Mozaik se slaže 60 godina

09_10_2012 / 23:13h  |  Autor: Ivan Bošković
Mozaik se slaže 60 godina

KUD Mozaik ove godine slavi 60. godišnjicu postojanja te neprekinutog kulturnog i društvenog djelovanja kojem su svoje doprinos dale Severina i Rozga...

Godine 1952., tada mladi splitski glazbenik, trubač, dirigent i skladatelj - Mihovil Mićo Brajević oko sebe je okupio niz mladih entuzijasta s kojima je do tada surađivao te je osnovao OKUD Mozaik (danas KUD Mozaik), koje ove godine slavi 60. godišnjicu postojanja te neprekinutog kulturnog i društvenog djelovanja. U početku, Društvo je djelovalo kao sekcija splitskog Udruženja muzičara, a potom se, sredinom sedamdesetih godina 20. stoljeća, osamostalilo. Rad Društva podijeljen je u tri sekcije: instrumentalnu, vokalnu i plesnu. Njegujući tada suvremene glazbene izričaje te uvodeći neke na ovim prostorima do tada nepoznate plesne korake, članovi Društva često su nailazili na neodobravanja ondašnjih vlasti, međutim, to ih nije nimalo obeshrabljivalo.

Unutar Društva, djelovao je big band, koji je naknadno prerastao u revijski orkestar od 30 članova, među kojima je bio i istaknuti splitski kulturni djelatnik, trubač, dirigent i skladatelj - Anđelko Đeki Srbljenović, Brajevićev nasljednik na vodećem mjestu KUD-a Mozaik, koji je tragično preminuo u prosincu 1971. Od tada pa gotovo do današnjih dana, Društvom je neumorno upravljala karizmatična balerina Leposava Lepa Smoje, koja je u Društvo došla odazvavši se Brajevićevom pozivu da preuzme plesnu sekciju, koju je dugi niz godina uspješno i vodila.

Uz već navedene zaslužne članove, svakako je vrijedno istaknuti veliki doprinos vrsnog gitarista i bubnjara Ante Reje Reića, najdugovječnijeg pedagoga unutar Društva.

Tijekom vremena, kroz KUD Mozaik prošlo je nepregledno mnoštvo djece, od kojih su pojedinci poput Đorđija Peruzovića, Tonča Kesića, Severine Vučković ili pak Jelene Rozge postali dobro poznata imena glazbenog života grada Splita, ali i čitave Hrvatske.

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, splitski novinar Đermano Ćićo Senjanović i dr. Ante Munitić za KUD Mozaik napisali su prvi dječji mjuzikl Frane Štrapalo, koji je splitska publika izvanredno prihvatila.

Društvo danas djeluje u prostorijama na adresi Zagrebačka 9, pod vodstvom predsjednika, Željka Koceića i Vesne Šumberac, dugogodišnje članice tog kultnog Društva, osnaženog mladim snagama splitskih glazbenih i plesnih pedagoga.