Što je ACTA?

10_02_2012 / 17:32h
Što je ACTA?

Posljednjih tjedana učestali su protesti međunarodne javnosti protiv ideje da se zadiranjem u komunikaciju na internetu, između ostalog, spriječi ilegalna razmjena datoteka, takozvano piratstvo.

Posljednjih tjedana učestali su protesti međunarodne javnosti protiv zakonskih prijedloga i međunarodnih sporazuma koji bi zadiranjem u tehničko i pravno uređenje komunikacije na internetu, između ostalog, trebali spriječiti ilegalnu razmjenu datoteka, takozvano piratstvo. Cilj usvajanja i primjene međunarodnog trgovinskog sporazuma ACTA jest globalno usklađivanje i postroženje okvira zaštite različitih oblika intelektualnog vlasništva: patenata, robnih marki i autorskog prava.


Već su početni pritisci javnosti urodili plodom pa su iz završne verzije ACTA-e izbačene odredbe kao što su isključenje građana iz internetske komunikacije nakon tri kršenja autorskog prava i aktivni nadzor internetske komunikacije. 


- ACTA svojevrsnim savezom voljnih želi stvoriti globalni okvir kontrole nad tokovima intelektualnog vlasništva povećavajući ovlasti privrednih subjekata na uštrb ujednačenog razvoja globalnih stanovništava i temeljnih prava na sudski postupak i razmjernu sankciju – objašnjava Tomislav Medak za ZaMirZINE.net razloge prosvjeda, rezimirajući da ACTA daje prednost pravnim osobama, primarno glazbenoj i filmskoj industriji, nad temeljnim pravima građana na privatnost, slobodu govora, sudskog postupka i razmjernosti sankcije.


Na susretu predstavnika Vlade i online zajednice, takozvanom VladaUP, koji se u četvrtak održao u Ministarstvu uprave bilo je riječi i o ACTA-i. Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih tviterašima je poručila da će se hrvatska Vlada prije ikakve odluke informirati o ACTA-i i pozvati na raspravu sve zainteresirane.


Više informacija o ACTA-i možete pročitati i u brošuri (.pdf)


Protesti i u Hrvatskoj

U Hrvatskoj će se prosvjed protiv ACTA-e održati ove subote u 15 sati, istodobno u  Zagrebu ispred Ministarstva vanjskih poslova, u Rijeci kod Radio Rijeka, u Osijeku na trgu Ante Starčevića te u Splitu na Peristilu.