Ivo, želim iTunes, a ne ACTA-u

12_02_2012 / 19:28h
Ivo, želim iTunes, a ne ACTA-u

Predsjednik Josipović našao se pod bujicom kritika nakon što je podržao kontroverzni sporazum ACTA-u. Mladi programer i student pokušao ga je razuvjeriti otvorenim pismom...

Najpopularniji hrvatski političar, predsjednik Ivo Josipović, našao se pod bujicom kritika nakon što je podržao kontroverzni sporazum ACTA-u, kojim se, pod izlikom borbe protiv piratstva, namjerava značajno ograničiti sloboda interneta.


Mladi programer i student Ivan Vučica pokušao je razuvjeriti Predsjednika, a njegovom otvoreno pismo objavljeno na portalu lupiga.com prenijeli su gotovo svi portali.


- Da li su vlasnici mreža koje su nesigurne zbog tehničke 'nepotkovanosti' vlasnika, odnosno tvrtke, odgovorne za ono što pojedinac napravi u njihovo ime? Možemo li i trebamo li zabraniti pristup internetu?- pita se Vučica ukazujući na problem pravila prema kojem bi se osobama nakon tri prekršaja trajno zabranio pristup internetu.


- Vjerujem da ste svjesni kako izradom nove kopije nikome nije uništen original; krađa kruha u trgovini izravno oštećuje trgovinu u smislu da taj kruh ne može prodati nekome drugome – objašnjava Vučica replicirajući Predsjedniku na izjavu da je piratizacija jednaka krađi u dućanu te svoj stav potkrepljuje konkretnim primjerom: "Ukoliko vidim piratiziranu igru kod svojeg prijatelja i svidi mi se, možda ću se odlučiti na kupnju. Ukoliko čujem piratiziranu pjesmu ili je čak sam piratiziram, možda odlučim otići na koncert. Ukoliko je nikad nisam vidio, nemam izbora nego opredijeliti se za velike, bogate izvođače i njihove izdavače, neovisno o tome koliko su nekvalitetni. Jedina alternativa mi je ne odabrati ništa. Tko je tada profitirao? Nitko." 


- Podrška ACTA-i je podrška ograničenju slobodi. Podrška ACTA-i je podrška preuveličavanju štete od piratizacije. Stoga se nadam da je Vaš izraz podrške ACTA-i lapsus koji ćete što prije ispraviti - rezimira Vučica pozivajući predsjednika da umjesto zagovaranja ACTA-e zagovara poboljšanje usluge hrvatskim korisnicima.


Cijelo pismo pročitajte na lupiga.com.