zrcalo teško je poštivati u svijetu mode

- S obzirom na to da su u sferi blogova ponude za suradnju ovakvog tipa relativno česte, uglavnom sam i upoznata s uvjetima takvog načina poslovanja. Vjerujem da sam naglašeno romantičarski nastrojena pa ne doživljavam sebe kao osobu koja bi zbog određenih pogodnosti uz riječ ljubav bila spremna utrpati i riječ obveza, koju bih u ovom slučaju itekako osjećala. S druge strane, kao čitateljica poštujem tuđe suradnje i nemam ništa protiv njih sve dok su, da tako kažem, dostojanstvene u svim pravcima, komentira Mirna Vukorepa, mlada djevojka koja je svoju kreativnost odlučila prije tri godine podijeliti na modnom blogu zanimljivog naziva Mirror Inside, a njenih je preko 170 odjevnih kombinacija privuklo do sada gotovo 130 tisuća klikova. Mirna ima 24 godine, završila je Školu likovnih umjetnosti, smjer modni dizajner, a trenutno je studentica povijesti umjetnosti i pedagogije na splitskom Filozofskom fakultetu koja u slobodno vrijeme šiva, slika, te se zanima za pučke legende, otkud je i dobila insipraciju za ime bloga.

- Taj je naziv svojevrsni produkt zanimanja za onostrano u raznim pučkim pričama, legendama i običajima. Ne gledaj se navečer u zrcalo, izreku poznatu gotovo svim starijim ljudima, teško je poštivati u svijetu mode, a još kada ti stil poprima epitete poput mračan i tajnovit – to je onda to, objašnjava Mirna.

Inspiraciju pronalazim u glazbi, prirodi i osjećajima koji su mi najvažniji

Ne nosi samo naziv ovog bloga posebno značenje: Mirna s lakoćom pronalazi objašnjenja i motivaciju za sve svoje modne odluke. Svoj stil smatra interpretacijom vlastitih unutarnjih psiholoških doživljaja, pri čemu vrline i pozitivne doživljaje možemo vidjeti u njenim asimetričnim, pastelnim i lepršavim modnim izborima, dok se mane i negativniji doživljaji manifestiraju kao akromatika, strogi krojevi i raspad istih. Godinama je vjerna svom stilu, čiju je osnovicu pronašla početkom srednje škole, a koju je s vremenom nadograđivala i mijenjala u pojedinim detaljima.
- Inspiraciju pronalazim u glazbi, prirodi i osjećajima koji su mi najvažniji, upravo zbog toga glavni mi je kriterij u odijevanju trenutačno raspoloženje, otkriva Mirna.

Ovako promišljen pristup modi i odijevanju ne susrećemo često, pa se postavlja pitanje kakav je Mirnin stav o raširenom pogledu na modu kao na nešto što je sekundarno u svakodnevnom životu pojedinca te na koncept modnog bloga kao na mjesto koje obiluje plitkim sadržajima u koje, osim novaca, i ne treba puno ulagati.
- Moda bi uvijek trebala biti podložna čovjeku, pojedincu. U trenutku kada moda, odnosno odijevanje postane nešto što opterećuje, kada entuzijazam preuzima razarački karakter po bilo kojem pitanju, ona po meni gubi svoj smisao, kao što tada i čovjek također gubi svoj smisao, smatra ona.
Mirna tvrdi da se ne smatra kompetentnom kritizirati koncept modnog bloga kako se on danas shvaća i prezentira jer svoj blog doživljava kao jedan autsajderski osobni vizualni dnevnik.

Za fotografije na Mirninom blogu je zadužena ona sama, a fotografira se uvijek na istom mjestu uz pomoć samookidača tako da joj stvaranje fotografija za blog ne oduzima previše vremena, a osim pokojeg znatiželjnog pogleda sa susjednih balkona, nije imala neugodnih iskustava.

- S negativnom stranom pisanja bloga nisam se zasad imala priliku upoznati, a kao najpozitivniju stranu ovakve vrste hobija mogu istaknuti pozitivne komentare koji mogu popraviti i najkišovitiji i najdepresivniji dan, te brojna prijateljstva kojima je blog poslužio samo kao polazna točka, zakljujučuje Mirna.

U Mirnin blog možete zaviriti ovdje.