6. FantaSTikon: Odgođen!

11_03_2020  |  Autor: I.Z.  |  Foto: FantaSTikon
6. FantaSTikon: Odgođen!

Vjesnik proljeća u Splitu je već 6. godinu Konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike FantaSTikon koja će se održati u prostorijama Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje od 13.do 15. ožujka.

Vjesnik proljeća u Splitu je već 6. godinu Konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike FantaSTikon koja će se u organizaciji Udruge F&ST održati u prostorijama Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu (Ulica Ruđera Boškovića 32) od 13.do 15. ožujka 2020.

Virus odgodio FantaSTikon!

- U svjetlu novih preporuka nadležnih tijela, a uzimajući u obzir i službene informacije i savjete koje smo izravno dobili od istih, FantaSTikon se, na našu veliku žalost, odgađa.

Žao nam je zbog neugodnosti koje su nastale. Shvaćamo ozbiljnost situacije i želimo poštovati ljudsko zdravlje.

Točan datum ćemo objaviti naknadno, no vrlo vjerojatno će biti u drugoj polovici srpnja, kao prve dvije konvencije - objavili su organizatori uz napomenu da će informacije o novom vremenu održavanja i drugim potencijalnim izmjenama objaviti na službenim stranicama.

Kao i prethodnh godina, konvencija je tematski obilježena, a ove godine se oslanjaju na Italiju i Pod morem, dok će od zanimljivih obljetnica biti uključene stogodišnjice rođenja literarnih velikana Isaaca Asimova i Franka Herberta, te 150. godišnjica objavljivanja proto-SF romana Julesa Verna 20 000 milja pod morem.

Gostuju: talijanski pisac, najpopularniji profesor, gost većine hrvatskih konvencija...

Splitskoj publici će se predstaviti Francesco Verso, višestruko nagrađivani talijanski pisac znanstvene fantastike i urednik s predavanjima na engleskom jeziku tijekom kojih će zainteresirani moći čuti o njegovom viđenju žanra, ali i o EuroConu koji će se 2021. održati u Fiuggi. Također će biti dostupna njegova djela, više o njemu na www.futurefiction.org.

Josip Ćirić je lice poznato splitskoj publici, jedan od najpopularnijih profesora s Filozofskog fakulteta u Zadru će na FESB-u predstaviti Asimova i raspravljati o tome koliko smo kao čovječanstvo odmakli od njegovih postulata.

Aleksandar Žiljak je poznati i nagrađivani pisac i ilustrator, redoviti gost na većini hrvatskih konvencija, a i na ponekoj u inozemstvu, poput Eurocona 2017. u Dortmundu na kojem je bio počasni gost. Ove godine govori o morskim čudovištima koja još od antike ispunjavaju pomorce strahom. Morske zmije, krakeni, balene, divovske lignje - neka su ostala u domeni mašte, a za neka se pokazalo kako su sasvim stvarna.

Kao biolog mora i profesionalni ronilac te ljubitelj znanstvene fantastike, Donat Petricioli se već preko trideset godina susreće s vodom, bilo morskom bilo slatkom. O njenim izuzetnim svojstvima, mogućnostima i nemogućnostima, je mnogo saznao i naučio i zato o tome želi pričati sadašnjim te budućim piscima, a i čitateljima znanstvene fantastike. U svom predavanju ukratko će se osvrnuti na karakteristike vode - njena kemijska, fizikalna, biološka, mehanička i neka druga svojstva - iz kojih neposredno proizlaze mogućnosti organizama koji je koriste ili u ili na njoj žive.

Dalibor Perković pretpotopni je fan SF-a, a pisanjem se bavi tek nešto kraće. Povremeno objavljuje već dvadesetak godina, a Rakova djeca su mu drugi roman. U slobodno vrijeme predaje fiziku po kućama, dok u posljednjih deset godina u kasne noćne sate pokušava zagorčavati život raznim ministrima obrazovanja za što nije potpuno siguran koliko mu uspijeva.

Film, šah, društvene igre, kviz, drabble i - cosplay natjecanje!

U filmskom programu se može pogledati Slice Of Life, originalni kratki znanstveno-fantastični film snimljen u maloj garaži iznad Zagreba upotrebom maketa i projekcija, u stilu SF klasika iz 1980-ih, ponovo nas očekuje Šahovska simultanka Šahovskog kluba Student, tri dana društvenih igara s turnirima, radionica pisanja drabble-a, Geek Trivia Quiz i još četiri nagradna kviza, te najatraktivniji dio programa: nagradno cosplay natjecanje.

Više o konvenciji se može pronaći na službenim stranicama - www.fantastikon.com.

Ulaznice od 55 kuna, za osnovnoškolce i mlađe ulaz besplatan

Ulaznice se mogu kupiti na ulazu konvencije od 19 sati u petak, 13. ožujka po cijenama od 75 kn za sva 3 dana, 70kn za subotu i nedjelju, petak ili nedjelja su 35 kn svaki, subota 55 kn, a za FESB-ovce, redovne članove Udruge F&ST, osnovnoškolce i mlađe (uz pratnju odrasle osobe koja ima ulaznicu) – besplatno.