Preko 3000 volontera u 72 sata

18_10_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Gerd Altmann, Pixabay
Preko 3000 volontera u 72 sata

U akciji, koja se održava od 17. do 20. listopada, sudjeluje preko tri tisuće volontera iz Dubrovnika, Metkovića, Sinja, Splita, Zadra, Karlovca, Zagreba, Suhopolja, Siska, Slavonskog Broda i Osijeka.

Preko 3 tisuće mladih sudjelovat će u oko 400 različitih volonterskih akcija diljem Hrvatske od 17. do 20. listopada – krenuo je veliki volonterski maraton 72 sata bez kompromisa. U Splitu se tim povodom održala konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt i program za naredna tri dana akcije.
Pero Mihaljević, član nacionalnog organizacijskog tima, istaknuo je da se projekt provodi već šestu godinu zaredom te da će u njemu sudjelovati čak 11 gradova i općina: Dubrovnik, Metković, Sinj, Split, Zadar, Karlovac, Zagreb, Suhopolje, Sisak, Slavonski Brod i Osijek. 
Doris Nazor, članica organizacijskog tima u Splitu, istaknula je da je za splitsko područje trenutno prijavljeno 650 volontera. Doris je istaknula i neke od najzanimljivijih akcija: čišćenje kanjona rijeke Cetine, šišanje beskućnika u udruzi MoSt, terapijsko jahanje korisnika Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, oslikavanje murala na Ravnim njivama, darivanje krvi u studentskom domu na kampusu…
Potporu projektu dao je i župan splitsko – dalmatinski Blaženko Boban koji je istaknuo da su ovi mladi volonteri prava slika Splita, Dalmacije i Hrvatske. Naglasio je i potrebu promoviranja volontiranja te najavio da će se upravo u tu svrhu uskoro pokrenuti izbor najboljeg volontera na području Splitsko – dalmatinske županije.
Svoju podršku u ime Grada Splita izrazila je i pročelnica ureda Grada Marina Protić koja je istaknula važnost ovakvih projekata i volonterskog doprinosa mladih.
U ime Sveučilišta u Splitu, projekt je pozdravio i prorektor za nastavu Goran Kardum koji je istaknuo kako ovakvi projekti znače studentima te da podižu kvalitetu studentskog života.
Ravnatelj Studentskog centra Split Ivan Žižić naglasio je da mu je drago što se ovakav projekt provodi upravo na Sveučilištu i u Studentskom centru te zahvalio SKAC_ST-u što već niz godina provodi ovako značajan projekt.
Svoj osvrt na cijelu akciju dala je zaposlenica Caritasa Nadbiskupije Split Iva Ivković Ivanišević. Osobito joj je drago što je kao najava cijelog projekta organiziran humanitarni koncert za Sigurnu kuću koja je u velikim potrebama. Podijelila je i dojmove korisnika Caritasa kojima posjet i briga mladih volontera vraća optimizam i dostojanstvo te šalje poruku da su važni i da nisu zaboravljeni.