9. FMFS: 78 filmova iz 39 zemalja!

30_05_2016  |  Autor: K. T.  |  Foto: FMFS / Press
9. FMFS: 78 filmova iz 39 zemalja!

U programu devetog Festivala mediteranskog filma Split, koji će se od 3. do 11. lipnja održati na tri lokacije, nalazi se 78 filmova koji stižu iz 39 zemalja. Osim toga, FMFS ima i novina u programu, a ima i još jednu lokaciju.

U programu devetog Festivala mediteranskog filma Split, koji će se od 3. do 11. lipnja održati na tri lokacije, nalazi se 78 filmova koji stižu iz 39 zemalja. U glavnom dugometražnom programu našlo se pet regionalnih i pet hrvatskih premijera.

Među filmovima i pobjednik Berlinalea 2016.


Među najavljenim filmovima ističe se pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea, film Gori more (Fuocoamare) proslavljenog dokumentarista Gianfranca Rosija. Riječ je o dokumentarcu koji prati svakodnevicu otoka Lampeduse kroz oči desetogodišnjeg dječaka i na taj način prikazuje patnje kroz koje izbjeglice moraju proći da bi morskim putem pristigli u Europu. Tematikom je aktualan i Put za Istanbul, alžirsko-francuski film o Belgijanki čija se kćer priključuje borcima ISIL-a u Siriji, a splitska će publika imati priliku pogledati i dokumentarni film Turizam! Splićanina Tonća Gaćine.

Otvorenje uz dobitnika Goye


Festival će otvoriti španjolski Ništa zauzvrat za koji je Daniel Guzmán dobio nagradu Goya za najbolji debitantski film. Talijanski Iščekivanje u kojem glavnu ulogu igra oskarovka Juliette Binoche, kao i dva francuska filma sa slavnom Isabelle Huppert (Sve što dolazi i Priče s asfalta) čak se i prije početka Festivala nameću kao hitovi. U programu se našao i najbolji film po izboru publike ZagrebDoxa U suton života redatelja Sylvaina Biegeleisena, kontroverzni Ivy Turčina Tolge Karacelika koji nakon Sundancea stiže u Split iako je u njegovoj domovini cenzuriran, a iz Turske stiže i Mahnitost, film koji je već osvojio 11 nagrada i nominaciju za Zlatnog lava u Veneciji.

Pobjednik u Ješkama dobiva i financijsku nagradu

Nastavlja se prošle godine uvedena praksa da se osim izuzetnih filmskih naslova koji konkuriraju za nagradu Udica, nekoliko filmova prikaže i u programu Izvan konkurencije. Pažnju će zasigurno privući britansko-rumunjska koprodukcija u filmu Chuck Norris protiv komunizma, a program ovogodišnjeg FMFS-a zatvorit će brazilski kandidat za Oscara Druga majka koji je publika festivala u Berlinu prošle godine proglasila najboljim. Jedna od novosti koje donosi ovogodišnje izdanje FMFS-a jest odluka da pobjednik natjecateljskog programa hrvatskih kratkih filmova Ješke od ove godine dobiva i financijsku nagradu.

Škola u kinu

Od mnoštva popratnih događanja izdvaja se prvo službeno predstavljanje novog programa Škola u kinu, zajedničkog projekta Hrvatskog audiovizualnog centra i Art-kina iz Rijeke, u sklopu kojeg će se besplatno prikazivati domaći klasici Vuk samotnjak i Družba Pere Kvržice.

Grčki redatelj Thanos Anastopoulos stiže u Split u sklopu projekta The 5C Project Cine-Caravan, koji Balkanski Kulturni Krug provodi u još četiri države jugoistočne Europe, a sastoji se od projekcija, radionica i seminara namijenjenih mladoj publici, studentima i zainteresiranoj javnosti.

Nova lokacija: Terasa kina Tesla

Uz standardne lokacije, Ljetno kino Bačvice i Kinoteku Zlatna vrata, najveća organizacijska novost ovogodišnjeg FMFS-a jest nova lokacija besplatnog kina u kojem će se svaku večer prikazivati kratkometražni filmovi – legendarna Terasa kina Tesla.

Kompletan program 9. Festivala mediteranskog filma Split, može se pronaći na službenoj stranici Festivala, gdje je već moguća i online kupovina ulaznica, ali i detalji o prodaji na blagajnama.