Akcija i reakcija splitskih mladih

13_08_2014 / 18:11h  |  Autor: Mario Vidić  |  Foto: Mario Vidić, Martina Vuković
Akcija i reakcija splitskih mladih

Zid Doma mladih iscrtan je grafitima, a pred Zlatnim su vratima svirke, projekcije filmova i dijeljenje USE-IT mapa i letaka o Gradskom programu za mlade te apel za samostalno kretanje osoba s invaliditetom obilježili dan mladih u Splitu.

Ovogodišnji Međunarodni dan mladih obilježio se u Splitu dvodnevnim događanjem, na Domu mladeži crtanjem grafita, te pokraj Zlatnih vrata uz prigodni koncert, video projekcije i performanse. U organizaciji proslave surađivale su udruga mladih za promicanje aktivizma Aktivist i Koalicija udruga mladih KUM, uz podršku Savjeta mladih Grada Splita, a programu su sudjelovale i Info zona te udruge Prijatelj i Spirit.

Program je počeo u ponedjeljak na platou Doma mladih, graffiti jamom To je i moj Dom! , na kojem su splitski writeri i street art umjetnici ocrtali dio zidova oživjevši fasadu zgrade koja je izuzetno prikladna za takvo nešto – Dom mladih. Ukrašavanje zidova popratili su KLFM Soundsystem, a iskusnim writerima pomogli su i štićenici Dječjeg doma Maestral te Doma za odgoj djece i mladeži Split, koji su se pokazali jako kreativnima u oslikavanju zidova.

Drugi dan akcija se preselila ispred Zlatnih vrata uz program Nađemo se na Zlatnima?, gdje su se oko 19 sati počeli skupljati ljudi, te je večer počela zagrijavanjem uz Acoustic duo i The Splitters, a nastavljena je performansom udruge Prijatelj, čiji članovi nastavljaju na provokativan način skretati pažnju na kritičnu situaciju u gradu Splitu kad su u pitanju osobe s invaliditetom. Članica udruge Tena Filipović rekla je više o akciji: - Akcija i performans Pazi, klizav stih! svojevrsni je nastavak na prošlogodišnju akciju udruge Prijatelj, Nema invalida u Splitu, kada smo provokativnim i crnohumornim porukama obilježili 11 lokacija u centru grada koje su u potpunosti nepristupačne za osobe s invaliditetom. Ovaj smo put na provokativan način, stihovima s pitalicom, ponovno željeli skrenuti pažnju, povodom Međunarodnog dana mladih, na mlade s invaliditetom koji su naši sugrađani, naši prijatelji i poznanici a čija su prava u potpunosti zanemarena. Prijatelji su ujedno apelirali na Grad da konačno počne, rampu po rampu, skalu po skalu, prilagođavati javne površine i omogući osobama s invaliditetom slobodno i samostalno kretanje. Namjera akcije, dodala je Tena, nikako nije bila uvrijediti niti šaliti se, već provokacijom doći do onih koji ovoj priči i problematici ravnodušno okreću glavu.

Večer je nastavljena uz glazbeni dio, kada su pred publiku izašli Darkvud iz Sinja i napokon pokrenuli publiku. Strujno kolo, kako sami nazivaju žanr, etno rock mješavina bila je najbolja izvedba večeri i prikladna za dan kojim se, između ostalog, mladi ne samo aktiviraju da bi ukazali na probleme, nego i da bi pokazali svoju kreativnost. Kvalitetom nije zaostajala ni Sara Renar, mlada kantautorica iz Zagreba, koja je odličnim nastupom uveselila publiku iako su nastup obilježilili krčanje zvučnika i vratolomije tonca između kablova i zvučnika. Problemi su se brzo riješili i publika je nastavila uživati u odličnom koncertu.

Došao je red i na projekcije, te je prikazan film Info zone Sve je svugdi, a mi smo nigdi, nastao tijekom besplatne radionice filma za srednjoškolce u vodstvu Erika Lončara, a bavi se tematikom razlika i nerazumijevanja među generacijama. U snimanju filma sudjelovale su Hana Perković, Izabela Božanić i Mirta Šodan te Martina Huljaj koja je i montirala film.

Nakon filma ponovo smo se vratili u glazbene vode uz bend Shewa iz Sinja. Kombinirajući rap uz rock, pank pa i metal prizvuke, bend je u prve redove privukao publiku koja je cijeli nastup zajedno s njima repala i pjevala uz odličnu atmosferu. Nakon Shewe pult je zauzeo DJ Dave Barrows iz KLFM Soundsystema i zatvorio odličnu večer.

Ne treba zaboraviti ni da je pred Zlatnim vratima bio postavljen i privremeni, mobilni USE-IT info point na kojem su mladi volonteri Info zone informirali svoje vršnjake iz inozemstva o gradu te im dijelili besplatne mape za mlade putnike USE-IT Split. No, nisu se dijelile samo mape, nego je Info zona dijelila i letke s podsjetnikom što je prema Gradskom programu za mlade trebalo biti ispoštovano ili bar započeto, uključujući stipendije u iznosu od 15% prosječne plaće za učenike i 25% prosječne plaće za studente; sufinanciranje prvog zaposlenja za mlade bez radnog staža i poticanje zapošljavanje mladih bez radnog iskustva u institucijama i tvrtkama u vlasništvu Grada; osnivanje Centra za mlade, osnivanje i sufinanciranje klubova za mlade i drugi Programom zacrtani ciljevi.

Imajući na umu pripremljene aktivnosti, sadržaje i sudionike na ovogodišnjem splitskom izdanju Međunarodnog dana mladih, možemo zaključiti ne samo da nisu svi mladi pasivni kao što se često sugerira, nego im i nije, unatoč poruci sadržaja jedne reklame, samo do zabave - samo što je na to potrebno stalno podsjećati. To, dakako, ne znači ni da samo čitaju ruske klasike - grafiti, aktivizam, stvaranje filma i informiranje mladih putnika, umreženost i suradnja to su i pokazali.