Akcije čišćenja u Dalmaciji

26_04_2023 / 13:20h  |  Autor: Mare Martić i Lucija Zebić, učenice Turističko-ugostiteljske škole, 2.c  |  Foto: sunce-st.org
Akcije čišćenja u Dalmaciji

Priče o 22 kubika smeća, 5 tona otpada i 740 kilograma otpada.

Očišćeno sedam spilja i jama na području NP Krka, izvučena čak 22 kubika smeća

Podzemlje čuva 70 posto zaliha pitke vode u Hrvatskoj i dom je za 40 posto endemskih životinja, ali skriva i stotine divljih deponija otpada. U pet dana speleolozi i planinari Hrvatskog planinarskog kluba Sveti Mihovil očistili su, na inicijativu Javne ustanove Nacionalni park Krka i uz potporu Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Šibenik, sedam speleoloških objekata na području Nacionalnog parka Krka, pri čemu su iz špilja i jama izvučena 22 kubična metra komunalnog otpada.

Na području NP Krka istražena su 82 speleološka objekta, koja nastanjuju brojne endemske špiljske vrste, od kojih četiri nastanjuju samo objekte na području Parka.

Iako su svi speleološki objekti, osim Oziđane pećine, obuhvaćeni zonom stroge zaštite, pojedini su, nažalost, onečišćeni nesavjesnim odlaganjem otpada na neprimjeren način.

Od 19. do 28. siječnja očišćeno je sedam speleoloških objekata: Stara jametina, Špilja u Skradinskom buku, Jama kod Zaskoka, Jama na Bibnovcu, jama Golubnjača nad manastirom Krka, Jama sa smećem i Špilja u Donjim Radićima. Tom se akcijom JU NP Krka pridružila inicijativi pa su svi očišćeni objekti označeni oznakom www.cistopodzemlje.info u nadi da će to pomoći u zaštiti objekata i spriječiti, ili barem smanjiti, neodgovorno odlaganje otpada.

Glavni uzrok zagađivanja podzemlja nedovoljna je svijest o zaštiti okoliša i ispravnom načinu odlaganja otpada, s obzirom na to da je danas organizirani odvoz dostupan svima.

Zato je naš zajednički zadatak edukacija o štetnosti i opasnosti takvog načina "zbrinjavanja" otpada. Većina obnovljivih zaliha pitke vode dolazi iz podzemlja krša. Špilje i jame prirodna su veza između podzemnih i nadzemnih voda pa će ono što bacimo u naše ponore na kraju završiti u čaši vode na našem stolu.

Institut za oceanografiju i ribarstvo pokrenuo bazu podataka o morskom otpadu, evo kako funkcionira

Institut za oceanografiju i ribarstvo Split predstavio je bazu za prikupljanje informacija o morskom otpadu u sklopu ekološke akcije čišćenja podmorja Mornarev Božić, a koju je, podsjetimo, organizirao Podvodno istraživački klub Mornar proteklog vikenda.

Osnovna namjera stvaranja ove baze jest pokušaj da se na jednom mjestu povežu zainteresirane ekološke udruge i ronilački klubovi kako bi se doznao približan broj provedenih akcija; kako bi se objavile informacije o takvim akcijama i posebno se promovirale. Također, ono sa znanstvenog stanovišta najvažnije – kako bi se ove aktivnosti povezale sa znanstvenim institucijama te se provodile po određenoj metodologiji i poslužile za sustavno prikupljanje podataka o količinama morskog otpada.

U akcijama čišćenja u obalnim županijama prikupljeno preko 5 tona otpada

Sunce je u 2020. godini. provodilo uslugu Akcije čišćenja morskog otpada 2020 (prikupljanje otpada iz mora ronilačkim akcijama i koćarenjem), u sklopu programa Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Cilj mjere bio je ukloniti otpad iz podmorja i s obale, ali i senzibilizirati javnost o njegovu utjecaju na Jadransko more.

 Provođenjem usluge održano je 15 akcija čišćenja plaža, četiri ronilačke akcije čišćenja morskog podmorja kao i tri akcije prikupljanja otpada koćom. U ukupno 22 akcije prikupljanja otpada iz mora u sedam obalnih županija RH, koje je u sklopu usluge za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provelo Sunce, prikupljeno je više od pet tona različitih vrsta otpada. Ono što je zabrinjavajuće je da čak 80 % otpada s plaža dolazi s kopna. Može se zaključiti da neadekvatno gospodarimo otpadom na kopnu, a gorući je problem mikroplastika. Svakog dana u morima završi 13 tisuća tona plastike.

U održanim akcijama čišćenja najveći i najteži otpad onaj je na dnu mora, a njega je i najteže prikupiti. Sveukupno je u samo četiri ronilačke akcije prikupljeno 3620 kg otpada što čini većinu prikupljenog otpada. Ova informacija pokazuje zapravo koliko još otpada ostalo neprikupljeno i skriveno od očiju javnosti. Stoga se nadamo da će buduće ronilačke akcije biti što "neuspješnije".

Sunce i Biotherm iz mora i s plaža uklonili 740 kilograma otpada

U sklopu Cleaning Sailing Race edukacijsko-ekološke regate 11. travnja 2022. preko 140 sudionika na deset jedrilica ujedinjenilo se pod motom: – It’s not water, it’s more. U četiri uvale otoka Šolte, kojima se može pristupiti jedino pomorskim putem, prikupilo se 400 kilograma otpada. Dodatno, u ronilačkoj akciji u uvali Šešula iz mora je izvučeno 340 kilograma otpada.

Madraci, automobilske gume, medicinski otpad, obuća i staklo, a najviše različiti plastični predmeti uklonjeni su u sklopu ove velike akcije čišćenja Sunca i Biotherma na otoku Šolti. Plastika čini oko 80 posto morskog otpada, a prema znanstvenoj studiji objavljenoj prošle godine, do 2050. u svjetskim oceanima bit će više plastičnog otpada nego riba.

Protokolom za provedbu projekata čišćenja morskog okoliša i obalnog područja, koje je Sunce razvilo kroz uslugu Akcije čišćenja morskog otpada 2020 na području RH, pratila se vrsta i podrijetlo prikupljenog otpada, kako bi u budućnosti mogli utjecati na smanjenje njegova nastajanja.

Ovoj edukacijsko-ekološkoj regati pridružili su se i skiperi i polaznici Skipper & Stewardess Vodan Yachting akademije i Adriatic Sailing čarter-kompanije, a ronilačkoj akciji pridružili su se PIK Mornar, RC Draulik Milna, Udruga studenata Oceanus i PŠRD Maslinica.

Klimatska kriza, čije se ime sve češće spominje, kao i prekomjerni i neselektivni industrijski ribolov te onečišćenje i uništavanje morskih staništa predstavljaju najveće prijetnje morima i oceanima na koje moramo reagirati danas.

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Karijera za zeleni i održivi turizam" koji učenicima pruža mogućnost da steknu vještine potrebne za uspješnu karijeru u održivom turizmu. Projekt provodi Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u partnerstvu s Info zonom i Turističko ugostiteljskom školom Split.