Ajme, kauboju!

10_08_2012 / 01:07h  |  Autor: Ivana Pukić
Ajme, kauboju!

U utorak smo konačno dočekali najrazvikaniju predstavu i ujedno prvu i jedinu dramsku premijeru ovogodišnjeg Splitskog ljeta - Adio kauboju. Kao da se htjelo pokazati kako se snima film i publici predstaviti amerikanizirani skupi spektakl.

U utorak smo konačno dočekali najrazvikaniju predstavu i ujedno prvu i jedinu dramsku premijeru ovogodišnjeg Splitskog ljeta - Adio kauboju u režiji Ivice Buljana, po istoimenom romanu Olje Savičević Ivančević koja je napravila i dramatizaciju teksta.

Scenografija western filma utopljena u odlično odabran ambijent Stinica podcrtava marginu društva u kojoj se nalaze likovi, no režija predstave je također filmska. U prvoj sceni dolazak Ruzinave (Nataša Janjić) starim Prometovim autobusom nepotreban je trošak, a uz autobus višak su i sva ostala vozila u predstavi poput dva motora, džipa, kabrioleta, vozila hitne pomoći... Kao da se htjelo pokazati kako se snima film i publici predstaviti amerikanizirani skupi spektakl.

U predstavi Ruzinava pokušava odgonetnuti okolnosti samoubojstva svog brata (Marko Petrić). Prepričavajući obiteljske događaje vodi nas kroz obiteljsku dramu koja je utopljena u monotoniji nebitnih situacija i likova. Glumci su uistinu trebali imati volje i želje raditi na ovom nimalo jednostavnom projektu i vjerovati da njihovo postojanje na sceni ima više smisla od dobacivanja psovki. U gotovo svako drugoj izgovorenoj rečenici psovalo se majku ili Boga. Nekim glumcima je to sav tekst koji izgovaraju!?Ostaje nejasno i pljuvanje po Crkvi, sprdanje s pjesmom Krist jednom stane na žalu te veliki natpis na kući Jesus loves you. Predstava se sigurno ne bi svidjela ni Društvu za zaštitu životinja jer tokom čitave izvedbe na sceni stoje dvije koze i par kokoši koje nisu najbolje podnosile pucnjeve. Zanimljivo je i da se splitski glumci uglavnom nisu najbolje snašli u izgovoru splitskog dijalekta. U nizu nepotrebnih detalja ove predstave definitivno je i, već izlizano, ruganje s gradonačelnikom i njegovom sestrom. Glazbu je radio veliki glazbenik Darko Rundek, no kad zapjeva Arijana Čulina onda to više nije ono što smo očekivali od Rundeka.

Lijepa strana večeri na Stinicama došla je na kraju, kada je Joško Ševo čestitao Dari Vukić na 60 godina umjetničkog rada, a čestitkama su se i poklonima pridružile i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić te pročelnica za kulturu Grada Splita, Maja Munivrana.

Odlučite li se do subote pogledati predstavu Adio kauboju, za bolje razumijevanje svakako pročitajte istoimeni roman Olje Savičević Ivančević.